Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-07-17
Rädda ditt sommarhćr!

Sol, vind och vatten… visst låter det underbart! Ja, sommaren är fantastisk, men tyvärr inte särskilt snäll mot hårsvallet, den sliter rejält på håret och ofta kan vi uppleva det sprött och livlöst efter några veckors semester.

De där lata och härliga dagarna på stranden, visst älskar vi dem. Ett svalkande dopp i havet ger oss dessutom fina strandlockar och saltstänk i håret. Men det går inte så väldigt lång tid innan det där snygga sommarsvallet förvandlas till ett torrt och risigt hårburr, och precis som solen torkar ut vår hud så torkar den även ut vårt hår.

Vad händer med håret?

Behandlat hår som antingen är färgat eller slingat är redan från början utsatt för en prövning. Om det dessutom får en rejäl dos sol och värme, så blir hårets toppar lätt slitna och spröda. Det är då viktigt att använda rätt produkter för håret, sådana som vårdar håret. Är ditt hår färgat så är det bra att använda produkter som agerar färgbevarande.

Något som också händer med håret är att det bleks av solen, det finns inget som är värre för din hårfärg än just solens UV-strålar. De bryter ner hårfärgens molekyler och resultatet blir en urtvättad och ojämn färgnyans.

När ditt hår utsätts för färgbehandlingar, sol och stylingverktyg bryts hårstråets yttersta skikt ner. Detta skikt fungerar normalt som en skyddsbarriär.

Badar man mycket i saltvatten så gör mineralerna i vattnet håret mjukt, uppsvällt och tjockt, det har ni säkert redan upptäckt många gånger. Men utsätts håret för salt under en längre tid så stressas håret i och med att saltet är basiskt.

Så här kan du skydda ditt hår!

Tvätta inte håret för ofta Försök undvika att tvätta håret varje dag, detta för att du då sköljer bort kroppens egna oljor och dessa är viktiga för ditt hår. Använd istället torrschampo ibland för att fräscha upp ett otvättat hår.

Borsta däremot ofta Att borsta håret länge och flera gånger om dagen är nyttigt både för håret och hårbotten, då det sätter fart på blodcirkulationen. Du kommer också att uppleva håret mer glansigt eftersom hårbottens naturliga oljor fördelas ut i håret vid borstningen.

Tvätta rätt När du tvättar ditt hår så använd schampo och balsam som innehåller fuktgivande ämnen. Avsluta hårtvätten med att skölja håret i kallt vatten. Då sluts hårstrået samt blodcirkulationen i hårbotten sätter igång. Det är också viktigt att komma ihåg att använda balsam vid varje tvätt. Vid en schamponering blir hårstrået extra känsligt eftersom dess fjällskikt är öppet och genom att använda balsam så sluter det strået. Ämnet keratin finns ofta som en ingrediens i balsam, använd gärna det då det är bra för hårets återuppbyggnad.

Glöm heller inte att boosta ditt hår ytterligare genom att göra en inpackning någon gång i veckan. En inpackning verkar djupare in i hårstrået än vad balsam gör. Anpassa inpackningen efter din hårtyp.

Undvik värmeverktyg Ta vara på de ljumma sommarvindarna och låt håret självtorka i möjligaste mån. Att vila från fön, plattång och locktång gör ett solskadat hår gott. Kräver ändå frisyren styling så tänk på att använda värmeskyddande produkter före. Att sätta upp håret är ett bra tips för att spara på stylingen. En fläta under dagen ger dig fina lockar till kvällens grillparty.

Hårmassage Massera gärna hårbotten flera gånger om dagen i minst tre minuter. Det sätter inte bara fart på blodcirkulationen, det gör också att håret växer snabbare. Använd gärna ett serum eller frisyrolja i topparna om håret är väldigt slitet. Här gäller det dock att endast applicera oljan i topparna för att undvika en fet look.

För mycket poolbad Är ditt hår fullt av klorrester? Då skall jag dela med mig av ett gammalt husmorsknep som innebär att du blandar ner en matsked bakpulver i ditt vanliga schampo. Massera in ordentligt både i håret och i hårbotten vid tvätten och skölj sedan ur som vanligt. Denna kombination tar bort alla rester av klor som sitter kvar i håret.

För er grabbar som tyckte att mitt inlägg idag var lite för tjejigt, spana istället in receptet nedan och överraska din käraste med en god måltid när hennes hårvårdskur är avslutad.

Text: Sofie Andersson
Bild: Pixabay

Receptet kommer från Alexandra Reinert, då hon deltog i vår recepttävling, tack Alexandra!

Bakad zucchini med fetaost 

4 portioner

2 zucchini
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 kokta potatisar
3 tomater
1 dl hackad persilja
150 g fetaost
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
Majs valfri mängd

Sätt ugnen på 225 grader. Dela zucchinin på längden och lägg den i en ugnsfast form med skalet neråt.
Ställ in i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills de är lite mjuka. 
Skala vitlök, gul lök och hacka, fräs löken mjuk i oljan i en stekpanna. Skär sedan potatisen i mindre bitar, dela fetaost och tomater i tärningar. 
Ta ur zucchinin ur ugnen, gröp ur innanmätet och skär det i bitar.
Blanda detta med potatis, tomat, persilja, fetaost, lök, salt och peppar. Jag brukar även blanda i lite majs. 

Fyll zucchinin med blandningen och gratinera i ugnen 15 till 20 minuter tills de fått lite färg.