Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-09-04
Hälsotrenderna som är i ropet!

Idag finns en tro på att genom att äta nyttigt och träna regelbundet, så kommer vi att leva länge och hålla oss friskare. Hälsotrenden är kanske idag starkare än någonsin. Till och med så stark att en del forskare vill klassa det som en ny religion!

Hälsotrender!

Bara genom att läsa ordet hälsotrend så säger det oss ganska mycket faktiskt. En trend, något som är hett just nu och som visar på en utvecklingsriktning. Vi hittar det inom bland annat mode, ekonomi och politik, bara för att nämna några.

Även inom hälsan så har trenderna kommit och gått under åren. Somliga av dem har kommit för att stanna, medans andra poppat upp som gubben i lådan för att sedan vara bortglömt månaden efter. Det är inte särskilt lätt att häng med i svängarna. Vi skall titta lite mer på vad som är hett och i ropet just nu.

I ganska många år nu har det varit väldigt populärt med alla dessa olika dieter där man utesluter en viss typ av mat, eller kanske som i en del dieter, att man istället ägnar sig åt periodisk fasta. Annandag jul har inte ens hunnit passera innan årets nya diettrend presenteras på alla möjliga olika medier. Samma sak gäller efter sommarens semestrar.

Samtidigt som vi skall hålla oss till olika dieter så skall vi också träna så mycket det bara är möjligt, och gärna så hårt att vi får blodsmak i munnen.

Men något har faktiskt hänt den senaste tiden och hälsotrenden har numera inte bara fokus på mat och träning, utan den hetaste trenden är faktiskt njutning. Hälsotrenden har vänt till att gå mot en mer lugnare och balanserad livsstil, och den absolut främsta uppmaningen är att må bra både fysiskt och psykiskt. Detta gör vi genom att äta gott, sova ordentligt, ha roligt och inte sitta stilla för mycket. Med andra ord – en balans i livet – och lite lagom av det mesta.

Många har under de senaste åren upplevt en så kallad hälsostress. Man tränar, äter och gör allt för att få ihop livspusslet, men ändå infinner sig inte lyckan fullt ut. ”Good enough” är väl ett ganska bra ledord. Det viktigaste är att man försöker. Det är bra nog bara man rör på sig regelbundet, det behöver inte handla om att springa maraton. Det viktigaste är att man gör något. Lugnare träningsformer såsom yoga och Body Balance har bara blivit mer och mer populära. Glöm heller inte bort njutningen, och vikten av att unna sig en kaka då och då.

Hett just nu!

Personligt – Hälsa blir bara alltmer trendigt men det blir också mer och mer personligt. Det som tidigare ”bara” handlade om mat och träning är idag mycket mer komplext och uppdelat i många mindre bitar. Varje människa söker sin egen sanning och vad som är viktigt för just den personen. Den personliga trenden inom hälsa handlar om att hitta sin egen väg att gå, oavsett om det handlar om den fysiska eller psykiska hälsan.

Maten – Att se maten som medicin istället för att stoppa i sig några piller. Idag ser vi mer maten som att den skall göra oss friska, och inte för att gå ner i vikt eller att den skall vara proteinrik. Vår maghälsa blir mer och mer viktig och det finns ett stort intresse för att maten skall vara antiinflammatorisk och hålla våra tarmbakterier i ett gott skick. Det märks inte minst inom livsmedelsbranschen där det fullkomligt exploderat av mag- och tarmvänliga produkter. De traditionella dieterna har kommit lite mer i skymundan för kost som istället gör att vi mår så bra som möjligt. Maten har blivit en mycket viktig del för gemene man och hur den kan påverka vårt välmående. Kopplingen mellan mage, hjärna och sömn är just nu riktigt heta hälsoområden.

Tiden – Att köpa sig till mer tid genom snabba och smarta lösningar har blivit allt mer prioriterat. Istället för att köpa en massa prylar så lägger man istället pengar på färdigpackade matkassar som levereras hem till dörren. Idag finns många smidiga hemleveranser som innehåller både hälsosam och bra mat. Att ha tid till mycket är en numera viktig parameter i en hälsosam livsstil.

Miljön – Idag finns en hög medvetenhet om både långsiktighet och hållbarhet. Att äta medvetet och hälsosamt och att träna för att ha en kropp som håller hela livet ut. Hälsa och miljö går hand i hand. Fler och fler går över till att minska på sin köttkonsumtion för att tänka på miljöpåverkan. Att handla närodlat och minimera matsvinnet är en väsentlig del i hälsotänket. Mattänket går helt enkelt utanför kroppen.

Njutning – En hälsosam livsstil handlar inte bara om att följa en specifik kost, där man kanske till och med väljer att avstå från vissa sociala aktiviteter där det vankas godsaker. Njutningen är en lika viktig del av hälsan, och det har tagit sig i uttryck i en lite mer tillåtande kost. Det finns ingen motsats till att äta och leva hälsosamt och att njuta. Att ge hälsan tillbaka till individen och inte låta sig fångas av ”de allmänna sanningarna” är ett sätt att motverka den hälsostress som har funnits/finns. Det lustfyllda blir allt viktigare. Samla ihop några vänner, kör ett träningspass och gå sedan ut och ät en bit god mat tillsammans. Kravlöst och väldigt hälsosamt.

Text: Sofie Andersson
Bild: Thinkstock