Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2017-01-06
Kom-i-form 2017!

Några dagar in på det nya året har passerat. Kanske fanns det en massa tankar och löften om en nystart i söndags på nyårsdagen, men verktygen till att komma igång finns inte riktigt. Det är inte ett helt ovanligt scenario. Hur skall jag börja? Det räcker inte med ett löfte och ett konkret mål om man inte vet hur man skall komma igång.

Idag lever vi i ett gigantiskt informationssamhälle. Internet svämmar nästa över av alla tips och råd, bra och dåliga. Men det är inte helt enkelt att veta just det, vilka som är bra och vilka som är dåliga. Att hitta rätt i denna djungel.

Tanken med dagens inlägg är att jag skall ge er några grundläggande och enkla tankar och knep för att komma i form och igång med era mål och önskningar.

Knepet är ledord!

Säkerligen är det inte absolut första gången som du (liksom för oss andra) försöker komma i form och förbättra sin livsstil. Nyårslöftet kommer årligen tillbaka, för att sedan suddas ut och bli blekare ju fler veckor in på nya året vi kommer. De flesta metoder och diettrender är redan testade utan framgång. Det är bra det, för alla dessa metoder som tidningar och media lockar med så snart det varit jul, påsk, semester eller annan ledighet, kan vi lägga åt sidan nu. Så slipper vi göra om samma misstag igen.

För att lyckas så är det viktigt att gå in för uppgiften med rätt inställning. Dessutom så är det viktigt att inte gå ut för hårt i början.

Oavsett om dina hälsomål eller önskningar till förändring handlar om mat, träning, minska på stressen eller något annat. Så finns det en grundfilosofi som du kan etablera och sedan använda som verktyg till det du vill förändra. Verktyget kallas ledord och består av dessa tre:

* Motivation      * Kunskap      * Ödmjukhet

Att kombinera dessa tre och få en bra balans mellan dem kan hjälpa dig till ett resultat som du alltid drömt om men kanske aldrig lyckats nå. En långsiktig förändring, ett livslångt engagemang och dessa ledord, ger dig en hållbar levnadssituation och en god hälsa som varar.

Motivation

Motivation har vi pratat om många gånger tidigare men kan aldrig diskuteras för mycket, så vi kör en liten repetition.
Det är viktigt att ställa sig frågan vad anledningen till förändringen är för att kunna hålla motivationen uppe. Vad vill DU förändra och vad är ditt syfte? Här skiljer vi på inre motivation och yttre motivation. Det är din inre motivation som hjälper dig i vad just du vill göra och vad du tycker är viktigt. Sedan finns det den yttre motivationen. Den som talar om för dig vad du BÖR förändra för att orka leva ett hälsosamt och bra liv. Det kan vara yttre faktorer såsom att du kanske behöver minska lite i vikt för att inte riskera att få diabetes, eller något annat. Både den yttre och inre motivationen är viktiga och behöver samspela i arbetet mot ditt mål.

Kunskap

Kunskap är en annan av de viktiga tre delarna för att lyckas. För vet du inte hur du skall göra, hur skall du då kunna sätta igång? Denna punkt kan ju betyda väldigt olika beroende på vilken kunskapsnivå just du befinner dig på. Det handlar heller inte bara om att förstå hur du skall gå tillväga utan också VARFÖR just den specifika metoden hjälper dig till målet. Att bara veta en massa sanningar utan att själv förstå logiken i dem gör det väldigt mycket svårare. Att förstå konsekvensen av ett agerande, det är först då som du kan se ditt mål i ett större perspektiv. Förstå, återge och tillämpa information. Det handlar om en arbetsprocess i olika steg: först spaning, vi kollar runt och samlar in information om ämnet. Sedan analyserar vi och försöker förstå vad som vi faktiskt har samlat ihop. Därefter prövar vi det i verkligheten. Ökad kunskap leder till förändring.

Ödmjukhet

”Ensam är stark”. Nja, kanske inte alltid och kanske i alla fall inte starkast. Visst kan det kännas lockande att vara självständig, och fixa något på helt egen hand. Men både kunskap och motivation som jag precis skrivit om blir faktiskt mer kraftfulla om man tillåter sig lite stöd och hjälp ifrån sin omgivning. Säkerligen känner du någon som är påläst inom det område som just du vill förändra. Var inte för stolt av dig utan våga ta hjälp av den personen. Man blir aldrig riktigt fullärd och faktum är att den enda riktigt dumma frågan är väl den som inte ställs. Så släpp på prestigen då du känner dig villrådig. Våga fråga din omgivning, var ödmjuk och ta emot stöd och hjälp. Ett bollplank kan vara guld värt.

Vi sammanfattar denna enkla men ack så viktiga guide på följande sätt, inspirerat av Ingvar Kamprads råd för att lyckas:

Gör en djupdykning i informationsflödet och skaffa dig kunskap. Sätt sedan upp ett tydligt mål. Hitta din motivation, yttre och inre. Bygg sedan upp ett nätverk runt omkring dig, de behövs som stöd och hjälp.

Text: Sofie Andersson
Bild: Pixabay

Här kommer ytterligare ett recept från höstens recepttävling. Bidraget är inskickat av Victoria Arvidsson, tack till dig Victoria!

Laxsoppa med timjan  (4personer)

8 dl fiskbuljong (8dl vatten +1,5 buljongtärning)
2 msk hummerfond
½ dl vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
4 dl wokgrönsaker
500 g laxfilé
salt, peppar, timjan

  • Koka upp buljong + fond
  • Skaka grädde & mjöl till en redning och vispa ner i buljongen
  • Koka samman några minuter på svag värme
  • Lägg i wokgrönsaker och låt koka några minuter
  • Skär laxen i tärningar, sjud några minuter tills laxen är kokt.
  • Smaka av med salt, peppar och timjan.

 

TIPS: Som förrätt - servera som den är, vill du ha den som varmrätt går det bra att servera med vitlöksbröd eller baguette.