Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-02-06
Massage för hälsan!

Fysisk beröring har visat sig vara en stor källa till läkning. Massage läker skador, mjukar upp ömma och trötta muskler samt minskar vår stress. Så känns det ju också så himla bra med en stunds massage!

Själva ordet massage kommer antagligen från det latinska ordet massa eller möjligtvis från grekiskans massein eller masso, vilket betyder beröring. Massage har funnits i tusentals år och nämns för första gången i kinesisk skrift runt 3000 år f Kr.

Massage är en behandlingsmetod som är till för den som vill ha en stunds avslappning, varva ner och få en balans i kropp och själ. Massage hjälper också till att öka blodcirkulationen, släppa på muskelspänningar och kan även förebygga smärta. Men har du däremot redan ont någonstans i kroppen så är det förmodligen inte massage som behövs, utan kanske istället hjälp av en kiropraktor. En kiropraktor har dessutom oftast utbildning inom massage och kan då bedöma vilken typ av behandling som bör utföras.

Vad händer i kroppen vid massage?

En omgång på massagebänken påverkar kroppen på flera sätt. Massage ger inga direkta biverkningar, men ibland kan kroppen kännas lite stel dagen efter ett besök hos massören.
Som jag skrev ovan så sätter den igång blodcirkulationen och gör musklerna smidiga och elastiska. Men en massage gör även att nervsystemet lugnas ner, skador kan förebyggas och värk kan lindras.

Under massagestunden är det också ganska vanligt att man börjar frysa. En del får en tillfällig nästäppa då slaggprodukter skall lämna kroppen. Tillfälligt kan man även känna sig sämre i de muskler som behandlas. Detta beror på att musklerna blivit retade och börjar försvara sig. Kroppen har reagerat på massagen och den börjar då att självläka.

Känslomässigt kan det också ske reaktioner vid en massage och dessa kan uppstå då de spänningar som finns frigörs. Det är bra att dricka rikligt med vatten både före och efter en massagebehandling. Detta för att hjälpa kroppen att transportera bort slaggprodukter. Vilket är ett viktigt mål med själva massagen.

Effekterna av massagen är individuella och alla behöver inte uppleva något av dessa. En del kan som sagt bli lite frusna, känna sig trötta, bli lite yr och omtumlad en stund efteråt, men dessa besvär brukar vara ganska snabbt övergående. Sedan finns det de som får en riktig energikick, och känner sig piggare, gladare och mer avspänd. Är din kropp ovan vid massage så kan det ta ett par gånger innan kroppen tar emot behandlingen fullt ut.

Vilken massage skall man då välja?

Den klassiska svenska massagen är kanske den som är mest känd, och den som de flesta tänker på när de hör ordet massage. Men det finns som sagt många olika typer och det kan kanske kännas lite svårt att veta vilken man skall välja. Jag skall förklara lite kort om vad de olika innebär:

Klassisk massage Eller även kallad svensk massage, det är samma typ av massage. Det passar dig om du känner dig allmänt stel i musklerna. Den klassiska massagen går helt enkelt ut på att minska spänningarna i dina muskler och att stimulera blodcirkulationen. Det är en vanlig variant av massage inom idrotten, där strykningarna, knådningarna samt cirkelrörelserna även kompletteras med bultningar och hackningar.

Thai massage Även denna variant är väldigt känd och populär hos oss svenskar. Massagen kommer ursprungligen, precis som det låter ifrån Thailand. I den thailändska massagen ingår både djupmassage och stretching. Thai massagen härstammar från yogan, och vissa ställningar kan påminna om just yoga. Massören är väldigt aktiv och använder hela sin kropp under massagen; armar, händer, armbågar knän och fötter.

Taktil massage Denna massageform är en mjuk och försiktig massage. Den utföres genom beröring i form av strykningar på huden, i syfte till att öka produktionen av må-bra hormonet oxytocin. Under massagen ligger du täckt av varma filtar och det är endast den kroppsdel som just för stunden får massage som är bar. En riktig feelgood boost.

Aroma massage Ganska lik taktilmassagen då den är lugn och mjuk. I aroma massagen använder man sig av eteriska oljor. Dessa oljor ger olika effekter beroende på vilken eterisk olja massören använder sig av. Det finns de som är avslappnande medan andra piggar upp. Oljorna används både på huden samt i ett doftande syfte.

Kinesisk massage Denna massagetyp innefattar oftast akupressur. Massören använder kroppens akupunktursystem för att komma åt och lösa upp spänningar. Det sägs att genom denna typ av massage går det även att påverka kroppens inre organ. Ett annat namn för denna form är Tu ina.

Ayurveda massage Denna variant kommer från Indien och är uråldrig. Den sägs dock föryngra kroppen. Ayurveda massagen har blivit allt mer populär i västvärlden på senare år. Massagen går ut på att få människan i balans. Därför kan massagen se lite olika ut beroende på vad personen behöver balansera upp. Vilken typ av olja som skall användas, men även i vilket tempo massagen skall utföras. Spänningar skall släppa och ett avslappnat lugn skall infinna sig. Det är målet med denna massage för att få kroppen att läka.

Text: Sofie Andersson
Källa: Massagekliniken
Bild: Thinkstock