Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-03-24
Njut av vćfflan!

Våffeldagen, Jungfru Marias Bebådelsedag eller kanske Vårfrudagen!? Ja, kärt barn har många namn. Dagen infaller hur som helst i morgon den 25 mars och då måste vi såklart passa på att njuta lite av dessa härliga våfflor!

Historien bakom våfflor är faktiskt riktigt intressant och kanske inte något som man tänker på när det är dags att mumsa i sig godsaken.

Den internationella våffeldagen infaller den 25 mars, dagen för firandet av Jungfru Marias Bebådelsedag och nio månader före jul och Jesu födelse. Firandet av denna dag går tillbaka så långt som till 600-talet för de kristna länderna.

Vårfrudagen är ett äldre namn på Jungfru Maries Bebådelsedag eftersom Maria även kallades ”vår fru”. I sin tur är våffeldagen helt enkelt en felsägning av ”vår fru”. Testa gärna att säga vår fru snabbt flera gånger – då har du ordet snart uttalat ordet ”våfflor”.
Vårfrudagen sägs av folket vara en markering för att vintern övergår till vår och en tid då vissa jordbrukssysslor skulle utföras för att lyckas som bäst. Olika vinterarbeten var avslutade och vårbruket skulle inledas. Till saken hör också att i och med våren så ökade tillgången på både mjölk och ägg. Ägg som symboliserar nytt liv och våfflan blev helt enkelt en naturlig maträtt som hamnade på allas matbord vid denna tid.

Våfflor är kända sedan 1600-talet i Sverige och hade från början en fyrkantig form. Detta beroende på att de gräddades mellan två rektangulära plattor ovan en öppen eld. Det klassiska rutmönstret fanns med redan då. Våfflan har egentligen ingen direkt koppling till Jungfru Maria. Inte då mer än den religiösa koppling att de allra första våffeljärnen utvecklades från oblatjärnen som användes till att baka nattvardens oblat.

Runt 1900-talet så kom traditionen att äta grädde och sylt till våfflan. Det blev en minst sagt eftertraktad produkt och det blev nästan till en regel att avsluta söndagspromenaden med god våffla.

Olika sorters våfflor

Det finns ett flertal olika sätt att tillreda våfflor på både vad det gäller ingredienser och formen på våfflan. Men för oss svenskar så finns det några som vi nog känner till lite mer än andra.

  • Svenska våfflor Tillverkas med det speciella runda våffeljärnet som bildar fem hjärtan. Den svenska våfflan serveras vanligtvis med sylt och grädde, eller sylt och glass. Sedan finns det även en salt variant som många föredrar. Denna kan serveras med exempelvis rom, lök och gräddfil eller créme fraiche. Ja, det finns många varianter.
  • Belgiska våfflor Ett annat namn för dessa är brysselvåfflor. Den belgiska våfflan har en tjock och krispig konsistens och ett större rutmönster än många andra. Våffeljärnet till dessa är rektangulära eller runda i tre eller fem delar. Den serveras varm och pudras med socker samt toppas ofta med vispad grädde eller choklad.
  • Den amerikanska våfflan Denna våffla är baserad och liknar den belgiska, dock är den mer kompakt än brysselvåfflan. Bakpulver är en av ingredienserna och den serveras toppad med smör och olika typer av sirap. Den amerikanska våfflan är vanlig på frukostbordet men förekommer även som en matvåffla och då tillsammans med exempelvis friterad kyckling.

Våfflor för hälsan

Även om man inte tänker på våfflan som något av det mest hälsosamma vi kan äta, så är det kanske andra delar av vår hälsobalans som får en boost av en härligt nygräddad, frasig och god våffla.

Om du vanligtvis tänker på vad du äter så kan du trots det unna dig en våffla då och då. Det finns massor med lite nyttigare recept än de vanliga klassiska frasvåfflorna. Till exempel så kan du byta ut det vanliga vetemjölet mot fullkornsmjöl. Tänker du sedan till lite vad det gäller toppingen så kan din våffla bli riktigt nyttig. Mosad banan med hackade nötter, kvarg med mosade bär, tunt skivad äpple med kanel och honung, ricottaost och fruktsallad, är några förslag på lite nyttigare topping.

Eller så kanske det är just precis vad vi skall njuta i morgon den 25 mars, en klassik svensk våffla med vispad grädde och sylt – varför inte. Trevlig vårfrudag!

Text: Sofie Andersson
Källa: Centrum för näringslivshistoria
Bild: Pixabay

Här kommer några olika våffelrecept. Allt från Cajsa Wargs historiska till nyttigare alternativ.

 

Cajsa Wargs sura gräddvåfflor

Till ca 15 laggar:
3 ¼ dl sur tjock grädde alt créme fraiche
6 ½ dl vatten
1 ¾ dl smält smör
2 ägg
Ca 5 dl vetemjöl

Vispa samman alla ingredienser och baka sedan på vanligt sätt.

 

Enkelt recept på frasvåfflor

Till ca 6 laggar:
50 gr smör till gräddning
ca 4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
4 dl vispgrädde
3 dl iskallt vatten (eller kallt kolsyrat vatten som då ger en luftigare våffla)

Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och vatten i en bunke till en jämn smet. Vispa grädden till ett tjockt skum och vänd försiktigt ner tillsammans med det övriga i bunken. Smörj våffeljärnet och grädda dem gyllenbruna och frasiga. För att behålla frasigheten så lägg de färdiga våfflorna på ett galler. (eller varför inte äta upp den genast)

 

Nyttiga mandelvåfflor

Till ca 3 laggar:
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl vatten
30 g smält kokosfett
2 stora ägg

Blanda mandelmjölet med fiberhusk, bakpulver och salt. Vispa ihop ägg, vatten, kokosfett och blanda sedan med de torra ingredienserna. Låt stå ca 15 minuter innan våfflorna gräddas. Servera med valfri topping.