Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-03-03
Vad är egentligen fria radikaler?

Oxidanter, antioxidanter och fria radikaler! Ofta hör man talas om dessa ord, men vad betyder de egentligen och vad tjänar de för syfte?

För att kunna leva behöver vi syre, inga konstigheter. Men samtidigt som kroppens oxidationsprocesser förbrukar syre så omvandlas en del av det syre som vi andas in till fria radikaler. Fria radikaler är inte bara negativt för oss, men vår kropp behöver väldigt få av dem och det är inte bra om de blir för många. De kan då orsaka skador på kroppens celler och vävnader.

En fri radikal är något som man kallar en instabil molekyl. Den saknar en elektron och vill till varje pris jaga rätt på en ny, så att den kan bli helt stabil igen. Den sista pusselbiten kan den fria radikalen hitta hos andra partiklar, ämnen och molekyler. Därför attackerar den fria radikalen andra celler och försöker stjäla den saknade elektronen. När de väl lyckats med sitt uppdrag så neutraliseras den och blir hel och stabil. Men skadan har redan skett, och samtidigt så har den som blivit av med sin elektron nu blivit en fri radikal istället, som får börja jaga efter en ny elektron. Det hela blir som en kedjereaktion. Genom dessa upprepade attacker kan kroppens celler bli svaga.

Vad händer då sedan?

Även om fria radikaler omvandlas naturligt genom syret, så finns det olika slags gifter som kan påverka kroppen negativt och leda till att man får fler fria radikaler. Exempel på det är rökning, strålning, avgaser men även en del läkemedel. Dessa ”yttre förhållanden” kan resultera i en farlig balans i mängden fria radikaler i ens kropp.

Det som händer när en molekyl blivit angripen av en fri radikal är något som kallas för oxidation. Oxidationen kan medföra att cellen försvagas och fungerar sämre än tidigare.

För att skydda kroppen från skadliga fria radikaler så behöver vi antioxidanter.

Det låter ju inte särskilt trevligt, att vår kropp ständigt är attackerad av dessa fria radikaler. Antioxidanter vilket man kan höra på namnet, är ett skydd mot dessa fria radikaler och så att det inte sker en oxidation.
Vår kropp är utformad till att ta hand om sig själv, och antioxidanterna spelar då en viktig roll för att få bort gifter ur kroppen. Antioxidanter samlar in och oskadliggör de fria radikalerna. Antioxidanterna är vår kropps försvar och de hindrar att de fria radikalerna sprider sig och gör skada.
Vår främsta källa till antioxidanter är som jag tidigare skrivit om frukt, bär och grönsaker. Exempelvis är vitaminerna A, C och E kraftfulla antioxidanter. Så för att upprätthålla en god inre balans är det viktigt med varierad och näringsrik kost. Stress är också en faktor som ökar uppkomsten av fria radikaler.

Något som kanske många inte vet är att motion faktiskt ökar mängden av de skadliga fria radikalerna i vår kropp. De fria radikalerna bildas då kroppen omvandlar mat till energi, och när du tränar och utsätter dina muskler för hårt arbete så producerar kroppen mer energi. Därför är det viktigt att tänka på att man då får i sig ordentligt med vitaminer och andra antioxidanter.
Något som också är viktigt och som man kanske inte tänker på är att använda solkräm. Detta för att skydda huden mot de skadliga UV strålarna, vilka är en av de ”yttre förhållandena” som jag skrev om ovan.

Gör de fria radikalerna ingen nytta alls?

Jo då, radikalerna är faktiskt helt nödvändiga för den mänskliga överlevnaden. De fungerar exempelvis som skydd vid infektioner och inflammationer. Deras skadliga effekt används då för att bryta ner de bakterier som angripit dig och göra dig frisk igen. Det som ofta tyvärr händer är att det blir ett överskott på fria radikaler vid sjukdom, vilket kräver fler antioxidanter för att balansera upp det hela igen. Det blir samma process som vid hård träning eller då kroppen utsätts för stress.

Så; försöka att inte stressa för mycket, lagom med motion och en näringsrik kost, skapar en fin balans och de fria radikalerna hålls på en lagom nivå.

Text: Sofie Andersson
Källa: Livsmedelsverket, KI

Vi fortsätter med publiceringen av bidrag till recepttävlingen. Här kommer ett ifrån Christina Karlsson, Borås! Stort tack Christina

Pasta med räkor och lax!

Ingredienser:
400g pasta valfri sort (färsk pasta eller Tagliatelle)
500g räkor (köp helst med skal men går utmärkt med andra också)
100-200g rökt lax (men man ta både rökt o gravad, blanda kan man också göra. Helst skivad för det är enklast.)
1tsk margarin
75g löjrom alt stenbitsrom röd
2 dl hackad dill
2 dl vispgrädde
1-2dl créme fraiche (helst ej lätt)
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 krm salt
Ev citron

Gör så här:

• Förbered en rymlig kastrull vatten till pastan, skär laxen i strimmor och dela räkorna.
• Hacka dillen. Koka upp grädden tillsammans med crème fraichen, buljongtärning och salt.
• Mixa dillen tillsammans med gräddsåsen.
• Koka pastan (skall ha tuggmotstånd).
• Hetta under tiden upp stekpannan, fräs med minimal mängd fett laxen snabbt. Ta upp den och värm räkorna kort tid så de inte blir kokta.
• Sila pastan och häll över lite kallt vatten så att pastan inte klibbar.
• Lägg på heta tallrikar och ringla sås över, fördela lax och räkor samt garnera med rommen och en dillkvist. Vill man kan man även ha en skiva citron. Man kan servera med en nyttig sallad till.