Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-05-05
Skratta dig till en bättre hälsa!

Ett gott skratt förlänger livet, så sant som det är sagt!? Eller i alla fall så har man ju haft roligt längs vägen, denna lilla vana som är väldigt viktig för vår hälsa och för vårt välmående.

Får du din för hälsans skull dagliga dos av skratt? Det är inte alls säkert. Faktum är att vi skrattar mindre idag än vad vi gjorde för 50 år sedan. Vilket i många öron säkert låter väldigt konstigt, så bra som vi har det idag!? Det var väl ändå inte bättre på ”den gamla goda tiden”?

Dagens levnadsstandard och i den hastighet vi lever idag gör oss stressade och i många fall mer argsinta. Tålamodet räcker ofta inte till och vi har inte ens tid till att skratta och le, inte alltid spontant och naturligt i alla fall. Men att komma ihåg de enkla sakerna i livet, så som ett gott skratt, kan gagna oss otroligt mycket i slutändan.

Men hur viktigt är skrattet för oss egentligen?

Visst mår man bra efter en riktig skrattsalva!? Själv tillhör jag dem som ibland kan få en skrattattack så det nästan inte går att sluta. Tårarna sprutar och det finns ingen stopp på fnissandet. Vid ”rätt tillfälle” och på ”rätt humör” så kan jag och min mamma drabba samman i hysteriska skrattorgier, och hur bra mår man inte efter det!? Det är ju underbart! En gång blev det lite ”fel” dock; vi var på bio och det var en ledsam och sorgsen scen, och det passade sig verkligen inte just där och då. Men det gick bara inte att hejda. Vi har haft roligt åt den där stunden många gånger efteråt också.

Även om det inte finns något särskilt att skratta åt så kan ett tillgjort skratt vara nästan lika bra för hälsan som ett äkta. Hjärnan kan nämligen inte skilja på ett äkta och ett oäkta skratt, vilket innebär att kroppen reagerar positivt på båda varianter.

Det som händer i kroppen när vi skrattar är ett resultat av en fantastisk och komplex uppsättning av psykologiska, neurologiska och fysiologiska processer. Skrattet sätter igång ett förlopp i kroppen som hjälper dig att hålla dig frisk, både psykiskt och fysiskt. På samma sätt som sorg och nedstämdhet kan försämra vårt system, så kan skratt ha en motsatt effekt. Det kan till och med direkt påverka vårt immunförsvar. Se bara här alla de fördelar som ett skratt kan ge dig:

  • Immunförsvaret kanske en av de viktigaste anledningarna till att skratta är att det stärker vårt immunförsvar. Genom ett gott skratt minskar nivån av stresshormoner i kroppen, som i sin tur leder till ett mer stabilt immunförsvar, detta då genom antikroppar som eliminerar ämnen som är skadliga för oss.
  • Stress ett bra sätt att motverka stress är att se till att skratta ofta. Då minskar nämligen nivån av stresshormoner såsom bland annat kortisolhalten i kroppen. Till en början ökar hjärtrytmen och andningen sätter mera fart, för att sedan övergå till ett lugn som sprider sig ut i kroppen.
  • Stärker relationsbanden att relationer är viktiga för vår hälsa och välmående, det vet vi. Att skratta tillsammans med andra stärker banden människor emellan och gör att vi känner oss lugnare, lyckligare och helt enkelt mår bättre.
  • Bättre sömn då skrattet gett oss både en lägre stressnivå och ett större lugn får vi också en bättre och skönare sömn på köpet. Kopplingen mellan skratt och avslappning och mellan avslappning och sömn är påtaglig.
  • Svåra situationer hanteras bäst genom att skratta. Nja, det låter kanske lite konstigt, men om du drabbas av en svår situation som ligger utom din kontroll, du kan alltså inte påverka situationen. Så försök istället med att styra över hur du skall hantera händelsen. Ibland (kanske inte alltid) kan det kännas bättre att istället skratta åt eländet.
  • Kroppen har många hälsoeffekter av ett gott skratt. Det kan minska eventuell smärta. Minska eller stabilisera blodtrycket och ge blodet en bättre genomströmning i kroppen. Blodet får också syre snabbare. Kroppens organ blir så att säga piggare av skrattet. Rent fysiskt så kan effekten av ett skratt påminna om effekten av annan fysisk träning. Så om du får ont i magmusklerna efter en rejäl skrattomgång så förstår du varför.
Tänkvärt: Barn skrattar och ler i genomsnitt 400 gånger om dagen, medan vuxna inte mer än i snitt 15 gånger per dag. Dags att försöka hitta situationer som ger dig tillfälle till att skratta, nu när du läst om hur stor betydelse skrattet har för oss. Umgås med människor som ger dig glädje, skratt och energi.

Världsskrattdagen 7/5

Världsskrattdagen infaller den första söndagen i maj varje år och är från början ett indiskt påfund. Själva syftet med dagen är helt enkelt att få människor till att skratta mer. Skrattrörelsens grundläggande tanke är att ”den du skrattar ihop med krigar du inte emot”. Runt om på vårt jordklot så samlas människor denna dag för att skratta tillsammans. För att visa gemenskap och för att glädja andra och varandra.

Så låt nu skratten bullra ordentligt på söndag. Skratta med varandra istället för åt varandra. Skratta för livet helt enkelt!

Text: Sofie Andersson
Källa: Psychology today, Wikipedia
Bild: Pixabay