Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-08-28
Det är hälsosamt att gråta!

Ett gott skratt förlänger livet sägs det! Men faktum är att gråta ut ordentligt har även det en positiv inverkan på vår hälsa. Så håll inte inne på dina tårar!

Vi svenskar har en stark integritet och höga krav på att hålla inne på våra känslor. Men det går inte att hela tiden bromsa och mota bort sina känslor, någon gång måste de till slut få komma ut. Trycker man undan sina känslor och tårar så bubblar de oftast upp igen lite senare, kanske då på fel sätt, på fel plats och mycket mer, tårarna behövs!

Varför gråter vi?

Den viktigaste funktionen tårarna har är att hålla våra ögon och dess hornhinna fuktig, denna kroppsfunktion delar människan även med flera andra djurarter. Det som dock skiljer djuren och oss människor åt, är att vi människor även fäller tårar av det känslomässiga slaget. Vi gråter när vi är ledsna, glada och arga. Dessa tårar styrs av olika hormoner och signalämnen. Men känslomässig gråt är ju dessutom en signal till vår omgivning för att tala om hur vi mår och att vi kanske är i behov av hjälp eller tröst.

Tårvätskan består egentligen av tre olika lager, där det innersta är ett lager av slem. Därefter kommer ett lager av saltlösning och ytterst hittar vi en oljig hinna som hindrar tårarna från att avdunsta alltför snabbt.

Tårar kan även bildas reflexmässigt, om du exempelvis får något skräp i ögat. Då tårar sig ögat för att kunna göra sig av med det som fastnat.

Förr i tiden fanns det en teori om att tårarna kom direkt från hjärtat och berodde på ett försvagat hjärta. I vår tid finns det en lång rad teorier om varför vi gråter. Vissa forskare hävdar att gråta är ett sätt att göra sig av med olika kemiska substanser som byggts upp i kroppen. Andra att tårar är ett viktigt instrument för att binda samman människor.

Därför skall vi släppa ut tårarna!

Länge har man ansett att en person som gråter visade tecken på svaghet och att det var en symbol för en omogen personlighet. Personer som grät ansågs heller inte ta ansvar för sina fel och misstag, utan istället bara sökte efter sympati. Idag vet vi bättre och att gråta ut är en helt naturlig process som istället är bra för vår hälsa.

  • När vi gråter fungerar detta som ett naturligt lugnande medel. Kroppen släpper ifrån sig kemikalier som hjälper till att dämpa upplevd smärta. Hormonerna opioider och oxytoxin frisläpps vid gråt och dessa två fungerar som ett naturligt bedövningsmedel, som gör oss lugna och låter vårt sinne få vila.
  • Att tillåta sig själv att gråta om man känner sig ledsen eller deprimerad är nödvändigt. Då hjälper vi nämligen vår kropp att kunna hålla sig frisk.
  • Tårarna är viktiga för att återställa och smörja fuktbalansen i ögat vilket är nödvändigt för vår syn.
  • Gifter avlägsnas från kroppen då vi gråter. Dessutom dödar tårarna bakterier och andra virus som vi dagligen utsätts för.
  • Tårarna rensar kroppen på ämnen som kan förknippas med en hög anspänning. På samma sätt kan stressnivåerna öka i kroppen om man håller tillbaka sina tårar. Så se inte tårar som ett tecken på svaghet utan tillåt dig själv att gråta.
  • Det är inte bara gifter i kroppen som rensas ut då vi gråter. Tårarna släpper loss instängda känslor och fungerar som en känslomässig rening. Ni känner säkerligen igen känslan av fridfullhet som infinner sig efter att man har fått ”gråta ut”.

Kom ihåg!

Var aldrig skamsen eller rädd för att uttrycka dina känslor. Försök heller aldrig att hålla tillbaka tårar som vill komma ut. Nu vet vi om alla de fördelar som finns med att faktiskt gråta ut och att det istället kan skada vår kropp om vi kämpar emot gråten. Känslorna som då hålls inne koncentreras och tenderar att växa till sig till något mycket värre och utsläppet av ångest och negativa känslor blockeras och läggs på temporär förvaring.

Så fäll några tårar och passa på att bli av med lite problem på köpet!

Text: Sofie Andersson
Källa: Allt om vetenskap
Bild: Pixabay

Vi fortsätter publiceringen av recept från er läsare. Detta kommer från Anna Almqvist, Mölndals sjukhus. Tack till dig Anna!

Räkcocktail (4 personer)

Ingredienser:
4 dl räkor- helst färska, skalade
En halv hackad rödlök
Salladslök
1 tomat som delas i klyftor
2 avokado (ekologisk)
En halv citron (ekologisk)
2 skivor bröd (fullkorn), som görs till krutonger

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna på hög värme och rosta brödbitarna i en torr stekpanna.
Låt svalna på hushållspapper.
Skala räkorna, ställ åt sidan så länge.
Hacka rödlök och salladslöken.
Dela avokadon i mindre bitar.
Fördela avokado, pressa lite citron över i fyra serveringsskålar, lägg i hackad rödlök, salladslök, tomat, räkorna och slutligen toppa med krutonger.