Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-03-31
Vitlök – delikatessen som är så bra mot mycket!

Tänk dig en tzatziki, aioli eller en guacamole utan vitlök! Känns inte så speciellt lockande väl?

Vitlöken har ett rykte om sig som är både bra och dåligt. Historien säger att vitlöken var viktig i kampen mot vampyrer. Vampyrerna som var vakna om nätterna och ansågs vara osaliga andar som sökte offer för att suga blod. Vitlökskransar hängdes då upp på dörrportarna eller runt halsen och skulle ge en skyddande effekt mot vampyrens vassa hörntänder. Dessa berättelser har ni säkert hört talas om.

Så är det ju lukten!

Till dess dåliga rykte hör även den skarpa genomträngande lukt och smak som hänger sig kvar ett bra tag efter att man ätit vitlök, vilken kommer från eteriska och svavelhaltiga oljor. Svavelämnet heter Allicin och uppstår när man skär eller krossar vitlöken. Det är Allicinet som är vitlökens skydd för att inte angripas av skadedjur, men hjälper även människan för att hålla fästingar borta. Allicinet är också det som gör vitlöken antibakteriell och används effektfullt vid förkylningar.

Om vi går ca 20 år tillbaka i tiden så var en vitlöksdoftande andedräkt något av det värsta tänkbara. Idag har fler och fler slutat att bry sig om denna lukt, för att istället uppskatta den för sin goda smak samt för de hälsosamma egenskaper den innehar. Även de matkulturer som vi numera inspireras av är många gånger fulla av vitlök. Men allt med måtta. Det är kanske inte jättemysigt att sitta i samma rum en längre tid tillsammans med någon som nyss haft en vitlöksorgie. Då kan vem som helst reagera på lukten.

Vitlöken har länge haft en framstående plats på listan över olika naturmediciner och har använts till det ändamålet i mer än 5 000 år. Den har i historien framhållits för att skydda inte bara mot vampyrer, utan även mot pesten, hjärt- och tarmsjukdomar, cancer, reumatism samt många infektioner och inflammationer. Den har sitt ursprung i Centralasien, och kom kort därefter till medelhavet där man då började odla den.

Vitlöken är i Sverige godkänt som ett naturläkemedel för att lindra symptom vid förkylning. Dock finns det ett flertal studier som visar så mycket mer som vitlöken kan bidra med. Såsom att hjälpa till att sänka blodtrycket och balansera kroppens blodfetter. Men kanske mest känt är vitlöken för att stödja kroppens immunsystem och att den har en antioxiderande effekt. Den innehåller rikligt med vitaminer, mineraler och som jag skrev här innan, eteriska oljor.

Odla på egen hand!

Om du vill testa på att odla din egen vitlök så bör löken planteras någon gång under hösten. Då ger den dig en skörd till sommaren efter. Dela lökarna och sätt ner klyftorna på ett djup om cirka 5 cm. Vänd den spetsiga delen uppåt. Sedan bör du ha ett avstånd på 10 – 15 cm mellan klyftorna för att de skall utvecklas gynnsamt.
Håll undan efter ogräs och gödsla med vanlig brunnen stallgödsel. När sedan bladen börjar vissna ner så är det dags för skörd. Låt dem sedan torka utomhus i skydd av regn.

Text: Sofie Andersson
Källa: Naturligt om hälsa
Bild: Pixabay

 

Vi fortsätter att publicera av recepten som deltog i recepttävlingen. Idag givetvis med inslag av vitlök. Bidraget är inskickat av Ann-Sofie Gustafsson, Skövde! Tack till dig!

Svamppasta med rödbetor

4 portioner

400 g stora pastaskruvar
4 rödbetor
200 g blandad svamp
½ dl olivolja
3 vitlöksklyftor
Rivet skal av 1 citron
1 dl hackade blandade örter, tex. Persilja, rosmarin och basilika
1 tsk chiliflakes
Salt och nymald svartpeppar
Parmesanost

Gör så här:

Koka pastan al dente i lättsaltat vatten.  Häll av vattnet och spola lite kallt vatten över.
Koka rödbetorna nästan mjuka i lättsaltat vatten. Spola av dem med kallt vatten. Gnid av skalet och skär rödbetorna i mindre bitar.
Ansa och skölj svampen och skär i mindre bitar. Fräs svampen i olja i stekpanna 2 till 3 minuter under omrörning.
Blanda ner pastan och riven vitlök. Låt det bli varmt under omrörning. Tillsätt sedan rödbetorna.

Blanda ner citronskal, örter och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. Servera rykande varm tillsammans med riven eller hyvlad parmesanost.