Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-02-27
Skön avslappning med lite stretching!

Stretcha eller inte stretcha? Det är frågan.
Ja, åsikterna går isär om vikten av att stretcha i samband med träning och då handlar det mest om syftet med själva stretchingen.  Är syftet att minska träningsvärken, eller kanske för att förlänga musklerna?

För 20 år sedan så var det mer en regel än undantag att man stretchade i samband med träningspasset. Först skulle man stretcha för att komma igång och göra sig redo för träningspasset, sedan så skulle man stretcha efteråt för att inte bli stel, men också för att minska sin träningsvärk. Idag är båda dessa syften med stretching ifrågasatt och det finns fortfarande få belägg för att man bör ha detta som en rutin och vana.

Stretching

Stretching är en handling som vi utför medvetet och görs med syftet att generellt öka välbehaget och smidigheten. Och trots att det finns en hel del ifrågasättande gällande stretchingens effekt så kan den fortfarande göra dig mer rörlig, även om det inte ger den ultimata effekten som man tidigare kanske trott.

Stretching innebär att du töjer ut dina muskler, vilket kan göras på olika sätt, och man kan även blanda dessa olika varianterna.

Aktiv stretching Du tänjer ut dina muskler med hjälp av din egen muskelkraft. Som exempel så tänjer du baksida lår genom att spänna framsida lår.
Passiv stretching Vid passiv stretching så använder antingen din egen vikt, ett redskap eller en person för att töja ut muskeln.
Statisk stretching Här står man still i ett ytterläge och håller kvar i det läget i 30 till 60 sekunder.
Dynamisk stretching Innebär att du rör dig hela tiden och ytterläget uppnås bara i en sekund.

Så oavsett så kan vi i alla fall konstatera att stretching är något som känns bra i kroppen och som ökar rörligheten, vilket kan vara väl så viktigt. Vi vill väl alla fungera bra i vardagen. Att lätt kunna vrida på huvudet och röra sig ledigt och bekvämt. Det spelar ingen roll ifall det handlar om att backa bilen eller plocka upp saker. Och även att se stretchingen som en avslappnande och skön stund efter ett träningspass, är väl heller aldrig något som kan vara fel. Några varianter på stretchövningar kommer nedan.

Text: Sofie Andersson
Bild: Sofie Andersson / Leonie Andersson

 

Stående lårstretch: Stå i grundposition och ta tag i fotleden på ena benet och dra sedan benet bakåt och uppåt. Här skall det kännas i framsida lår. Är det svårt med balansen så försök ta hjälp av motsvarande arm enligt bild.

Vaderna: Stå med benen i en parallell position enligt bild. Böj på benen och luta kroppen något framåt. Pressa bakre hälen mot marken och känn att det drar behagligt i vadmusklerna. Byt ben efter ca 30 sekunder.

Stående baksida ben: Starta stående i grundposition. Ta tag om baksida av benen och fäll ryggen rakt framåt likt en fällkniv. Tänk på att hålla nacken rak. Den skall vara en förlängning av ryggraden. Här skall det kännas i baksida lår.

Ryggstretch: Stå i grundposition och fäll överkroppen som på förra övningen. Rulla sedan upp ryggen kota för kota tills du kommer upp i stående läge igen.

Bakre överarmsmuskeln: För armen bakåt på ryggen med hjälp av den andra armen så att den hamnar mitt på ryggen, se bild. Tryck sedan försiktigt armbågen nedåt och bakåt med hjälp av motsatt hand.

Nackens sida: Inta en bra hållning, sträck på dig och förläng ryggraden. Tippa huvudet mot sidan och sänk örat mot axeln. Pressa nedåt med hjälp av motsatt hand. Behåll axlarna sänkta och håll blicken framåt.