Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-06-19
Hej dŚ semestergršl Ė hur vi hanterar konflikter!

Sommar och sol och äntligen semester! Tid tillsammans med nära och kära kan vara alldeles underbart – eller inte!? Lär dig att handskas med semestersabotörerna och ge dig själv en bättre sommar!

Semestern brukar vara en period på året då man kommer samman och lever lite mer intensivt inpå varandra än under övriga delar av året. I och med detta kan ofta gräl uppstå då de olika förväntningar inför ledigheten som var och en har kanske inte alltid uppfyllts. Planera inte in för mycket i förväg av er semester och sänk både krav och förväntningar, bra tips för en skönare ledighet!

Hur undviker man då semestergräl?

Semestern är för de allra flesta årets höjdpunkt. Förväntningarna är höga och man längtar efter att slippa allt det där som man annars måste göra. Men för många blir dessa veckor istället en riktig katastrof med gräl och tjafs dagarna i ända. Något som är påfrestande för både förhållandet och tillvaron för barnen. När man har semester tror man lätt att man skall slippa alla de där vardagliga bestyren, här är det viktigt att alla i familjen hjälps åt och att alla skall få tid till att ”bara vara” vissa stunder. Att båda parter får bestämma lika mycket och ta lika mycket ansvar.

Något som är väldigt viktigt är att man är tydliga mot varandra, tydliga med sina förväntningar inför semestern. Semestern är en viktig tid för eftertanke och reflektion och tiden till det måste var och en tillåtas ha. Att kunna få läsa en bok och slappna av, och inte jaga runt på en massa aktiviteter. Den som har ett behov av det måste också få tillåtelse och tid till det utav den övriga familjen.

  • Planera Sätt er ner och planera semestern i god tid. Var tydliga med varandras förväntningar och önskemål och diskutera igenom lösningar.
  • Dela upp Något som är ganska vanligt är att man har med sig ”sina somrar” in i förhållandet. Kanske vill du allra helst spendera semestern där du alltid gjort, i huset på ön i Bohuslän, medan din partner vill vara i släktens stuga i de småländska skogarna. Men man kanske inte behöver vara tillsammans precis hela semestern!? Fundera och prata igenom hur just ni vill ha det. Kanske kan ni hitta på något var för sig under en vecka, alla blir nöjda och det ger er sedan en bättre kvalité på de resterande veckorna tillsammans.
  • Skjut upp bråken Ofta är det så att vi säger saker som vi tycker känns viktigt just då. Prova att gå iväg en stund, låt ilskan få en stund på sig att landa, kanske går den över eller i alla fall avtar något så att den slipper utvecklas till ett större gräl. Efteråt kan man kanske känna att det känns skönt att det inte blev någon stor grej av det hela.
  • Var konstruktiv Kanske blir det ändå så att konflikten bryter ut i ett bråk. Försök då att bråka konstruktivt och var inte anklagande i dina påståenden. Ta istället användning av dina egna känslor och förklara exempelvis att du blir ledsen av att din partner ignorerar era gemensamma planer, inte drar sitt strå till stacken vad det gäller disk och städ, eller vad det kan handla om.
  • Strunta i alla andra Något som kan vara en utlösande faktor till en misslyckad semester är att man känner att man måste göra ”som alla andra”. På jobbet pratas det om alla dessa exotiska resmål som skall besökas, barnen kommer hem och berättar om vad deras kompisar skall ut på för äventyr. Pressen att ha råd och möjlighet till att lägga en hel drös med pengar på dyra semesternöjen kan leda till många semesterkonflikter. Huvudsaken är inte VAD ni gör utan att ni umgås, det bästa vi kan ge varandra och sina barn är tid.

 

Lite fler tips för en avkopplande semester!

Varva ner i tid Glöm inte att stress är förknippat med irritation. Att dyka rakt in i semestern och samtidigt vara stressad som en tok är som ett smörgåsbord för konflikter. Börja att varva ner så tidigt och så mycket som möjligt före det att semestern drar igång.

Sänk förväntningarna Något som är värt att upprepas. Ha inte för höga krav på att allt skall vara perfekt under semesterveckorna. Se istället till att göra sådant som du tycker om och umgås med dem som ger dig kärlek och glädje. Planera lite men se också till att ha mycket luckor i kalendern så att det spontana och oväntade kan få ta sin plats.

Vila Sov ut och se till att återhämta dig ordentligt, det är det som semestern är till för. Ladda batterierna och våga låta dig ”göra ingenting”. Glöm heller inte att vila ifrån både mobil och e-post, tillåt dig att vara ledig. Se till att du tar minst tre veckor av sammanhängande ledighet, det behövs för kropp och själ för att kunna komma ner i varv och koppla av tillräckligt.

Tänk positivt Så var det detta med semestervädret. Man önskar så innerligt att solen skall skina och det skall vara fint väder hela semestern så mycket att det blir till en sanning för oss till slut. Sedan börjar då semestern och hela den första veckan bara regnar bort. Deppigheten och irritationen kryper sig inpå. Återigen, sänk förväntningarna i förväg och tänk inte att solen kommer att skina i hela fyra veckor (i alla fall inte om du är i Sverige på semestern). Var förbered på regniga dagar och ha en plan för vad ni då kan hitta på.

Text: Sofie Andersson
Bild: Pixabay