Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-12-12
Luciatider!

Idag har vi den 12:e december och Lucia är alldeles runt knuten. En del kanske redan har hunnit se ett eller flera luciatåg på jobbet, förskolan eller andra ställen. Hur som helst, visst är det väl en mysig och stämningsfull dag, med alla ljusen mitt i den mörka decembermånaden. En härlig ”må-bra” faktor.

Lucia – historien och legenden!

Lucia, som har sitt ursprung i bland annat gammal folktro och legender, men också från historiska fakta. Berättelserna går tillbaka till staden Syrakusa år 283 efter Kristus. Det var då som Lucia föddes och hon kom från en adlig och välbärgad familj. Lucias önskan var att förbli jungfru och att leva sitt liv vigt åt guds tjänst.

Men som seden på den tiden var så hade redan Lucia blivit bortlovad som fästmö. Fästmannen kände sig dock lurad på hemgiften då han insåg att Lucia var kristen, för det var under den här tiden som de romerska kejsarna förföljde de kristna. Han angav då Lucia som kristen för myndigheterna. Legenden säger också att Lucia stack ut sina ögon, då hon trodde att det var hennes vackra ögon som gjort fästmannen intresserad av henne. Men för sin trohets skull så fick hon genast tillbaka sina ögon som belöning från gud.

Lucian till Sverige

Från början så var det egentligen främst männens festdag, luciadagen. Allt arbete inför julen skulle avslutas på lussenatten, och detta firades då med bland annat en ”lussesup”.
Det var först under 1700-talet som traditionen med en helgonlik, vitklädd kvinna med ljus i sitt hår kom till Sverige. Den första kända berättelsen kommer från en herrgård i Västergötland, där Lucia bjöd på kaffe på sängen. Året 1893 uppträdde Lucia för allra första gången på Skansen i Stockholm, och därifrån spred sig snabbt den nyintroducerade julseden ut i landet bland skolor och föreningar. Det var ofta lokalpressen som tog initiativ till att arrangera luciatågen och redan då skedde det omröstningar om vem som skulle få vara lucia.

Enligt den julianska kalendern som gällde på medeltiden, så var själva ”lussenatten” som den kallades, den längsta natten på året i Sverige. Det var då som de mörka makterna härjade som mest och folket höll sig vakna hela natten för att inte drabbas av ondskefulla krafter. Och för att orka hålla sig vaken hela natten så frossade människorna i mat.

Till en början så var det lucian som ensam uppträdde, eller kanske med en eller två till bredvid sig. Sedan så småningom blev luciaföljet större och det tillkom tärnor och stjärngossar. Luciatåget blev genast en populär tillställning, en blandning av vacker sång, show och inte minst välgörenhet.

Missa inte julfirandet på TV i morgon bitti som i år är inspelat på vackra Varbergs fästning.

Text: Sofie Andersson
Källa: skansen.se, svenskakyrkan.se
Bild: Thinkstock

Saffransbröd med kesella

Det finns så många olika recept på lussebullarna, ni har säkert ert alldeles egna favoritrecept. Men här kommer ett som är ett lite nyttigare alternativ om ni vill prova något nytt. Med mager kesella som ingrediens blir bullarna saftiga och fina.

Det här behöver du:

50 g jäst för söta degar
100 g smör
250 kesella mager
2 kuvert saffran, 1 g
1 ½ dl råsocker
½ tsk salt
ca 17 dl dinkelsikt

Till pensling och garnering: 1 ägg och russin

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm så att den blir en ”fingervarm” temperatur (37°).
Häll blandningen över jästen, rör tills jästen löst sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt samt det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl 10-15 min och låt sedan jäsa i cirka en timme.
Ta upp degen på bakbordet och knåda degen ytterligare lite. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Baka ut degen till bullar i önskad form. Lägg på plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under en duk. Tänk på att lägga bullarna nära varandra, då blir de saftigare.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och dekorera dem med russin.

Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter.