Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-12-16
Glöggfest i juletid!

I generationer har vi avnjutit denna väldoftande varma dryck i advents- och juletider. December månad bjuder på många tillfällen för att arrangera en liten glöggfest. Samla familj och vänner för en mysig stund tillsammans en kväll, som ett litet avbrott i julstressen. Det ger oss en härlig ”måbra feeling”.

Glöggen, den varma och söta drycken som vi svenskar tycker så mycket om och som vi köper miljontals flaskor av inför varje december. Det kryddade vinet som serveras med russin och mandlar har blivit lika viktigt som vår skinka i jultider. Och glöggfesten har kommit att bli ett utav de vanligaste tillställningarna under december månad. Antalet sorter som finns i butikerna blir bara fler och fler för varje år, och en del av dem skapar rusning redan i november.

Glögg är inte alls särskilt svårt att göra själv hemma. Lite smakrika ingredienser så fixar du lätt till julens goda dryck alldeles på egen hand. Tips på det i slutet av inlägget. 

Lite bakgrund

Vi går tillbaka så långt som till de gamla romarna, det var redan på den tiden som de började söta, krydda och värma vinet. Då var anledningen till det, kryddornas positiva effekter på hälsan, men också för att rädda ett vin som hade blivit dåligt. Det kryddade vinet var en stark trend under medeltiden och i Sverige ville såklart folket följa denna också.

I början av 1600-talet nämner man glödgat vin första gången i en svensk kokbok. Där har vinet hettats upp med bland annat kanel och muskot, och hälsoargumentet för att dricka glögg var starkt. Själva namnet glögg kommer just från glödgat vin, eller brännvin vilket var den metod man använde när man förr tillverkade drycken. En bit toppsocker som var indränkt i sprit lades på ett galler över en skål som innehöll brännvin eller cognac och sedan tände man på.

För hälsan

Varmt vin är en vanlig dryck under hela vintern i många länder, men i Sverige har det mer kommit att bli en jultradition.
Det finns som sagt många olika sorters glögg, både de som innehåller alkohol och de utan. För hälsans skull kan det vara bra att tänka på följande:

  • Ju sötare glöggen är och desto mer alkohol den innehåller, ju högre kaloriinnehåll har den.
  • Med russin och mandlar blir energinivån högre.
  • En mindre kopp alkoholfri vanlig glögg innehåller ca 40 kalorier.
  • En kopp starkvinsglögg innehåller ungefär det dubbla.

Text: Sofie Andersson
Källa: SvD
Bild: Thinkstock

Recept för glöggfesten!

Gör julglöggen själv. Lite fräschare, lite lättare och kanske rentav mycket godare. Med lite frukt, saft eller juice, lite kryddor och eventuellt en flaska vin så gör du enkelt din alldeles egna glögg.

Glögg med granatäpple

Du behöver:

1 liter granatäppeljuice
1 påse blandade glöggkryddor
Saften av 1 lime

Gör så här:

Koka juicen ihop med glöggkryddorna i fem minuter. Låt det stå och dra i några timmar. Sila bort kryddorna och pressa i limen.
Servera glöggen varm.

Goda glögg-tilltugg / Ostfyllda dadlar

Du behöver:

150 g lagrad prästost
12 stycken färska dadlar
Marinad:
1 tsk honung
1 msk citronolivolja
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

Skär osten i bitar lagom till dadeln.
Blanda marinaden, vänd ner osten och låt den marineras i ca en timme.
Snitta dadlarna på längden, ta ut kärnan och stoppa i en ostbit i varje dadel. Enkelt och gott!

Goda glögg-tilltugg / Kanel och honungsrostade nötter

Det här behöver du:

2 dl hela och skalade mandlar
2 dl cashewnötter naturella
1 dl jordnötter naturella
½ dl solrosfrön naturella
2 tsk kanel
1 tsk chilipulver
2 tsk salt
1 äggvita
2 msk honung
1 dl russin samt torkade bär

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda nötter och solrosfrön. Rör i kryddor och salt.
Vispa äggvitan lätt. Blanda ner äggvitan och honungen i nötterna och rör om så att de täcks väl.
Sprid ut dem i en långpanna och rosta i ugnen ca 15 minuter. Rör om dåd och då så att de inte bränns.
Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Rör i russinen och de torkade bären