Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-01-30
Salta mindre Ė och všlj rštt salt!

Salt är livsnödvändigt – varken människor eller djur kan leva utan salt. Men blir det för mycket av det goda så kan det istället bli farligt!

Vi har väl alla hört talas om hur farligt det är med salt. Att det kan orsaka hjärtproblem och att det höjer vårt blodtryck. Nja, det kan faktiskt både vara sant och falskt.
Samtidigt som vi hela tiden uppmanas att minska på saltet poängteras det från livsmedelsverket att vi behöver salt, och då joderat salt för att kroppen skall fungera. Faktum är att för lite salt kan istället vara skadligt.

Nästan alla näringsexperter är överens om att vi människor konsumerar för mycket salt. Men de flesta av oss är faktiskt inte medvetna om det, och kan heller inte alltid kontrollera det så lätt. För det är dels i färdigmat och i restaurangmat som det gömmer sig en hel del salt. Och sedan i mycket av den köpta maten – brödet, osten och korven och annat. Så mycket som 70 - 80 procent kommer från färdiga livsmedel.

Varför är för mycket salt inte bra för oss?

Ett av innehållet i salt är natrium, något som är viktigt för olika funktioner i vår kropp. Bland annat för att kroppen skall kunna bryta ner kolhydraterna i kosten. Salt behövs även för att kunna upprätthålla elektrolytbalansen i muskelcellerna. Enkelt förklarat, för att musklerna skall kunna spännas. Och om vi inte kan spänna våra muskler så kan vi heller inte röra oss.

Men om man får i sig för mycket natrium kan det leda till att blodtrycket blir förhöjt, som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I dag är det vanligt att vi i Sverige har för högt blodtryck. Faktum är att det är så många som var fjärde vuxen och över hälften av dem som är över 65 år. Natrium finns naturligt i många råvaror så det finns ingen risk till brist av det, även om man minskar rejält på sin saltkonsumtion samt byter ut det klassiska bordssaltet till ett natriumsnålare alternativ.

Det är endast om man utsätter sig för hård fysisk aktivitet under en längre tid, eller vistas alltför länge i starkt solsken som vi kan behöva lite extra tillskott. Genom att vi svettas förlorar vi inte bara vatten utan även salt. Därför kan man ibland uppleva ett ökat behov av salt efter att ha svettats rejält. Det kan då vara till hjälp för att återställa vätskebalansen i kroppen att tillsätta lite salt i samband med att man dricker vatten, eftersom saltet hjälper till att binda vattnet i kroppen så att man inte kissar ut det direkt igen.

Vilket salt skall jag då välja?

Det är bra i de fall vi behöver salta att då använda salt med jod, eftersom jod behövs för kroppens ämnesomsättning. Det behövs dock inga mängder av salt för att få i oss tillräckligt med jod, det behövs bara 3 gram jodberikat salt. Dessutom finns jod naturligt i fisk och skaldjur samt mejeriprodukter.

Många storkök och en del av livsmedelsindustrin använder ändå salt som är ojoderat. Det beror bland annat på att det är billigare, men även att flertalet konserveringsmetoder kräver salt utan jod.

Vill man minska på sitt saltintag så har man mycket att vinna på om man minskar på konsumtionen av färdigrätter och snabbmat. Mer än att låta bli att salt på sin egen hemlagade mat.
Smaka av ofta under tiden du lagar mat så att det inte blir för mycket salt, och salta heller inte extra på tallriken när du skall äta innan du först smakat. Det finns även salt att köpa som innehåller mycket mindre natrium än i vanligt salt, så kolla efter i hyllan på de olika sorterna nästa gång du handlar salt. För när det handlar om att vi får i oss för mycket salt så är det egentligen natriumklorid som det då menas.

Olika sorters salt!

Himalayasalt Ett kristallsalt från Himalayabergen i Pakistan. Det är ett salt utvunnet av mineraler från deponerade bergarter. Himalayasalt är naturligt mineralrikt och speciellt rikt på magnesium. Saltet har en lätt rosa färg och består av 98 procent natriumklorid.

Havssalt Allt naturligt salt kommer ursprungligen från havet. Havssalt är naturligt rikt på jod och dess salthalt ligger på ca 55 - 60 procent, resten består av spårämnen, fukt och mineraler. Celtic havssalt från Frankrike är klassat som ett av världens finaste salt. Det har en ljusgrå färg på grund av att det inte är bearbetat. Det innehåller stora mängder mineraler, men endast 34 procent natrium.

Örtsalt Innebär en kombination av oraffinerat havssalt, grönsaker samt örter. Örtsaltet har ett naturligt rikt innehåll av viktiga mineraler och andra spårämnen. Sedan har man tillsatt havsväxten kelp som är naturligt jodrik. Havssalt blandas med färska grönsaker och örter. Blandningen får sedan stå och dra till sig i ca två månader innan den torkas vid en låg temperatur. Detta gör att havssaltet kan bevara örternas arom.

Bordssalt Det vanliga vita saltet saknar ursprungliga beståndsdelar. Saltet bryts ur underjordiska saltgruvor för att sedan bearbetas i en process där det rensas från nästan alla sina naturliga mineraler, dock inte natrium och klorid. Då får man till slut fram ett salt som innehåller 98 procent rent natriumklorid.

Text: Sofie Andersson
Källa: Livsmedelsverket, Jozo
Bild: Thinkstock