Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-07-21
Smć men naggande goda!

Visst de är små och ser inte mycket ut för världen. Men räkor är inte bara gott utan de är dessutom nyttiga. Så passa på att frossa i godsakerna dessa sköna och lata sommardagar, middagen kan inte bli enklare och godare!

 Räkor är något som fiskas och kan ätas färskt året om. Även om det kanske är något vanligare under sommarhalvåret, så är det faktiskt under vintermånaderna som de smakar som bäst. Räkan är ett älskat skaldjur världen över och ett enkelt sätt att snabbt fixa till en festlig måltid. En skål med räkor, någon god sås, lite bröd och ost och vips så är middagen klar. Att räkan dessutom är nyttig gör ju inte saken sämre.

För flera år sedan så var det varningens finger på att äta för mycket räkor eftersom de, precis som ägg innehåller en hel del kolesterol. Denna inställning har numera ändrats gällande både ägg och räkor och för majoriteten av människor är det helt okej att inte begränsa intaget. Visserligen så höjs det onda kolesterolet av räkor men samtidigt höjs även det goda. (Ni vet det som fungerar som ”städare” av det onda kolesterolet)

Räkan är en mycket bra proteinkälla för oss, precis lika bra som både nötkött och kalkon. Proteinet gör att maten stannar kvar längre i magsäcken samtidigt som det bryts ner till mindre aminosyror. Dessutom är fettinnehållet i räkan mycket lågt och fettet som trots allt finns i den utgörs av den nyttiga fettsyran omega-3, vilken gör gott för våra hjärtan. Eftersom denna fettsyra även är antiinflammatorisk så kan det hjälpa kroppen till återhämtning, som exempelvis efter ett tufft träningspass.

Räkan finns i havets alla skikt och den fiskas i stora mängder världen över. Den kanske allra viktigaste räkan kallas krill och den rör sig i gigantiska stim. Krillen är nämligen huvudfödan för många andra djur som lever i vattnet, och då särskilt valarna.

Räkan simmar baklänges och detta genom att knycka på stjärten. Dessutom har de en mängd ben som hjälper dem att simma och de kan ta sig fram i en otrolig hastighet.

I butikerna finns de olika sorters räkor att få tag på:

De färska Dessa utmärker sig genom att dess långa spröt är mer synliga. Det kan dock vara så att vid hanteringen av räkorna kan en hel del av dem ändå bli av med sina spröt, men det ändå en fingervisning på att räkorna inte varit frysta.

De frysta Här kan man se att de allra flesta av de frysta räkorna saknar sina spröt, vilket beror på att de knäcks av när de frysts in. Frysta räkor som är färdigskalade är praktiskt om man vill spara tid. Men frysta räkor kan ibland upplevas lite blöta och vattniga, det beror på att de glaseras innan de fryses ner, detta för att hindra uttorkning.

De rökta Dessa räkor förknippas kanske med sol, bad och varma klipphällar. De är lite lätt oljiga och mycket smarriga. Faktiskt så är det ganska lätt om man vill prova på att röka sina egna räkor.

De stora Jätteräkan kommer ofta från odlingar i Asien. Tyvärr så kan dessa jätteräkor ställa till med en hel del misär innan den landar på din tallrik och de är negativa för miljön. Skövlade mangroveskogar, fattigdom och i värsta fall även tortyr.

Lite mer kuriosa om den lilla godingen:

  • Den svenska räkan smakar som bäst på vintern.
  • Om du använder frysta räkor i matlagningen så köp de från Grönland. De svenska blir lätt torra när de fryses in.
  • Vitt vin och räkor är en klassiker, men faktum är att räkor gör sig bättre med öl enligt många matkunniga.
  • Att svenska räkor är godast i världen är det många som anser. Men då skall de ätas färska och under vinterhalvåret.
  • Kallvattensräkan kallas den sort som vi äter av allra mest av här i Sverige. Andra namn som den går under är nordhavsräka, ishavsräka eller grönlandsräka.
  • Kasta inte räkskalen. De är perfekta till att koka en fond av och blir en perfekt bas i sås eller soppa.

 

Den 22:e juli, alltså i morgon så firas ”räkans dag”. Räkans dag har funnits Smögen sedan i början av 1960-talet. Detta då föreningslivet ville ta tillvara på den ökande turismens möjligheter bättre och smögenräkan fick då en alldeles egen dag. Så en hyllningsfest för räkan är kort och gott vad dagen går ut på. Missa inte att fira dagen med dessa nyttiga små godsaker!

Text: Sofie Andersson
Källa: healthmad.com, ica.se
Bild: Pixabay