Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-01-16
Lekplats för vuxna!

Det skall vara roligt och lätt att träna och röra på sig. Alla är vi olika och tycker om att utöva olika typer av träning och eftersom det är så viktigt med fysisk aktivitet så är det viktigt att det också finns flera alternativ att välja mellan. Alla vill inte trängas på gym med högtalartechnon i öronen. Sedan kostar det oftast en hel del också.

Runtom i vårt avlånga land poppar det upp nya utegym lite här och där. Tycker du om att träna ute så är detta det perfekta valet. Det är gratis och kan användas av alla – avsett ålder eller träningsnivå. Det finns utegym som är byggda i trä eller stål. Du kan exempelvis lyfta stockar, flytta däck och många andra övningar med din egen kroppsvikt som motstånd. För att inte tala om vad härligt med lite frisk luft samtidigt. Så trotsa eventuell kyla, klä er ordentligt och ut och leta upp närmaste utegym.

Vi har testat ett som ligger precis vid kusthotellet i Varberg. En solig dag i en vacker miljö och ett riktigt roligt träningspass.

Första övningen: Armhävningar mot ett räcke. Rak rygg och böj armbåge- och axelled samtidigt.

Övning nummer två: Lyfta däck, tänk på att lyfta med kraften från benen och håll ryggen rak.

Övning nummer tre: Klätterväggen, klättra upp på planket och ner via nätet på andra sidan.

Övning nummer fyra: Sätt det tjocka repet i gungning genom att pendla med armarna. Ökar både kondition och styrka.

Detta var ett litet axplock av en mängd olika övningar man kan göra. Har ni aldrig testat ett utegym så rekommenderar jag er att göra det. En kul och hälsosam lekplats för vuxna. Tack till Leonie Andersson som ställde upp på bild och visade övningarna.

Text: Sofie Andersson

Efter träning bör man äta. Här kommer ännu ett recept från tävlingen i höstas. Vi tackar Kristina Sjöholm från Kungälv för hennes bidrag!

Torsk med rödbetstäcke, 4 port

600 g torskfilé
275 g rödbetor, skalade
15 g kapris
Salt och svartpeppar
Ca 20 g dill (mängd efter tycke och smak)

Mixa de kokta rödbetorna, blanda i grovhackad kapris, salt och peppar.
Bred smeten över fisken och gratinera i ugn, ca 175 grader tills fisken har en innertemperatur på 55 grader.
Strö över hackad dill.

Dill – och citronyoghurt, 4 port

350 g matlagningsyoghurt 10 %
40 g dill, fryst eller färsk, hackad
1,5 citron, skal och saft
Salt och svartpeppar

Blanda yoghurt med hackad dill, skal och saft av citronen.

Smaka av med salt och peppar.