Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-01-13
En blomma för hälsan!

Vi har idag den 13 januari och tjugondag knut. Julen börjar kännas avlägsen och våra julstjärnor som vi tyckte var så fantastiska när de köptes hem i december börjar så smått vissna, om de ens lever längre. Men samtidigt som julblommorna börjar ebba ut så kommer vi in i den fantastiska tulpanperioden.

Alltså den där ”fredagsbuketten”

Ja, en bukett krispiga tulpaner eller kanske hellre ett knippe rosor. Visst är det en härlig fredagsfeeling man får genom att placera en bukett färska blommor på bordet där hemma till helgen. Sedan om man plockar med den i farten i samband med fredagshandlingen i mataffären, eller om det blir en större process, en egenkomponerad bukett köpt i blomsteraffären. Oavsett – så toppar den hela helgen och liksom sätter punkt för arbetsveckan och välkomnar lite ledighet (i alla fall för de som har en ledig helg).

Blommor är inte bara otroligt vackra, de är också bra för oss och kan förbättra vår psykiska hälsa. Blommor och buketter är oftast förknippade med glada händelser och lyckliga tankar. Därför kan du också få en boost av lycka och sänka din stressnivå, om du har lite färska snittblommor hemma.

Sedan är det faktiskt också så att de färger som finns runtomkring oss kan påverka vårt humör. Färger har en psykologisk inverkan på oss och det gäller särskilt färger på blommor. Så tänk på nedan om olika färgers påverkan nästa gång du handlar en blombukett.

Röda blommor En varm, energisk och stimulerande färg som väcker spänning. Den röda färgen är pulshöjande och lite av en maktens färg. Perfekt för att förmedla känslor såsom kärlek och omtanke.

Blå blommor Inte så vanligt kanske, men färgen sägs ha en lugnande inverkan. Intelligens, förtroende, och reflektion är något som förknippas med den blå färgen. Blått är även mentalt stimulerande och ett bra val om man till exempel skall ge bort en födelsedagsblomma.

Gula blommor Gult som solen ger en ljus och optimistisk inverkan. Gult är en färg som förknippas med självförtroende, styrka och kreativitet. Skicka gärna gult som tackblomma eller som en ”krya på dig” hälsning.

Lila blommor Av lila kan man få en känsla av lite lyx och rikedom, men också av andlighet. Lila är en av de viktigaste färgerna inom den kristna tron, och sägs uppmuntra till lugn och meditation. Lila är också ett bra val som färg på födelsedagsblommor.

Rosa blommor Även rosa förknippas med kärlek och romantik. Men kan upplevas lite mer lugnande än den stark röda kärleksfärgen. En färg som tolkas som lite feminin och är därför ett utmärkt val om du ger bort blommor till bästa väninnan, din mamma, eller flickvän.

Vita blommor Ja, vita blommor har ju ingen färg på det sättet, men kan ändå påverka oss och förmedlar en känsla av klarhet. Av många anses vitt vara kallt och det är en blomma som ofta används vid begravning. Så lite försiktighet kan vara på sin plats om man vill ge bort vita blommor.

15 januari – Tulpanens dag!

Varje år firar vi Tulpanens dag den 15 januari. Tulpansäsongen som i Sverige varar ungefär från januari fram till april månad slut. Över hela världen finns det så många som 6 000 olika tulpansorter, i Sverige har vi ca 400. I Sverige kan vi kalla oss något av ”världsmästare” på att köpa tulpaner och runt 120 miljoner av denna vackra blomma får förgylla våra hem varje år.

För att vi skall kunna få njuta av vår tulpanbukett så länge som möjligt, så finns det några enkla tips: Skär av ungefär en centimeter av stjälken och sätt buketten i en vas med kallt vatten. Viktigt är att låta emballaget sitta kvar ett par timmar innan blommorna arrangeras. Då suger blommans stjälk upp vattnet så att blomman håller sig mer stabil. Bäst mår tulpanerna om de får stå ganska svalt. Tänk på att inte placera tulpanbuketten bredvid ett fruktfat. Det är nämligen så att den etylengas som frukten utsöndrar gör att tulpanen åldras snabbare.

Så spring nu genast iväg och köp hem en bukett vackra tulpaner till helgen, så får du en lyckoboost på köpet.
Läs också underbart härliga Dagny Carlssons blogg, se länk nedan, om vad hon tycker om blommor.

http://blogg.1177.se/hundraaringen/2013/03/blommor-och-blad/

Text: Sofie Andersson
Källa: Euroflorist, odla.nu
Bild: Pixabay

Här kommer ett härligt recept från höstens recepttävling. Inskickat från Anna Almqvist, Mölndals sjukhus. Stort tack till dig Anna!

Lime-pannacotta - en ”slankare” variant!
Receptet är för 4 personer

Ingredienser:
3 dl ekologisk gräddfil
2 dl ekologisk vispgrädde
1 1/2 gelatinblad eller multisocker för vegetabiliskt alternativ
1 vaniljstång
1 dl socker
1 lime
4 jordgubbar

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i en djup tallrik med lite kallt vatten, så det precis täcker gelatinbladen. Låt ligga i blöt cirka 5 min. Dela vaniljstången med hjälp av en kniv på längden. Skrapa ur de svarta vaniljfröna. Lägg vaniljfröna i en kastrull tillsammans med vispgrädden och sockret. Låt koka upp. Ta sedan kastrullen från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen som legat i blöt. Låt smeten vila i cirka 10 min. Blanda därefter ner gräddfilen, blanda väl. Fördela i 4 serveringsglas. Riv av det yttersta skalet av en lime och fördela över. Låt stå kallt i minst 3 timmar. Dekorera med en varsin jordgubbe innan servering.