Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
Livsstilsprojekt Anne Holmén

Träningsdagbok för Regionklassikern

April 2016:
Jag hade nog aldrig kommit på den idén själv, att försöka genomföra Regionklassikern i mitt nuvarande skick. Jag som inte längre kan springa och det var många år sedan jag simmade några längder. Men under föreläsningen med Shahrzad Kiavash började en tanke gro och efteråt gick jag direkt och anmälde mig. Men hur skulle jag kunna genomföra detta? Balansen för cyklingen finns, än så länge, är dock osäker på benstyrkan om den varar under ett helt lopp. Löpningen kanske kan omvandlas till rullstolskörning, på något sätt? Och skidåkningen blir till vintern någon gång, då kan det ha hänt mycket. Förhoppningsvis positiva saker.  Nu har jag satt upp ett mål!

Maj 2016:
Anmäler mig till simningen som Kungälvs sjukhus arrangerar på Utesimbadet i Kungälv i juni. Berättar om mina planer med Regionklassikern för min sjukgymnast, Maria, på Fysiorehab i Kungälv. Hon har redan haft egna funderingar på att jag kanske kan försöka träna lite mer konditionsinriktat. Börjar med 15 min på motionscykel och därefter 1500 m på roddmaskinen, med en stunds vila emellan. Blir helt slut vid första försöket trots lågt motstånd, men taggad att kämpa vidare. ;)

Juni 2016:
Några gånger denna månad har jag cyklat ca 5 km utomhus i lågt tempo. Genomför simningen den 15/6 och genom att simma 50 m i taget och vila emellan klarar jag till slut att simma 500 m totalt. Marie, sjukgymnast på personalhälsan, simmar strax intill som ett tryggt stöd hela vägen. Tack, Marie! J Jag är förstås mycket nöjd och glad efteråt. Nu har jag klarat delmål nummer ett!

Juli 2016:
Semestern inleds med höga ambitioner om att träna lika regelbundet som innan. Det blev ett par tillfällen på gymmet med sjukgymnastikprogrammet. Ute blir det ett par mycket korta promenader och cykling en gång – det har blåst ganska mycket. Dessutom har det blivit ett par korta tillfällen med rullstolskörning och 20 min. på motionscykel vid ett tillfälle. Det är ju bra att vila också, konstaterade jag. Det var ju trots allt semester. ;)

Augusti 2016
Tillbaka på jobbet och tillbaka till de vanliga träningsrutinerna. Märker att jag inte har varit så lat som jag trodde under semestern. Bärplockningen har säkert gett lite styrketräning för benen och allt hukande vid kantarellplockning har hjälpt till lite med flåset. Ökar på eget initiativ och under överinseende av min sjg. Maria motionscyklingen till 20 min. och rodden till 2000 m. Ibland har jag dock sämre dagar, då jag inte orkar vara så ambitiös med min sjukgymnastik. Upptäcker punka på min cykel när jag väl skulle ta en tur utomhus en eftermiddag då det för en gångs skull inte blåste halv kuling… typiskt! Känner mig ändå ganska taggad inför cykeletappen den 31 augusti och hoppas orka åtminstone halva. :)

September 2016
31/8: Cykeletappen avklarad i och med Cykelrondan, arrangerad av sjukgymnastiken på Kungälvs sjukhus. Jobbigt men riktigt härligt att orka hela vägen runt! Åter igång med sjukgymnastiken på allvar igen efter semestern; tre gånger per vecka med bassängträning, bålträning i grupp resp. individuellt enligt träningsschema. Som funktionär i Kungälvs Friskis och Svettis-förening deltog jag på höstens roliga kick-off. Tack vare rullstolen och härliga funktionärskompisar kunde jag hänga med hela vägen och delta i samtliga grenar. Så härligt att inte känna mig begränsad vid såna här tillfällen! Dessutom var det bra rullstolsträning också, kände jag i armar och bål dagen efter.

Oktober 2016
Från mitten av september till mitten av oktober var jag på rehabilitering på Treklöverhemmet i Ljungskile i fyra veckor. Där tränade jag dagligen (förutom på helgerna) både enskilt och tillsammans med sjukgymnast eller arbetsterapeut och ibland också tillsammans med andra deltagare som, liksom jag, har någon form av neurologisk diagnos. Vi tränade både inom- och utomhus och jag fick dessutom fina tillfällen till teknikträning med rullstolen. Den 30/9 genomförde jag ett ”rullstolsrace” tillsammans med min instruktör, då jag med stavar körde 5 km för att kunna tillgodogöra mig löpningsetappen i Regionklassikern. Åter hemma igen fortsatte jag med sjukgymnastik tre gånger i veckan, dock lite trött nu efter fyra veckor med så gott som daglig träning. Då och då har jag rullstolen på jobbet för att spara på krafterna och orka med min viktiga träning av kroppen.

November 2016
Nu börjar jag känna mig tröttare och tröttare för var dag som går men äntligen, den 9/11 var det dags för en dag med dropp av min bromsmedicin igen. Jag hoppas att det inte är inbillning utan tycker att jag känner mig piggare igen en period efter att jag fått halvårsdosen. Dagen efter, 10/11, åkte jag med min arbetsterapeut till Hjälpmedelscentralen för att testa ett freewheel; ett hjälpmedel till rullstolen vid användning utomhus. Jag fick hem ett eget freewheel ett par veckor senare och jag testade det tillsammans med en granne några dagar senare Det gick bra, men handlar mycket om rätt teknik det också, märkte jag.

December 2016
Jag har börjat med lite försiktig konditionsträning hos sjukgymnasten vid ett av mina tre träningstillfällen i veckan. Då försöker jag ro 1500 m (helst på under tio minuter men det är jobbigt!) och cykla i 10 – 15 min. För att orka måste jag lägga mig ner och vila mellan rodd och cykel. Jag kör också olika övningar för armar och axlar för att orka med rullstolskörning.
Den 10/12 genomförde jag skidetappen med en sitski som jag fått låna och körde i Skidome i Kviberg, Göteborg. Det var kul men svårt och riktigt jobbigt! Det kändes rejält i både armar, höfter och rygg redan samma kväll. Nu känner jag mig sååå nöjd med mig själv – jag har klarat Regionklassikern! =D