Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-06-09
Bli kvitt bikini- och badbyxŚngest!

Sommaren är så himla kort så det duger inte att missa någonting av det som går att njutas av bara för att man kanske inte hunnit träna sig i form. Nej, på med badkläderna och känn dig superskön – oavsett form!

”Den baddräktstid nu kommer…”

Sommar, sol och bad. Lata stranddagar i badbyxor, baddräkt eller bikini. Ja, det där med att gå avklädd på stranden är något som många gärna skulle slippa och det är främst kvinnor som är bekymrade.

Så snart julhelgerna är över blir vi överösta av metoder och dieter, allt för att komma i form till sommaren och till beachsäsongen. Recepten på hur vi skall bli smala, vältrimmade och förhoppningsvis lyckliga. Vi gör avtal med oss själva om att denna sommar så skall jag banne mig kunna gå på stranden i badkläder utan att behöva skämmas över mig själv. Vi sätter upp ett strikt träningsschema och undviker alla frestelser. Sedan går veckorna och det dyker upp förkylningar, för mycket jobb, fikastunder och kalas som kommer i vägen. Hur många är vi inte som står där när det är dags att kasta plaggen till förmån för badkläderna och tycker att vi misslyckats med att komma i form och istället känner oss misslyckade och upplever våra kroppar på ett negativt sätt. En anledning till att vi har denna negativa och snedvridna syn på vår kropp kan bero på att vi anser att vi gång på gång har misslyckats med vår satsning på träning eller viktnedgång. Sedan är det också lätt att vi hamnar i en jämförelsefälla, att vi tänker att vi borde se ut precis som vi gjorde för 20 år sedan.

Alla är välkomna på stranden!

Det tränas och hetsas för att få den där bikinikroppen. Men alla har en bikinikropp. Du har en bikini och du har en kropp, alltså har du en bikinikropp!! Och alla är välkomna på stranden. Ingen skall känna panik för den där ”hemska” transportsträckan mellan handduken och vattnet. Ja, det finns många ”tankefel” som en lättklädd situation på stranden kan starta igång. För visst är det väl så att vi kan läsa andras tankar? Vad de anser om oss och om vår aktuella kroppsform? Vi diskvalificerar oss själva och tänker negativa tankar om att vi inte duger.

Livet är kort och vi måste passa på att njuta av sommaren, släppa ut magen och njuta av sol, vind och vatten. Det är viktigt att vara snäll mot sig själv så att man inte missar årets härligaste årstid. Och det går att lära sig att tänka på ett sätt som gör oss mer kroppsnöjda så att vi inte längre tror att ens kropp kommer att betygsättas och värderas. Att kunna lägga undan bikiniångesten och lära sig att acceptera och kanske till och med tycka om sin kropp, vilken enorm frihet.

Tänk dig att du slåss emot en obehaglig känsla. Kanske försvinner den efter en stund, men bara för att sedan komma tillbaka igen, och då förstärkt och skapar ännu mer obehag för dig.

Tänk mindfulness - och kämpa inte emot den obehagliga känslan. Ta emot den, gör plats för den inom dig. Känn sedan efter vart den sitter och vad den gör med dig. Vad händer med din kropp när du tar emot den? Ökar eller minskar den? Andas sedan ut den känslan. Föreställ för dig själv hur den obehagliga känslan strömmar ut genom din utandningsluft och försvinner. En känsla är inte farlig och en känsla går över. Tänk att en känsla är något som du själv skapar i ditt huvud och du ÄR inte dina känslor.

Här kommer några fler råd på hur du kan tänka:

  • Din kropp är fantastisk. Tänk vad den gör för dig. Kanske har den gett dig barn och tagit dig dit du är idag. Du kan gå, hoppa, cykla och simma. Din kropp har klarat av många påfrestningar såsom sjukdom, kanske operationer men också gett dig njutning. Tänk på att det viktigaste faktiskt är att din kropp fungerar.
  • Fokusera på intrycken istället. Se dig omkring på stranden. Känn hur huden värms upp av solstrålarna och hur vattnet svalkar din kropp. Lyssna till vågornas brus och känn sanden mellan tårna. Kanske kvittrar fåglarna i närheten. Njut av att du får uppleva detta och vara ledig.
  • Se vem du är och referera dig själv till vad du verkligen är. Är du i en ålder av 40 – 50 år så är det helt orimligt att försöka efterlikna någon som är 20 år. Inse att åldern tar ut sin rätt.
  • Det finns valmöjligheter. Om du verkligen inte trivs alltför avklädd på stranden. Välj något annat alternativ. Det finns massor med strandplagg som är lite mer ”påklädda”. Hitta något som känns bekvämt för just dig och låt inte negativa tankar hindra dig från en härlig dag på stranden.

Om den tänkta bikiniformen inte infunnit sig till beach 2017, försök att ha överseende med det. Tänk långsiktigt, se över och förändra din livsstil på lång sikt istället. Det går ändå inte att ”fixa till” för några korta semesterveckor.

Text: Sofie Andersson