Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-12-09
Julens underbara kryddor!

Alla dessa underbara dofter som vi förknippar med julens bak och matlagning, visst är det något speciellt!? Och inte minst den julstämning som alla dessa julens kryddor skapar.

Den här tiden på året är vi många som frossar i lussebullar, pepparkakor, glögg och mycket annat gott som hör julen till. Kanel, kryddnejlika och ingefära är några av dessa kryddor som vi förknippar just med julen. Men de gör så mycket mer för oss än att bara skapa julstämningen. De har även många positiva egenskaper ur ett rent hälsoperspektiv och har under en lång tid spelat en viktig roll inom medicinen och anses kunna lindra allt ifrån inflammationer till ledvärk och åksjuka.

Ett gammalt kinesiskt talesätt: ”äter man ett stycke ingefära varje morgon så får apotekaren dö av hunger”

Säkerligen är det många som kanske redan bakat pepparkakor och lussebullar, eftersom Lucia nu närmar sig med stormsteg. Eller så kanske det är något som står på agendan nu till helgen. Oavsett så skall vi skall titta lite närmare på dessa ”julens kryddor” och se vad vi kan plocka med oss för hälsobringande effekter på köpet, när vi njuter den där goda pepparkakan eller lussebullen. Vi börjar med den vanligaste:

  • Kanel – Får vi kanske ändå kalla julens krydda nummer ett, även om den används året runt till bland annat kanelbullar och gröt. Men tillsammans med ingefära och kryddnejlika utgör den även kryddbasen i pepparkakan. Den smakar och doftar verkligen jul. Men den är också ett av våra livsmedel som innehåller mest antioxidanter och är därmed inflammationshämmande. Sedan inverkar kryddan också positivt på kroppens blodcirkulation och kan hjälpa till att sänka både blodfetter samt är bra för att stimulera matsmältningen och lugna en orolig mage. Kanel är en av våra äldsta kryddor och bidrar även till att hålla vårt blodsocker stabilt och minska sötsuget. Viktigt att tänka på är dock att inte överkonsumera kanel då det innehåller ämnet Kumarin som inte är bra för kroppen i för stora doser.
  • Kryddnejlika – Om kanel är julens smaksättare nummer ett, så får vi nog kalla kryddnejlikan för julens dekorationskrydda nummer ett. En apelsin dekorerad med kryddnejlika står för en typisk juldoft. Kryddnejlikan har även den en hög koncentration av antioxidanter. Den har antiseptiska egenskaper, är lokalbedövande och smärtlindrande vid tandvärk. Den som lider av dålig andedräkt kan prova att tugga på några kryddnejlikor, vilket kan hjälpa och vid förkylning kan den fungera som slemlösande hostmedel. Kryddnejlikan används även som smaksättare i varma drycker.
  • Saffran – Det rödgula guldet och världens dyraste krydda, men för många värd sin vikt i guld. Vanligast vid juletid är det kanske att den ingår som ingrediens i våra lussebullar, året runt hittar vi den ofta i en väldoftande fiskgryta. Men saffran är med sin särpräglade smak inte självklar för alla i en lussebulle. Det finns många som inte är förtjusta i smaken och väljer därför bort kryddan vid baket. Men hur som helst så har den många hälsomässiga egenskaper. Den har både lugnande och kramplösande effekter, och kan vara till hjälp vid kraftigare menstruationsproblem, vid sömnproblem och vid en känsla av nedstämdhet. Historiskt sett har kryddan använts för sin lusthöjande påverkan.
  • Ingefära – Här har vi kryddan som ger lite krut åt pepparkakorna, och ger dem den kryddiga smaken. I mat och dryck så ger ingefäran bäst effekt hälsomässigt om den används rå. Förutom i pepparkakor är ingefära användbar i förkylningstider, eftersom den har inflammationshämmande och slemlösande egenskaper. Ingefärsroten används även ofta vid illamående och åksjuka och är även bra för matsmältningen. Den har också visat sig vara positiv för att hämma inflammationer och värk.

Så lycka till med julbaket nu och njut till fullo av alla dessa välgörande kryddor!

Text: Sofie Andersson
Källa: lakemedelsvarlden.se, kurera.se
Bild: Thinkstock

Mjuk pepparkaka med lingon och gräddfil!

Pepparkakskryddor och lingon är en mycket god smakkombination, och med gräddfil i smeten så blir kakan underbart saftig. Ett måste på fikabordet under julen enligt mig.

För ca 8 personer behövs det här:

3 st ägg
3 dl farinsocker
150 g smör
2 dl gräddfil
1 dl lingonsylt
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor (Santa Maria)

Gör så här:

Värm ugnen till 175°C. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, låt svalna något och blanda i gräddfil och lingonsylt. Blanda ner smörblandningen i skålen med ägg och socker. Blanda samman mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda innan. det vänds ner i smeten.

Häll smeten i en smord och brödad form, ca 2 l.

Baka kakan på galler i ca 50–60 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna på galler.

Pudra florsocker över kakan innan servering.

Receptet hittas även här: http://www.santamariaworld.com/se/recept/mjuk-pepparkaka-med-lingon/