Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-04-24
Allt om vŚrt šlskade kaffe!

Svenskarna är ett av de folk i världen som konsumerar allra mest kaffe, i snitt tre och en halv kopp per dag. Kaffet, denna uppiggande drog som många av oss älskar och är i princip beroende av.

Överallt dricks det kaffe, i olika sammanhang och på olika sätt. Kaffe är idag ett lika viktigt socialt fenomen som en personlig upplevelse och det är naturligt att ”ses över en kopp kaffe”. På senare år har sättet att dricka kaffe på utvecklats enormt och den dricks antingen på traditionellt sätt, rykande svart. Eller i någon av alla de varianter på ett modernare vis, med olika smaker, isande kall och många gånger till största delen innehållandes mjölk. Ja, mängder av varianter finns och för alla smaker.

Kaffets ursprung

Att kaffet har sitt ursprung från Sydamerika är en vanlig folktro. Visst, idag odlas mycket av det kaffe som dricks i just Colombia eller Brasilien. Detta på grund av det odlingsvänliga klimatet. Men själva kaffeträdet har faktiskt sitt ursprung i Afrika.

Vad det gäller den uppiggande effekten som kaffe är så omtalat för så säger myten att det var en herde på Afrikas landsbygd som upptäckte den. Han såg sina getter äta från kaffeträdets frukter, för att därefter bete sig alldeles spattigt. Från detta och till att det nådde de svenska hemmen så färdades kaffet på en lång resa genom världen och som pågick under ca 2 000 år. Året var 1685 då den första importen till Sverige skedde och den bestod av ett halvt kilo. Två år senare så såldes det kaffe på apoteken runt om i Sverige.

Kaffet framställs genom kaffebönan, som inte alls är en böna utan kärnan av en röd frukt, som har en storlek som ett körsbär. I varje av dessa frukter finns det två stycken kaffebönor.

Varför blir man pigg av kaffe?

Tre av fyra svenskar dricker sådana mängder kaffe varje dag att det påverkar kroppen på olika sätt. Kaffe innehåller koffein, vilket är ett centralstimulerande (uppiggande) och hjärnstimulerande ämne som finns naturligt i kaffe och gör kaffet oumbärligt för miljontals människor varje dag.

Forskare har försökt att komma på vad det är i koffeinet som ger denna uppiggande effekt och varför man lättare håller sig vaken efter intag. Det som framkommit är att effekten förmodligen uppstår när koffeinet binder ett ämne i vår hjärna som blockerar våra sömnimpulser.
Att starta sin dag med en kopp rykande hett kaffe är ett sätt att vakna till liv och att komma igång för många av oss och många dricker kaffet just för koffeinets skull. För somliga har deras kroppar vant sig så vid koffeinet att de inte riktigt kan fungera som normalt utan det.

Koffeinet är beroendeframkallande och har man vant sin vid det så kan det orsaka abstinensbesvär såsom huvudvärk och trötthet vid avsaknad. Vid för höga doser kan man gå upp så mycket i varv så att det känns som en riktig baksmälla när sedan effekten avtar, och kroppen känns då extra tung och trött. Alltför höga doser leder också till att hjärnan går på högvarv men kan ändå inte fungera effektivt längre. Tankarna blir oorganiserade och ofokuserade och man känner sig istället stressad och tankspridd.

Så den bästa effekten av koffeinet fås genom att dricka kaffet i små doser och utspritt under dagen. Tänk också på att inte dricka kaffe för sent på eftermiddagen/kvällen just för sömnens skull.

Kaffet gör oss yngre!

Det görs hela tiden framsteg inom forskningen om kaffets effekter. Nyligen släpptes en rapport från Uppsala universitet som visar att kaffe påverkar vår biologiska ålder, Så ha inte dåligt samvete för dina koppar med kaffe för med andra ord ”kaffet gör oss yngre”. Enligt dessa forskare så kan kaffe vara en av faktorerna till att påverka din kropps åldrande, detta genom blodets proteinprofil. Något som påverkas av arvet men som också kan påverkas av vår livsstil och dess frisk-och riskfaktorer.
Enligt rekommendationen för kaffe gäller ca 3 koppar per dag som kan vara kopplat till en friskfaktor.
Säkerligen kommer det ytterligare och annan forskning framöver inom ämnet kaffe, men det låter väl ändå som en ganska bra anledning till att unna sig lite gott kaffe med jämna mellanrum.

Text: Sofie Andersson
Källa: Journal of nutrition, kaffefakta.se
Bild: Thinkstock