Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-04-14
Fyll pćskägget med lite nyttigare godis!

Choklad, godis och påsktårtor! Ja, vad vore en påsk helt utan sötsaker? Lite tråkigt om ni frågar mig, för påsken är ju sötsakernas högtid. Men varför inte dra ner lite på sockret, lagom är ju trots allt bäst och man mår också så mycket bättre då!

Under påskhelgen så äter vi svenskar mer godis och sötsaker än någonsin och det är sannerligen godisets högtid, (även om det också såklart är en stor mathelg för övrigt.)
Lösgodiset fullkomligt svämmar över ute i våra butiker och likaså alla dessa färgglada tomma påskägg som finns i alla dess storlekar, och bara väntar på att fyllas. Men ett påskägg behöver inte vara sprängfyllt med onyttigt och onaturligt godis. Idag skall jag dela med mig av lite goda recept på godis som vi kan stoppa i oss och ändå känna oss lite nyttiga och inte minst lite piggare!

Har ni barn hemma och vet att dessa lite mer hälsosamma recept inte kommer att gå hem hos dem, så kommer först här lite tips på vad ni kan tänka på om ni ändå kommer ge dem det traditionella godispåskägget.

  • Köp påskägg i storlek small istället för de allra största
  • Stoppa ner en liten leksak i ägget som ”fyller upp” en del av ytan
  • Göm påskäggen ute om det är bra väder. Då blir det en stunds aktivitet och rörelse samtidigt som ägget letas upp
  • Lägg i några bitar av lite nyttigare godis från recepten nedan och försök få barnen att ändå smaka på det, kanske kommer de att älska dem

 

Text: Sofie Andersson
Bild: Pixabay

Chokladdoppade dadlar med valnötter

Det här behöver du till ca 30 st:
15 dadlar
100 g mandelmassa
2 msk valfri likör (kan uteslutas)
30 valnötter
75 g mörk choklad

Gör så här:
Dela varje dadel på längden. Ta ur kärnan.
Lägg mandelmassan i en skål, fyll på med likören och blanda detta.
Forma små kulor av mandelmassan och lägg i hålet på dadelhalvan.
Tryck fast en valnöt på toppen.
Smält chokladen i vattenbad eller i micro.
Doppa halva biten i choklad genom att hålla ihop i ena ändan.
Lägg på bakplåtspapper och låt stelna.

 

Mandel och fikonbollar

Det här behöver du:
2 dl sötmandel
3 torkade fikon
4 digestivekex
200 g mörk choklad

Gör så här:
Hacka fikon och mandel fint.
Krossa digestivekexen och smält chokladen i vattenbad eller i micro. Blanda samman alltihop och klicka sedan ut i småbrödsformar. Superenkelt och riktigt mumsigt!

Snickerspralin

Det här behöver du:
100 g mörk choklad
0,5 dl jordnötter
0,5 dl osötat jordnötssmör

Så här gör du:
Smält chokladen i vattenbad eller i micro.
Häll i den smälta chokladen i botten på småbrödsformar (använd hälften av chokladen) och låt stelna i kylskåp ca 10 min.
Krossa jordnötterna lätt. Värm jordnötterna samt jordnötssmöret på svag värme i en kastrull.
Fyll sedan på med jordnötsröran och sedan det sista av chokladen så att det blir som tre lager.
Toppa gärna med valfria nötter, mandlar eller frön. Låt stå kallt och stelna

 

Hallonremmar

Det här behöver du:
5 dl frysta hallon
8 st torkade aprikoser
1 st skalad banan

Så här gör du:
Mixa alla ingredienser till en slät smet.
Bred ut den på bakplåtspapper (gärna i silikon)
Låt torka i torkugn i ca ett dygn.
Har du ingen torkugn så fungerar det även med en vanlig. Sätt den på lägsta möjliga temperatur. Glöm inte att öppna luckan då och då för att släppa ut fukten. Låt torka ca 6 timmar. Skär sedan långa strimlor om ett par centimeter.

Chokladdoppade frukter

Det här behöver du:
Blandad valfri frukt (ex. kiwi, jordgubbar, banan)
Mörk choklad

Gör så här:
Skär frukterna i två cm tjocka skivor. (jordgubbar kan vara hela)
Lägg på plåt med bakplåtspapper eller annan bricka som ryms i frysen.
Låt frukterna frysas i ca en timme. Smält chokladen och doppa sedan frukterna med hjälp av en gaffel eller träpinne. Lägg dem sedan tillbaka på den iskalla plåten och låt stelna ca 10 minuter.