Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-04-07
Všrldshšlsodagen!

Att alla människor i världen skall uppnå en tillräcklig hälsa är betydande för dess utveckling och stabilitet. Enkla saker såsom rent vatten, kläder att ha på sig och ett hus att bo i, skola och grundläggande hälso- och sjukvård bör vara en självklarhet!

Men hur självklart man kan tycka att detta bör vara, så vet också de flesta av oss att världen tyvärr inte ser ut så här. Sverige och andra rika länder har 100 gånger bättre och mer tillgång till vård än i de fattigaste av världens länder. Runt 2 miljarder av jordens befolkning lever i en extrem fattigdom.

Om vi ställer oss frågan vad hälsa är för oss som bor här i Sverige, så blir svaret nog annorlunda än om vi hade frågat en person i ett av världens fattigaste länder. För många av oss betyder hälsa att vara frisk, må bra och att vistas i en miljö som man trivs i. Hälsan påverkas av många saker i vår närvaro, om vi trivs med de människor vi har runt omkring oss, av vårt arbete, mat, stress, sömn, rökning och alkohol. Däremot för den som lever i ett extremt fattigt land så är saker som rent vatten, mat och sjukvård det som definierar ordet hälsa.

Med anledning av detta och att vi den 7 april varje år firar den internationella världshälsodagen så vill jag gärna ägna mitt inlägg idag åt att uppmärksamma den globala hälsan lite.

Hälsoutvecklingen!

Trots ett flertal katastrofer och epidemier så har faktiskt den globala hälsan förbättrats avsevärt de senaste fyra decennierna. Barnadödligheten har minskat medan medellivslängden har ökat. Men ändå så dör miljontals människor varje år på grund av fattigdom, och det är fattigdomen som är den största orsaken till ohälsa. Fattigdomen leder till undernäring, svält och sjukdomar.

Världshälsodagen!

Idag är det världshälsodagen, och som är instiftad av WHO (World health organisation). Dagen är en temadag för att uppmärksamma människans hälsa i världen och anledningen till att det är just den 7 april beror på att det var den dagen som WHO:s konstitution trädde i kraft. Året var 1948. WHO:s välkända definition av hälsa lyder ” Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.

WHO består av mer än 7 000 personer och finns i omkring 150 stycken landskontor, 6 regionkontor samt ett huvudkontor som ligger i Genéve. WHO:s mål är att bygga en bättre och hälsosammare framtid för människor runt om på hela vårt jordklot. Ett globalt gemensamt arbete för att säkerställa högsta möjliga hälsonivå för alla människor. Att garantera säkerheten i luften vi andas, i maten vi äter, i vattnet vi dricker och i läkemedel och mediciner. En global hälsa är något som berör oss alla oavsett i vilken del av världen vi lever. Världen är en del av Sverige och Sverige är en del av världen. Trots att globala hälsofrågor bör vara högprioriterade så är många gånger både kunskap och medvetenheten om frågorna begränsade. Därför tycker jag att det är viktigt att uppmärksamma och kanske väcka ett intresse för denna dagen samt det globala hälsoarbetet.

Text: Sofie Andersson
Källa: Forskning och medicin, WHO
Bild: Thinkstock

Här kommer ytterligare ett receptbidrag från tävlingen i höstas. Idag är det Ann Olauson, Vänersborg som delar med sig av denna goda kycklingrätt. Stort tack säger vi till dig Ann!

Hel ugnsgrillad kyckling med übergod sås.

Ingredienser kycklingen:

2 st hela kycklingar
150 g smör
Salt och peppar
Färsk rosmarin
En stor vitlöksklyfta
Färdig kryddblandning
Olivolja
Några tomater
Några morötter
En röd lök
Några vitlöksklyftor
Två kvistar färsk rosmarin


Skiva upp grönsakerna och fördela i en ugnsform (se bilden). Blanda ihop smör med salt, peppar, hackad rosmarin, pressad vitlök och någon god kryddblandning. Skär några snitt i skinnet på kycklingen så du kan få ner smöret där, pressa ut smöret under skinnet. Fördela det som blir över av smöret över resterande kycklingen. Salta och peppra lite extra och ringla över lite olivolja.

Lägg kycklingen över grönsakerna. In i ugnen på 175 grader i ca 1½ timme.
Ta ut formen ur ugnen och lägg kycklingarna i ugnsfolie så de håller värmen medans du fortsätter med såsen.
Ingredienser såsen:
Resterna från ugnsformen
5 dl hönsbuljong
Ca 2 dl grädde
Ca 1 dl creme fraiche
Ca 1 dl philadelphiaost
En skvätt soja
1 stor msk röda vinbärsgelé


Ställ hela ugnsformen på spisen och sätt på plattorna under. Pressa sönder grönsakerna med en potatispress, fyll samtidigt på med uppvärmd hönsbuljong. Äter du vetemjöl så kan du innan du häller över buljongen strö över lite mjöl. Fortsätt pressa grönsakerna samtidigt som du kokar upp fonden. Låt puttra några minuter.

Sila ner fonden i en kastrull, ställ på spisen och koka upp igen. Tillsätt övriga ingredienser, svårt att säga exakt mått, måtten är ca mått. Koka upp och smaksätt med salt och peppar om det behövs.

Servera kycklingen och såsen med tex sötpotatisklyftor eller andra rotfrukter och en god sallad. Supergott!!