Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-06-23
Midsommar!

Midsommarafton! En dag då vi önskar varandra glädje i form av en midsommarhälsning, men också en dag full av god mat, lekar, sommar, familj och vänner. En dag som är som gjord för att göra oss lyckligare.

Mystiskt men spännande!

När en utomstående betraktar en svensk midsommar så ser den förmodligen helt bisarr ut. Människor, vuxna som barn hoppar groda runt en stor lövad stång och dessutom hivar i sig snaps som om det inte finns någon morgondag. Men för många av oss svenskar så är det årets absolut mysigaste dag.

Midsommarafton benämns ofta som kärlekens högtid som avslutas med den näst intill lite magiska midsommarnatten. Säkerligen har ni hört om några av alla de mystiska spådomar och sägner som midsommarnatten bjuder på. Just denna natten var enligt den gamla folktron en mycket viktig natt och ibland dessa spådomar hittar du både de som skall visa vägen för kärleken och de som sägs gynna vår hälsa.

Kanske är det värt att testa några av dessa små tricks just idag?

  • Blommor Att plocka sju sorters blommor för att sedan lägga under kudden till natten är kanske den spådom som är allra mest känd. Blommorna skall plockas under tystnad, läggas under kudden när du går och sover och du kommer att drömma om din tillkommande käresta.
  • Näcken Detta övernaturliga vattenväsen ansågs vara extra farlig just på midsommarnatten. Därför var det viktigt att vara mycket uppmärksam vid eventuellt badande. Idag är det nog ganska få som tror på just denna sägnen.
  • Daggen Den dagg som bildas på midsommarafton anses vara hälsobringande. Så ge dig ut och samla dagg och placera på onda ställen på kroppen, samla ihop och drick den. Eller varför inte helt enkelt rulla några varv i det daggvåta gräset. Vad gör man inte för hälsan och för att hålla sig frisk i höst och vinter.
  • Vattnets spegelbild Ett annat sätt för att få se din tillkommande är att gå till en sjö och ställa dig på en sten i vattnet (helst naken). Då kommer du i din spegelbild att kunna få se honom/henne.
  • Lyssna Du kan också sätta dig på en sten i naturen, sitta stilla, tyst och lyssna. Det första ljudet som du sedan hör, det är ifrån det väderstrecket som din tillkommande bor.

 

Lite annat som du kanske inte visste om midsommar!

Midsommarafton firades fram till 1952 alltid den 23 juni, eftersom den sammanföll med Johannes Döparens dag i den kristna tron. Men dagen flyttades efter det året till den fredag som låg närmast den 23 juni, detta för att folket tyckte att dagen förstörde arbetsveckan.

Vi här i Sverige är ganska ensamma om att fira midsommar. I Norge och Danmark firas något som heter S:t Hans dag och kännetecknas av stora eldar som tänds.

Traditionen med alla de olika danserna som dansas runt midsommarstången var förr i tiden till för att alla byns ungdomar skulle få lära känna varandra.

Midsommarkransen brukade förr i tiden sparas och torkas. Denna användes sedan då det var dags att bada inför julen. Blommorna sades då ge människorna kraft till att hålla ut resten av vintern.

Många barn föds under den senare delen av mars månad. Ja, ganska exakt nio månader från midsommar.

En av de kallaste midsomrar vi upplevt här i Sverige var 1978 och temperaturen uppmättes då till 11 grader i Stockholm. Däremot var det år 1935 så varmt som 35 grader på vissa håll i vårt avlånga land. En liten skillnad kan man säga.

Text: Sofie Andersson
Bild: Pixabay
Källa: Nordiska museet, LAND, SMHI

En ljuvligt god lite hälsosammare midsommartårta!

Det här behöver du:

2 dl valnötter
1 dl hasselnötter
3 dl skalad mandel
0,5 dl katrinplommon
0,5 dl aprikoser
2 msk agavesirap
0,5 dl vatten
2,5 msk kakao
0,5 msk kanel

Till toppingen:

3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Jordgubbar i önskad mängd

Gör så här:

Blötlägg nötterna och mandeln.
Lägg sedan de avrunna nötterna i en matberedare och tillsätt plommon, aprikoser, sirap, vatten, kakao och kanel.
Mixa detta sedan till en grovkornig smet.
Tillsätt lite mer vatten om degen känns för kompakt.
Tryck ner degen i en form med löstagbara kanter eller pajform och ställ in i kylen i minst en timme.
Vispa grädden och blanda med vaniljsocker.

Bred ut grädden över kakan och fyll på med jordgubbar.