Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-08-11
Rötmånaden är här!

Se upp med hur du hanterar din mat i sommarvärmen! Sedan ett par veckor tillbaka så pågår rötmånaden. En tid då vi behöver vara extra noga med hanteringen av vår mat.

Rötmånad – vad är det?

I slutet av juli och en månad framåt infaller något som kallas för rötmånaden. En månad då maten snabbt blir dålig. Enligt gammal tradition så infaller denna mellan den 23 juli och den 23 augusti, men snarare är det vädret som styr den exakta tiden.

Den fuktiga och varma luften under denna period gör att bakterier trivs och förökar sig och maten riskerar att bli dålig. Varma somrar medför ofta en ökad förekomst av magsjuka och förgiftning. Där för är det extra viktigt under denna period att vara noggrann med hur vi hanterar och förvarar maten, så slipper vi magsjukan vilken inte är speciellt roligt att drabbas av.

I det gamla bondesamhället så fanns det en del föreställningar om denna tidsperiod. Bland annat att djuren kunde föda missbildade ungar. Maten var svår att förvara och härsknade lätt. Att det var just under denna period som risken för matens snabba försämring var störst berodde på att juli och augusti ses som de varmaste och fuktigaste månaderna på året. De flesta hade förr i tiden särskilda utrymmen för matförvaring och under vintern utnyttjades kylan till förlängandet av matens förvaring. Under senare tid så byggdes speciella skafferier vid stadsbebyggelse, detta var vanligt ända fram till vår tid och kylskåpets uppkomst.

Rädda hälsan i rötmånaden!

Den 23 juli kan man kalla den ”officiella” starten av rötmånaden. Uppemot en halv miljon svenskar blir på något sätt matförgiftade under denna perioden. För att undvika detta är det viktigt med både medvetenhet och noggrannhet.

Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. En bra första åtgärd är att kontrollera temperaturen i ditt kylskåp, vilken bör ligga på mellan 4 - 6 grader för att maten skall kunna hålla sig tillräckligt kall. Mat som förvaras i rätt temperatur får en ökad hållbarhet samtidigt som risken för bakterieangrepp minskar. Tänk också på att transporten från mataffären eller kanske transport av mat till en picnic är lika viktig och kräver en bra kylhantering.

Våga lita på dina sinnen genom att lukta, smaka och se. Mat som smakar, lukta dåligt eller har en konstig färg bör inte ätas. Men släng för den skull inte mat i onödan, det går att göra mycket för att hålla maten fräsch. De livsmedel som har ett bäst före datum stämplat på sig behöver inte alltid kastas efter detta datum. Återigen; titta och lukta. Verkar maten vara okej så går den bra att äta av. Här skiljer man på bäst före datum och sista förbrukningsdag.

  • Hygienen Tvätta händerna ofta och var noga med handhygienen. Provsmaka inte maten med fingrarna. Har du sår på fingrar/händer så använd plåster.
  • Matrester Låt inte matrester stå framme utan kyl ner dem snarast. Ta av locket av kastruller och rör om så att det svalnar fortare. Packa maten i mindre burkar och ställ in dem så snart det går i kylskåpet.
  • Sommarmat Sommaren – en tid då grillen går varm. Då är det viktigt att tänka på vissa saker. Kycklingen kan innehålla campylobakter och måste vara helt genomstekt innan den äts.
  • Redskapshygien Använd inte samma skärbräda och uppläggningsfat till det råa köttet som när det är stekt. Använd heller inte samma skärbräda till kött som till grönsaker. Sätt inte fram mer mat på bordet än det som äts upp. Mjölk är en typisk produkt som snabbt surnar i solen. Bättre att ta fram mer mat allt eftersom det går åt.
  • Återuppvärmd mat Använd en termometer så att maten värms upp tillräckligt. Om du inte bränner dig på maten direkt efter så har den inte värmts upp tillräckligt.
  • Disktrasan Väldigt viktigt att hålla disktrasan ren och fri från bakterier. Byt varje dag. Köp flera och koka dem på spisen i lite diskmedel för att få bort bakterier. Använd inte disktrasan på skärbrädan.

Här trivs bakterierna!

Bakterier är särskilt förtjusta i protein, kolhydrater och fukt, men också i mjölk, grädde och bakverk.

Vid slakten av djur så kan bakterierna överföras från djurets hud och tarmar.

Mat som hanteras mycket med händerna är gynnsamt för bakterier. Tänk på det vid exempelvis skalande av räkor, mat som brukar vara populär på sommaren.

Var noga med att alltid skölja grönsakerna ordentligt. Bakterier sprids lätt genom jord och dess gödsling.

Mellan 8 och 60 grader, det är där bakterierna stortrivs. Så håll alltså koll på kylskåpets temperatur (högst 6 grader), värm upp maten till minst 75 grader och håll minst 18 minusgrader i frysen.

Om olyckan är framme!

Matförgiftning kan ge magont, kräkningar, diarré och i värsta fall feber och uppstår oftast inom 36 timmar från att du fått i dig dålig mat. En rejäl matförgiftning kan leda till uttorkning så viktigt att fylla på ordentligt med vätska.

Text: Sofie Andersson
Källa: Livsmedelsverket
Bild: Thinkstock