Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-01-20
Kramens dag!

En kram kan säga så mycket! Den är en fin och vänlig gest. Något som kan ge tröst, stöd och en känsla av gemenskap!

Varje år den 21 januari firas Kramens dag eller internationella kramdagen som den också kallas.
Kramen behöver lite extra uppmärksamhet då den har en stor betydelse för oss människor, och därför så firar vi kramen på en alldeles egen dag och har så gjort sedan 1986. Så passa nu på i morgon, att krama alla i din närhet en extra gång.

Kramens betydelse!

Jag har i tidigare inlägg skrivit om just vikten av beröring och att kramas. Men eftersom det är något som är så viktigt för våra ”må-bra” hormoner så är det värt att uppmärksamma igen och för att lyfta fram kramens dag i morgon.

Att få en kram kan kännas skönt och vara räddaren i nöden en dålig dag. Det är ett välkänt talesätt att en innerlig kram gör att vi känner oss varma i hjärtat. Beröring skapar tillit och ger oss ett lugn och en känsla av trygghet. Men något som man inte tänker på just då är kanske att kramar och beröring även har en rad positiva effekter på vår hälsa.

Kramar finns i alla varianter och de kan kännas vänskapliga och kärleksfulla, men ibland faktiskt också konstiga. Och det är inte alla som är helt förtjusta i att dela med sig av dem. Men det finns faktiskt många goda skäl till att vara lite generös och dela med sig av en kram då och då. Det finns vetenskapliga grunder för att kramen borde vara en naturlig del av vår vardag.

Kärlekshormonet!

Vi har ett hormon och en signalsubstans i hjärnan som heter oxytocin, som även kallas kärlekshormonet. Det är detta ämne som sätter fart i kroppen vid bland annat fysisk beröring, såsom en kram. Ett ämne som är avgörande för vår lycka.
Vi behöver oxytocin för att kunna känna ett välbefinnande och lugn och det är något som förstärker våra relationer livet igenom och skapar förtroende samt känslomässiga band människor emellan.
Fysisk närhet ger kroppen en chans att lagra näring, återhämta sig och läka en skada eller sjukdom.

Beröringen skapar tillit och gör oss mindre rädda och mer öppna då oxytocinet frisläpps. Något som i sin tur gör att vi vågar söka ännu mer kontakt med människor och vilket då leder till att ännu mer ”må bra” hormon frisätts. Beröring leder till goda relationer och en minskad fientlighet. Något som inte bara har betydelse för den enskilda individens hälsa, utan även för samhället i stort. Ja, beröring kan man säga är lika viktig som mat. Det finns studier som visar på att barnhemsbarn som inte får någon som helst mänsklig beröring riskerar att dö, även om de får tillräckligt med mat och hygienen är god. Som vuxen går det kanske att överleva utan mänsklig närhet, men hur går det att leva?

Forskare och experter har hittat flera hälsofördelar med att krama varandra och det finns de som anser att för att överleva behöver vi 4 kramar om dagen. För att bibehålla en nivå av lycka behövs det 8 stycken, och för att växa som människa i det långa loppet så är det 12 kramar om dagen som är dosen.

Här är några av de hälsofördelar med att kramas enligt forskare:

Vi blir gladare, vi stressar ner, kramar håller oss friska, Hjärtat mår bättre, vi blir mindre rädda, vi mår bra livet igenom.

Oavsett ålder så behöver vi kramas, så sprid vidare och var generös med dina kramar inte bara i morgon på Kramens dag, utan varje dag!

Text: Sofie Andersson
Källa: Daily mail, Närhetens hormon

Ännu ett härligt recept från recepttävlingen kommer här. Inskickat av Ann Olausson, Vänersborg. Tack Ann!

Kanelbullesockerkaka
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 dl crème fraiche
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt

Fyllning sockerblandning:
1 dl strösocker
1 1/2 matsked kanel
1 1/2 matsked mortlade kardemummakärnor

Så gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och lägg i sockret. 
3. Blanda ner äggen ett och ett, och därefter crème fraichen.
4. Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål och blanda med resten av smeten.
5. Blanda samman socker, kanel och kardemumma.
6. Smöra en sockerkaksform och lägg i ströbröd.
7. Häll i hälften av smeten, strö sedan över hälften av sockerblandningen.
8. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande sockerblandning. Till sist duttar du över 2 msk smör.
9. Kakan ska gräddas i 45-60 min.

Testa en glutenfri variant!
Byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix och köp ett glutenfritt ströbröd.