Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-02-17
Stšrk din mentala krockkudde!

Hur hanterar du livet när du hamnar i kris eller när livet bara känns tungt i allmänhet? Gör du ingenting eller allt vad du kan?

Det är väl inte så svårt att vara stark, pigg och glad när livet flyter på och allt går som man vill, eller nästan i alla fall. Men så händer det något helt plötsligt. Det kan vara någon i din familj eller närhet som blir sjuk, eller kanske till och med går bort. Kanske knakar det i fogarna på äktenskapet eller andra relationer. Eller kanske livet bara är tufft. Då känns det genast inte så himla enkelt längre.

Psykologisk motståndskraft

Vi människor reagerar på olika sätt på tunga perioder i livet.  En del människor rasar ihop i en liten hög när livet känns tungt, tappar all glädje och hamnar i en slags bitterhet. Sedan finns det andra personer som verkar ha en mycket bättre mental krockkudde, och klarar sig ur krisen eller motgången relativt snabbt och smärtfritt. Varför skiljer det sig då så mycket mellan oss människor? Vad finns det för ”kom igen” faktorer som skiljer dessa åt? Och kan man utveckla och stärka sin motståndskraft för motgångar?

Ja, i vår vardag stöter vi hela tiden på olika typer av motgångar, stora som små och som får olika sorters konsekvenser. Ingen slipper undan och vi drabbas alla mer eller mindre. Men det är hur vi hanterar dessa motgångar och svårigheter som gör skillnad för oss på lång sikt. Det handlar inte om hur djupt ner du faller utan hur du tar dig tillbaka igen.

Det kallas psykologisk motståndskraft eller resilience och är en förmåga som vi kan träna på och utveckla under livets gång. Har du en bra psykologisk motståndskraft så låter du inte motgångarna dränera din ork att ta dig upp över ytan igen.

”Det som inte dödar det härdar”

För att kunna hantera våra motgångar så behöver vi träna, somliga kanske mer än andra. Att träna upp sin mentala styrka är tyvärr något som ofta hamnar i skymundan, eller prioriteras bort. Det som då händer när motgången drabbar oss är att vi är väldigt dåligt rustade, och vägen tillbaka blir lång och snårig.

Det första vi måste göra är att acceptera att motgångar och kriser är en del av livet. Smärta är ett helt naturligt villkor för att existera som människa. Det går inte att förneka eller försöka skjuta ifrån sig lidandet. Dessa insikter behöver vi för att kunna utveckla vår förståelse för omtanke och medkänsla. Det är hur vi förhåller oss till det smärtsamma som avgör hur bra vi lyckas hantera dessa livets motgångar.

När vi blir tvungna att konfronteras med smärtsamma känslor så använder vi vanligtvis två olika strategier. En del hamnar i en offerroll och identifierar sig med smärtan, och tar på sig den likt en identitet. Det blir ”min smärta och lidande”. Det som händer då vi tar till oss smärtan som en ägodel är att det blir nästan omöjligt att släppa taget om den.

Sedan finns det en annan strategi, och det är den att försöka fly. Att fly från smärtan och skjuta den ifrån sig är ingen bra lösning. Det går inte att skydda sig genom att undvika den och det leder inte till ett liv i lycka.

Det bästa är istället att göra det motsatta. Acceptera och bemöta det smärtsamma. Acceptera det utan att hålla fast vid det eller försöka fly från det. Se det i ögonen och ändå försöka hitta en väg att gå vidare och leva ett lyckligt liv ”trots allt”.

Text: Sofie Andersson
Källa: Sylvie Rousseau

 

Vi fortsätter med att inspirera med goda recept från höstens recepttävling. Idag kommer det ett ifrån Victoria Arvidsson. Tack för ditt bidrag Victoria!

Texmex-paj

Pajdeg:
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
75g matfett
1 1/2 dl mjölk

Fyllning:
1 1/2 dl riven ost
400g köttfärs
1msk matfett
1gul lök
150g champinjoner
1påse tacokrydda
1röd paprika
2dl matlagningsgrädde
2 ägg

• Blanda mjöl och bakpulver. Finfördela matfettet däri. Tillsätt mjölken och jobba ihop till en deg. Tryck ut i en pajform (ca 24m i diameter) och ställ kallt minst 30 min. Blir det deg över kan man spara den och använda till garnering sedan.

• Fräs färsen i matfettet. Skala och hacka löken, skiva champinjonerna och hacka paprikan. Fräs samman och krydda med taco-kryddan.

• Lägg osten i pajskalet. Häll sedan i köttfärsröran. Blanda sedan grädden och äggen. Häll över pajen. Dekorera ev. pajen om det blivit någon deg över. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 25 minuter.