Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-02-24
KrŚnglar din mage?

Är din mage inte riktigt kompis med dig? Brukar den kanske ofta kännas svullen, bullrande eller bara bråkig i allmänhet? I så fall är du inte ensam. Det finns många olika orsaker till att våra magar säger ifrån.

Magen är kroppens nav och centrum. Med centrum menar jag att vårt välbefinnande påverkas direkt då vi får problem med magen. Den påverkar oss känslomässigt och signalerar tidigt till oss om något är fel. Och en krånglig mage kan göra livet rejält problematiskt för oss. Men vad är då orsaken?

Magåkommor är något som är väldigt vanligt i västvärlden och en av de åkommor som vi oftast söker vård för. Det kan vara symptom såsom halsbränna, gaser eller uppkördhet, förstoppning, diarré eller helt enkelt vanligt magknip. Magproblem kan orsakas av många olika faktorer och ofta är de kopplade till vår livsstil. Så det gäller att hitta orsaken och eliminera den, vilket ibland kan vara svårt att genomföra och det kan ta lång tid.

  • Maten Att man äter livsmedel som är mer gasbildande än andra är kanske den vanligaste orsaken till magproblem. Det gäller då att minska intaget av dessa livsmedel för att bli av med den svullna magen. Stark mat, bönor, kål, lök är exempel på några som är gasbildande. Sedan sötningsmedel som används, sorbitol och xylitol kan ge väldiga besvär om de konsumeras i större mängd. Så att reflektera över vad man brukar stoppa i sig är en viktig del.
  • Drycken Visst är det gott med kolsyrade drycker, oavsett om det är läsk eller bubbelvatten. Men kolsyran är ett dilemma för våra magar och kan orsaka en gasig och svullen mage. Kranvatten är den allra bästa drycken.
  • Matsmältningen Vi måste också hjälpa vår kropp med att kunna ta hand om maten vi stoppar i oss. Matsmältningen börjar i munnen och det är viktigt att för det första tugga maten ordentligt. Genom att äta snabbt och sedan inte tugga maten tillräckligt leder till att matsmältningssystemet som kommer efter munnen får det mer svårjobbat, och en svullen mage blir effekten.
  • Vatten Om vi inte får i oss tillräckligt med vätska så är risken för förstoppning stor. Genom att dricka ordentligt med vatten så hjälper vi tarmarna men även njurarna med att göra sig av med sådant som inte kroppen behöver, slaggprodukter. Men kroppen kan även samla på sig för mycket vätska och binda den i kroppen om vi exempelvis äter för mycket salt, så tänk på att dra ner på det om du känner att du behöver det.
  • Motion Låter kanske lite konstigt men magproblem kan ofta ha ett samband med att vi motionerar för lite. Det mesta med magen blir bättre av motion. Träning och rörelse gör att även tarmarna rör på sig, vilket leder till en bättre tarmfunktion.
  • Intolerans Vissa magar kan vara intoleranta och det kan de vara mot gluten eller mot laktos. Sedan kan man även vara känslig mot fiberrik mat. Vid en intolerans mot laktos så kan man koppla ihop svullen och bråkig mage till de gånger man ätit eller druckit mejeriprodukter. Likadant om magen slår bakut efter ett lass med pasta eller några brödskivor så kan det vara läge att kontrollera om det är glutenintolerans som är boven.

 

Vad är IBS?

Bakom alla dessa magproblem kan det dölja sig flera sjukdomar. IBS, Irritable Bowel Syndrome är klassad som en av världens vanligaste, och i Sverige är det någonstans mellan 15 till 20 procent som har magåkommor och besvär som kan kopplas till IBS. IBS kallas ofta för ballongmage eller stressmage eftersom en svullen mage är ett av de vanligaste symptomen.
Det finns idag inget labbprov som kan ge diagnosen IBS, utan den tillhör en större grupp av åkommor i mag- och tarmkanalen. IBS är något vanligare hos kvinnor och den drabbar ofta unga, aktiva människor.

Symptomen är många olika och de kan skilja sig mellan olika personer. Den kan visa sig i olika svårighetsgrader och av olika karaktär. IBS förekommer i tre varianter. IBS med diarré, IBS med förstoppning samt IBS med en kombination av de båda. Behandlingen av IBS kan också den se olika ut. De med förstoppning kan bli hjälpta med motion. Den viktigaste rekommendationen som ges är att se över sina kostvanor och sin livsstil, se punkterna ovan. IBS är en sjukdom som även om den är ofarlig, kan påverka oss i vår vardag och ge starka negativa följder.

Text: Sofie Andersson
Källa: Allt om magen
Bild: Thinkstock