Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-02-13
Alla hjärtans dag!

Alla hjärtans dag firar vi i morgon den 14 februari, eller Valentine’s day som den heter på engelska. En dag som framför allt handlar om kärlek men också om vänskap.

Lite historik

Dagens namn är Valentin och det finns som alltid med sägner och legender en sanningshalt som kanske kan ifrågasättas.
Det finns så även olika berättelser kring vilken Valentin, som alla hjärtans dag härstammar ifrån.
Den vanligaste av sägnerna handlar om en Valentin som levde för över 1700 år sedan i Rom, och som denna dag, den 14 februari fick lida martyrdöden. Hans brott var sin starka tro på kärleken, och att han mot kejsare Claudius vilja, hade vigt unga älskande par. Under sin tid i fängelset blev han förälskad i fångvaktarens dotter, och lyckades smuggla ut ett kort till henne som var undertecknat ”din Valentin” Enligt sägnerna myntades då seden med att ge varandra ett kort på alla hjärtans dag.

Ganska nytt fenomen i Sverige!

Alla hjärtans dag, en högtid som faktiskt är relativt ny i Sverige och började firas väldigt sent, trots att den har sitt ursprung ifrån medeltiden. Det var via handeln som dagen tog sig till Sverige från USA, då köpmännen såg marknadsföringsmöjligheter med dagen. Den första skyltningen inför alla hjärtans dag skedde år 1956, och då speciellt med hjärtformat gelégodis, choklad och blommor. Något som finns kvar än idag. Efter det har försäljningen bara ökat och på 1990-talet tog firandet fart på allvar. Det var också då som den också namngavs i almanackan. Utbudet av olika ”alla hjärtans dags” presenter blir bara större och större för varje år, även om den röda rosen kanske har en alldeles särskild betydelse. Det säljs runt fyra miljoner rosor i Sverige denna dag, och blomförsäljningen ökar totalt denna dag med runt 60 procent. Vanligast är den mörkröda rosen även om andra blommor såsom tulpaner och nejlikor, också blivit populära. Trots detta är det så många som 4 av 10 som överhuvudtaget inte firar denna dag.

Men det kanske allra vanligaste sättet av oss svenskar att fira alla hjärtans dag är nog ändå genom att skicka ett kort eller någon liten present. Det brukar inte vara några dyra presenter och summor över 500 är ganska ovanliga.

I den svenska skolan så uppmärksammas också dagen alltmer. Ofta firar skolbarnen med att ge en blomma till sina kamrater eller gör ett kort med text och bild för att ge bort.
I USA är Valentine´s day riktigt stort och amerikanerna handlar godis för runt 880 miljoner kronor veckan innan den 14 februari. Så många som en miljard amerikaner skickar ett ”alla hjärtans dagkort”, vilket är mer än till någon annan högtid, bortsett från jul.
Förlovningar och frieri är också som mest populärt i februari månad och runt 6 miljoner amerikaner förlovar sig på alla hjärtans dag varje år.

För min del är det lika viktigt att visa att jag tycker om någon vilken annan dag som helst på året, och inte när ”handeln” bestämmer. Men visst är det ändå en härlig dag och jag vill passa på att skicka en stor kram till er, alla mina läsare på ALLA HJÄRTANS DAG!

Text: Sofie Andersson
Källa: Nordiska museet
Bild: Thinkstock

Lagom till alla hjärtans dag vill jag också bjuda på ett riktigt smaskigt och klassiskt recept. Kärleksmums så klart! Dessa tröttnar man väl aldrig på!

Kärleksmums!

Det här behöver du till 30 stora bitar:
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr:
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt och luftigt. Blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.