Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-08-07
Läkande örter!

Har ni koll på att kryddhyllan hemma kan vara ett mer eller mindre fullt medicinskåp? Alla de olika örter med hälsobringande egenskaper som vi bör ta tillvara vid matlagningen.

 I många kulturer finns det ett flitigt användande av olika örter och kryddor inom matlagningen. Idag kanske mer med fokus på dem som smakförstärkare, men det är viktigt att heller inte glömma bort dess läkande och hälsofrämjande egenskaper.

Läkeörterna finns överallt i naturen. På ängen, i våra diken och trädgårdar. Tyvärr håller mycket av den gamla kunskapen om medicinalväxterna på att glömmas bort. I vår tids hektiska vardag finns det varken tid eller intresse för växtrikets medicinskatter.

Det är faktiskt så att än idag kommer cirka 40 procent av våra läkemedel från växtriket. Dessa örter som kan vara ett komplement till andra kosttillskott, vitaminer och mineraler. Många örter verkar stabiliserande och balanserande för kroppens vitala funktioner och skyddar kroppen från yttre angrepp.

Lugnande örter!

Det finns ett flertal örter som kan ha en lugnande och rogivande effekt på oss, några av dem sägs även kunna lindra skadeverkningar utav stress.

Johannesört - En ört som är ganska känd för att kunna lindra vid nedstämdhet och oro, men även vid migrän samt klimakteriebesvär. Johannesört har en relativt snabbverkande effekt och kan till och med lindra snabbare än antidepressiva mediciner. Dock kan effekten avta om örten kombineras med andra läkemedel.

Rosenrot - Kanske är rosenroten mer känd som en stimulerande växt, där den kan främja en minskad trötthet och en högre mental prestationsförmåga. Men den har även visat sig kunna sänka kroppens stresshormoner såsom kortisol.

Humle - En växt som i många år använts som ett rogivande och sömngivande medel. Växten sägs ha en kramplösande och lugnande effekt och kan främja för en bättre sömn.

Kamomill - Även detta något som använts sedan urminnes tider som ett lugnande medel. Dess kramplösande effekt har varit en populär egenskap vid oro. Kamomill har även visat sig kunna ge en förbättrad djupsömn, lindra spänningar och inflammationer i vårt matsmältningssystem.

Några fler örter och användningsområden….

Hagtorn - Hagtorn har ett rykte om sig att vara den bästa örten för vår hjärthälsa och blodcirkulation. Den sägs stärka hjärtat och reglera dess slag. Hagtorn är även toppen för blodtrycket, högt som lågt. Det verkar kärlvidgande samt cirkulationsstimulerande.

Brännässla - Brännässlans blad och stjälkar är proppfulla av viktiga vitaminer och mineraler. Dessutom är den en fantastisk källa till järn, något som många kvinnor idag har en brist på. Ett te gjort på nässlor har bland annat milt urindrivande egenskaper och kan verka antiinflammatoriskt, läka sår och driva ut gifter ur kroppen.

Fänkål - Lider du av en besvärlig hosta så kan ett te gjort av fänkål hjälpa till att lösa upp den. Fänkål är även bra för kroppens matsmältning. Det är en ört som växer vilt och är uppskattad i matlagning men även i medicinska sammanhang.

Örtens dag!

Den 5 augusti (alltså i förrgår) varje år så firas örtens dag. En dag som instiftats av svenska örtsällskapet. Syftet med dagen och örtsällskapets förening är att sprida kunskap om olika örter och dess användningsområden.

Förr i tiden så spelade örterna en väsentlig roll i hushållet. Örterna användes till kryddning av mat, konservering av mat och till mediciner. Men även till att täcka hustak och för husets rengöring.

Årets ört 2017 – Libbsticka

Varje år utses en särskild ört till att bli årets ört – i år är det Libbstickan som fått denna utmärkelse.

Libbstickan har en smak som kan beskrivas som en blandning mellan purjolök, persilja och selleri. Den är en flerårig växt med långa stjälkar och gröna blad. Redan de gamla grekerna tuggade libbsticka för att underlätta sin matsmältning och bli av med andra magbesvär såsom exempelvis gaser.

Då libbstickan först kom till Sverige, på 1500-talet så var den ett surrogat för peppar. Hela örten användes vid matlagningen och den var en naturlig ingrediens i allt ifrån soppor och grytor till andra grönsaksrätter. Libbstickan har en förmåga lyfta fram andra smaker vid matlagningen.

Libbstickan var också en vanlig medicinalväxt förr i tiden. Den ansågs vara lugnande och kunna lindra hosta, men är också stärkande för magen.

Libbstickan kan odlas och trivs i köksträdgården. Helst lite skuggigt och med gott om vatten. Växten kan bli upp till 1,5 meter hög, vissnar på vintern för att sedan återuppstå till våren igen.

Text: Sofie Andersson
Källa: Hälsa, allt om örter
Bild: Pixabay

Gör ditt eget örtsalt!

Det här behöver du
1 ½ del persilja
1 dl gräslök
1 liten gul lök
2 vitlökar
2 libbstickeblad
1 msk sambal oelek
½ dl torkade nässlor
1 dl havssalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 50 grader.
Mixa havssaltet för sig och häll det på en tallrik.
Mixa allt det övriga, blanda sedan i saltet försiktigt.
Häll ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in i ugnen men låt ugnsluckan stå lite på glänt.
Låt blandningen torka i ugnen cirka 2 timmar.
Rör om då och då med en trägaffel.
Låt sedan svalna och mixa återigen allt och häll sedan upp i små burkar.