Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-08-18
Mandelmums!

Mandeln den svenska favoritnten som r fullproppad med nring. Enligt mnga den allra bsta nten fr en god allmnhlsa.

Olika sorters ntter och mandlar har ftt en vldans uppsving p senare r bland alla som har ett intresse fr hlsa och vlmende. Fr det var inte s lngesedan som ntter och mandlar ansgs vara alldeles fr feta och onyttiga. Idag rekommenderar de flesta kostrdgivare naturella ntter till alla dagens mltider i olika former, i rimliga mngder br nog tillggas eftersom de trots allt innehller en hel del energi.

Stmandeln!

Stmandeln har blivit en av de mest populra av ntter och r ocks den nten som anses ligga hgt i topp fr vr allmnhlsa. Mandlarna r inte bara knapriga och goda utan dessutom rika p mineraler ssom kalcium, jrn och zink. De r en bra klla till de nyttiga omttade fetterna, och en bra klla till protein. Mandlar innehller ven mycket magnesium, vilket r bra fr hjrnan och fr vrt minne. Studier har ven visat att de kan ha en positiv inverkan p smnen, d det lugnar hjrnan.

Mandlar r inte bara ett nyttigare alternativ till chips, godis och annat snacks, utan kan ven anvndas till att gra mandelmjl och mandelmjlk, ngot som jag tnkte vi skall titta p lite nrmare i dagens inlgg.

Mandelmjl!

Mandeln r som sagt en av vra allra vanligaste och populraste ntsort. Bde att ta som snacks och att anvnda i matlagning samt bak.

P senare r har det ven blivit allt vanligare med bde utbud och efterfrgan p mandelmjlet, ngot som inte r s konstigt med tanke p den uppmrksammade frgan om gluten och dess pverkan p somliga, gluten - vilket mandelmjl r helt fritt ifrn.

Mjlet bestr helt uteslutande av malda mandlar, r oftast fritt frn tillsatser och hller en bra prisniv. Mandelmjl innehller ungefr 20 procent protein, och de kolhydrater som mjlet innehller har ett lgt GI-vrde. Nringsinnehllet fr vrigt - se ovan om mandlar.

Mandelmjl gr alldeles utmrkt att anvnda istllet fr vanligt vetemjl. Det gr maten/baket glutenfritt och lite nyttigare. Dessutom ger mandelmjlet en god och lite ntig smak som frhjer upplevelsen.

Ngot att tnka p r att det kan vara svrare att f luftigt och fluffigt brd om man byter ut allt det vanliga vetemjlet mot mandelmjl vid bakningen. Detta beror p att d det inte innehller gluten s kan degen inte jsa. Det r gluten som fungerar som ett slags bindemedel. Drfr r ett tips om du inte r glutenallergiker att byta ut hlften av vetemjlet mot mandelmjl, alternativt byta ut allt vetemjl mot mandelmjl men d tillstta mer gg och fiberhusk. (Se recept nedan)

Mandelmjl suger dessutom t sig mer vtska n vanligt mjl s tnk p att tillstta mer vtska eller minska p mjlmngden.

Mandelmjlk!

Mandelmjlk eller som det ocks kallas mandeldryck, r kort och gott vad det lter, en mjlk gjord p malda mandelntter. Mandelmjlk tillverkas genom att man bltlgger mandlar och mixar sedan dessa tillsammans med vatten, och drefter silas. Mandelmjlk r ett vxtbaserat och laktosfritt alternativ till den vanliga mjlken.

Mandelmjlken har flera hlsofrdelar precis som i sjlva mandeln och fr den som vill undvika laktos eller animaliska produkter s r mandelmjlken ett bra val. Dessutom s innehller den frre kolhydrater samt mindre antal kalorier n i den vanliga komjlken.

Mandelmjlk anvnds inte bara som dryck utan faktiskt ven i sknhetsprodukter.

Kper du frdig mandelmjlk i affren s br du tyvrr ven hem rtt s mycket vatten. Det frmsta innehllet r nmligen vatten och socker, drefter kommer sjlva mandeln som bestr av cirka 2 procent. Tittar du efter p paketets innehllsdeklaration s str det klart och tydligt dr. Drfr r det ett bra alternativ att gra sin egen dryck, ett bra stt att njuta av mandeldryck utan en massa tillsatser. Det r dessutom enklare n vad man kan tro att gra sin egen. Endast ngra f ingredienser och frndenheter behvs och den hller sedan i upp till cirka tre dagar i kylskpet. (Se recept nedan)

Text: Sofie Andersson
Klla: Supernyttigt
Bild: Pixabay

Mandelmjlk med kta vanilj!

ca 2 glas
1 dl mandel, bltlagda i ca 5 timmar
5 dl vatten
vaniljstng (valfritt)

Mixa mandel med 5 dl nytt vatten, sila bort bltlggningsvattnet s tar du bort svrsmlta enzymer och den skarpa mandelsmaken s att den sta mandelsmaken kommer fram.
Lt mixern g en stund.
Sila ut mjlken med en silduk eller en ntmjlkpse.
Smakstt med vaniljstng fr lite extra piff p smaken.

Spar ntpulpan som blir ver. Den r perfekt att blanda i biffar, pajdeg, torka eller att ha i mslin eller frys in den till ett senare tillflle.

Mandelmjlsbrd!

Ingredienser:
100 g mandelmjl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk naturell fet yoghurt
2 gg

Gr s hr:

Stt ugnen p 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ihop gg och yoghurt i en annan lite strre.
Rr ner de torra ingredienserna i ggsmeten.
Frdela smeten i 8 klickar glest p ett bakpltspapper och grdda sedan i cirka 15 minuter.
Ta ut plten ur ugnen och lt brden svalna under en kkshandduk.