Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-05-08
Har du de všnner du behŲver?

Ibland uppstår de tajtaste banden när man minst anar det. En person dyker upp i ens liv och kemi uppstår. Det kan vara början till en livslång vänskap!

Vänner är som en viktig pusselbit i livet. Utan sociala relationer kan vi utsätta både vår hälsa och vår livslängd för en risk. Men i vissa perioder i livet så finns det kanske inte riktigt tid eller ork att satsa på sina vänner. Kanske känns det som att dygnet har för få timmar och familj och karriär lämnar alldeles för liten eller ingen tid över för vännerna. Det kan också vara så att man periodvis hamnar i ofas med sina vänner, man får barn vid olika tidpunkter, någon kanske flyttar utomlands, skiljer sig eller annat som kommer i vägen. Ett dåligt samvete gnager ständigt inom sig om att man borde ta tag i att ringa den där vännen som du inte hört ifrån på länge. Känner du igen känslan? Det är inget som du är ensam om i så fall.

Hur viktiga är vännerna egentligen?

Precis som att cellerna i vår kropp behöver varandra och samarbetar för att vi skall fungera, så behöver vi människor varandra för att överleva. Vänner är bra för självkänslan och genom att vara en del i en social grupp så ökar den, som person blir man då sedd och bekräftad.

Vänner är viktiga, men man behöver inte en hel drös för att man skall känna sig lycklig och ju äldre man blir desto viktigare blir kvalitén på vännerna istället för kvantiteten. Så poängen är alltså att välja rätt vänner. Med bra vänner skall man kunna vara sig själv. Inte behöva tänka på hur man ser ut eller vad man presterar. Ibland kan en vänskap stå still och stampa på samma ställe, eller kanske till och med bli destruktiv och dålig. Då kanske det är dags att släppa taget om den för att istället göra plats för nya bekantskaper. Likaväl som i parrelationer så kan man i vänskapsrelationer komma till en punkt då det inte är värt att kämpa vidare med den. Relationen bara suger energi utan att ge något tillbaka. Växer man ifrån en vän så är det ingen idé att fortsätta ”elda för kråkorna”. Då är det kanske ingen riktig vän.

Lika viktigt som det är att kanske avsluta relationer som skadar dig så är det att vårda de vänskaper som lyfter dig och att kämpa för den där vännen som du har så mycket gemensamt med. Det är det som skapar en trygghet. För vänner påverkar oss helt klart på olika sätt:

  • Dina val På gott och ont så påverkar dina vänner dig i dina val. Att bli övertalad att följa med på den där festen, trots att lusten inte fanns – det blev ju trots allt en riktig energiboost. Eller när vännen drar med dig på det där spinningpasset, så skönt det då kändes efteråt. Likaväl kan vänner påverka dig till att göra dåliga eller felaktiga val. Det kan alltså vara värt att fundera lite på vilka man omger sig med.
  • Påverkar livslängden Vännerna är faktiskt så viktiga att de kan förlänga ditt liv. Vänner som kan få dig att skratta och som verkligen ger ditt liv en mening. Även om en del människor föredrar att leva på egen hand och trivs med det, så kan effekten av ett alltför ensamt liv påverka livslängden. Det finns också de som har många människor runt omkring sig, men ändå känner sig ensam.
  • Äkta vara Ja, med vänner menas de där riktiga fysiska och närvarande vännerna. Inte bara de kanske 500 som finns i ditt facebookregister. De allra flesta av dem är endast ytliga bekantskaper. Att de klickar på gilla-knappen på ditt senaste inlägg är inte samma sak som att de skulle finnas för dig den dagen det kanske händer dig något.
  • Vänskap kräver vård Precis som vilken annan relation som helst så måste vänskap vårdas, men utan att det blir alltför kravfullt. Det kan handla om små saker som visar att man bryr sig, utan att behöva finnas där till 100 procent dygnet runt alla dagar i veckan. Ett kort sms kan ibland vara tillräckligt just för stunden.

 

Hitta dem som lyfter dig!

Många har vänner för livet där vänskapen grundades redan tidigt i barndomen. Andra försöker aktivt söka nya vänskaper livet igenom. Sedan finns det sorgligt nog också alltför många som är väldigt ensamma och har svårt för att hitta nya vänner. Kanske har man inte hittat ”den/de rätta”. Det finns olika typer av vänner och det finns en vän till alla. Här kommer tips på vänner som kan vara bra att ha i sitt liv.

Mentorn – den där vännen som du kan prata med om ALLT. Oavsett om det handlar om ett bråk med sin partner, eller problem på jobbet. Denna vän lyssnar på dig utan att döma och kan ge dig värdefull input.

Barndomsvännen – visst är det härligt med vännen som känner dig ända sedan du var liten och som vet om hela din livskurva. Alla minnen och foton ni delar med varandra och som ni delar och kan skratta och gråta tillsammans åt.

Energiknippet – en mycket viktig vän att ha i sitt liv. Personen som aldrig säger nej, utan är pigg och positiv till det mesta. Hänger med på en after work utan att tveka eller behöver ha flera veckor på sig för att planera.

Pepparen – vännen som lyfter dig när du rasat i backen. Som står vid din sida och säger ”kom igen nu”. Att ha en vän som peppar kan vara skillnaden för hur djupt eller länge som en tuff period i ditt liv pågår.

Lika barn… - ja, så är det nog att lika barn leka bäst. Att finna sig en spegel. En vän som du kan identifiera dig med och som befinner sig på samma nivå och i samma situation som du själv. Helt enkelt en vän som vet hur det är utan att man ens behöver förklara.

Gamla vänners dag 10/5!

År 2006 instiftades temadagen ”Gamla vänners dag” av Bo Bergendahl. Just på grund av att han tyckte att man borde uppmärksamma gamla vänner. Vänner som glömts bort mitt i livets ekorrhjul.
Dagen firas varje år den andra onsdagen i maj, och i år infaller den i övermorgon, den 10 maj.

Så nu vill jag uppmana er att på onsdag höra av dig till den där gamla vännen som du tänkt på så många gånger de senaste åren. Den där vänskapen som du tyckte så mycket om men som du av olika anledningar fallit ifrån. Slå en signal, skicka ett sms eller vad som helst. Det viktigaste är att det blir någonting. Det kan vara dörren som öppnas till något som motvilligt hållits stängd en tid. Våga, och känn efter vilken kompisboost det kommer att ge dig! Jag vet vem som skall få mitt samtal!

Text: Sofie Andersson
Bild: Thinkstock