Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-08-14
Det hälsosamma mötet!

Många möten, både i arbetslivet och i sällskapslivet börjar med ett wienerbröd och slutar med en blodsockerdipp. Ett hälsosamt möte visar på omtanke om de övriga deltagarna.

Ett möte skall ge energi – inte bli tungt!

Möteskulturen här i Sverige är ganska så rejält förankrat i bullträsket. På de allra flesta möten så bjuds det på något att äta och ofta så är det bullar eller kakor som pryder faten. Visst är det kanske det som de flesta tycker är gott men det är också något som ger väldigt snabbt energi och när mötet börjar närma sig sitt slut så sitter deltagarna lite sega och trötta istället för pigga och alerta.

Idag är det väldigt upplyst om att leva hälsosamt och att göra aktiva val på fritiden, ett tänk som kanske lite faller bort när det kommer till arbetsmarknaden. Sedan finns det många arbetsgivare som har ett hälsotänk och därför väljer att ta bort fikastunden på jobbet, vilket också blir helt fel. Att ses under en fikastund med sina kollegor är något som tillför glädje och som får de anställda att må bra, vilket genererar en bättre prestation och främjar hälsan.

Det som istället är viktigt är att arbetsmötet eller fikastundens innehåll består av ett friskhetstänk som tillför energi istället för att stjäla den. Mer om detta nedan.

Möten i arbetslivet!

Möten, oavsett om de är stora eller små kostar pengar och tar tid och resurser. Att låta dessa möten bli hälsosamma innebär faktiskt en ren omtanke om dess deltagare. Tänk därför efter på möjligheten till rörelse under mötets gång samt dess pauser. Hur ser möteslokalen ut? Finns det möjlighet till att nyttja ståbord? Är lokalen i så pass storlek att det finns möjlighet till en bensträckare då och då. En rörelsepaus i ett pågående möte är inte bara trevligt och skönt utan leder också till ett effektivare möte.

Många möten i arbetslivet är av större karaktär, det kan handla om en konferens på en eller kanske två dagar. Då är det extra viktigt att välja lokaler med omsorg. Förutom små rörelsepauser under dagen så är en riktig lunchpaus ett viktigt inslag, och gärna även den i kombination med rörelse. Finns det kanske möjlighet till en promenad i samband med lunchen, och närhet till ett grönområde så är det ett sätt att motivera och inspirera till aktivitet.

Vid konferenser med övernattning så kanske ett boende med träningsmöjligheter kan prioriteras. Att istället för att ”bara” umgås över en middag på kvällen, även planera in någon form av aktivitet. Det behöver och bör inte vara något komplicerat, utan något som ALLA kan känna sig bekväma med att delta i.

Slå ett slag för promenadmötet!

Att ta med kollegan ut på en liten mötespromenad istället för att sitta kvar på kontoret handlar inte om att ”smita”. Se det istället som något riktigt hälsobringande. Det kommer uppskattas att chefen/kollegan tänkt på hälsan och välbefinnandet som en viktig del av mötet.

Det finns vetenskapliga bevis på att både välbefinnandet, och effektiviteten ökar genom att ha promenadmöten. Även att inlärningsförmågan förbättras av rörelse vet vi ju vid det här laget. Säkert har du någon gång upplevt att du liksom ”suttit fast” i någon tanke, som sedan under en löprunda eller träningspass bara släppt och allt känns plötsligt helt solklart. Något som är särskilt lämpligt att kombinera med en promenad är om man skall diskutera svåra saker, som exempelvis konflikter. Dessa kan ofta vara lättare att lösa på gående fot.

Mötets mat!

Det är inte bara mötets innehåll som är viktigt att planera i förväg. Något som absolut bör finnas med i detta är om mötet skall innehålla någon form av fika/måltid eller mat och i så fall vad detta skall bestå av.

Om mötet pågår en hel dag och innefattar en lunchpaus så är det bra att inte välja en meny som innehåller alltför tung mat, såsom stora köttbitar och feta såser. Detta gör bara deltagarna trötta och sömniga och uppmärksamheten under eftermiddagens pass sjunker. Tänk heller inte för mycket mat vilket har samma effekt. Kanske finns det möjlighet att ta med lunchen ut i det fria vid fint väder. Det kan också vara en bra idé att servera lunchen vid några ståbord. Detta eftersom mötesdeltagarna förmodligen sitter under större delen av dagen annars.

Visst går det bra att servera någon sötsak under mötet, självklart. Men de där gigantiska godisskålarna som står lättillgängliga dagen igenom är ingen bra idé, även om det kanske är populärt bland några. Det lockar till ett ständigt småätande och blodsockret får åka berg- och dalbana hela dagen. Något sött efter maten för den som vill det, men sedan är det att rekommendera skålar med frukt och kannor med fräscht vatten under dagen. Skålar med olika nötter och mandlar kan också vara trevligt att bjuda på.

Glöm inte kaffet!

Kaffet piggar upp och är i rimliga mängder hälsosamt så missa inte kaffestunden. Dessutom riskerar ett möte utan kaffe att bli en flopp. Att servera något till kaffet är inte heller fel, tänk bara på VAD som serveras. Det finns många bättre alternativ att välja på istället för det där wienerbrödet eller kakan. Något så enkelt som en liten bit mörk choklad kanske?

Text: Sofie Andersson
Källa: Livsviktigt
Bild: Pixabay