Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-12-02
Lr dig lska hlsosam mat!

Det är fest, eller är dags att fira någonting. För visst är det så att det alltid finns något att fira om man tänker efter. Inte minst kanske att man gjort ett bra träningspass eller att man ätit nyttigt hela veckan. Då är det så lätt att firandet innebär att tårtan dukas fram, godisskålen hälls upp eller chipspåsen töms. Och så äter vi även hellre onyttigt än nyttigt då vi känner oss deppiga eller stressade.

Visst måste man unna sig lite här i livet också, det är ju det som ÄR livet. Men för att det inte skall bli för mycket av det goda, så kan det vara bra att träna upp sina smaklökar till att istället vilja duka fram nyttig mat. Låter det konstigt? Kanske, men läs vidare så skall jag förklara.

Hjärnans verk!

Det är nämligen så, att en del av orsaken till vår övervikt sitter i vår hjärnas belöningssystem. Det är hjärnan som styr din hand till att greppa den där godsaken. Hjärnan triggas snabbt igång då vi stoppar i oss snabba kolhydrater, dock kommer bakslaget som ett brev på posten efter ett litet tag och sockersuget blir bara ännu större och styr oss på nytt ut i jakt efter mer snabba kolhydrater.

Förr i tiden!

För runt 300 000 år sedan utvecklades vår hjärna så smart för att anpassa sig till omgivningen. Detta för att vår art skulle överleva de bistra tiderna, trots att människan ju är ganska bräcklig och ej utrustad med varken päls eller klor. Här gjorde då vår hjärna ett fantastiskt jobb, i och med att man får en ”belöning” genom att stoppa i sig mat som är energirik. Och om man även sparade på krafterna så kunde kroppen lagra lite av den värdefulla energin till den kalla vintern. Då var det bra att ha ett extra fettlager att ta av, så människan slapp att frysa så mycket.  Så finurligt och smart!

Nu för tiden!

Men idag ser det inte riktigt likadant ut och vi behöver inte ”lagra energi”. Det finns massor av energi överallt runtomkring oss. Det är bara att öppna kylskåpet. Sedan har vi också varma hus att krypa in i när vintern är i antågande.

Idag lever många av oss med mycket stress och snabba kolhydrater. Stress och trötthet får oss att skrika efter snabbverkande energipåfyllning. Denna stress som gör det ännu värre då kolhydraterna vi får i oss omvandlas till fett. Och som jag skrev tidigare så vänjer sig vår hjärna vid detta ständiga tillskott och det blir vad vår hjärna vill ha dag efter dag, och våra blodsockerkurvor åker berg- och dalbana.

Går det att bryta en ond cirkel?

Både vår kropp och hjärna älskar bra mat på regelbundna tider och att ha lugn och ro. Hälsosam mat stärker kroppen, medans onyttig skapar kaos i våra kroppar.

Att få i sig lite mer hälsosam mat är det många av oss som skulle vilja, och det går att bryta en ond cirkel av dåliga vanor. Det handlar om att ställa om sina tankar så att hjärnan istället börjar längta efter nyttig mat och istället förknippa dessa med fest och glädje. På köpet får du mer energi, blir gladare och lättare att hålla vikten. Några tips kommer här:

  • Ett steg i taget byt ut skräpmat succesivt och börja med sådant du redan tycker om av grönsaker, frukt, nötter och bär. Det är så mycket svårare att göra en helomvändning, så vänj dig sakta och testa nya olika livsmedel.
  • Stressa dig inte genom måltiden Fokusera på din måltid och sitt ner i lugn och ro. Känn smakerna, dofterna och ge dig själv en stund av njutning.
  • Låt tanken vandra Se framför dig hur tomaten laddas med solens nyttiga energi, eller hur apelsinen lyser gul i trädet där i soliga Spanien. Tänk på hur mycket nyttiga vitaminer och mineraler du kommer att få i dig av måltiden.
  • Du är du och du har bara en kropp. Så känn att du vill ge din kropp det allra bästa och vad den och din själ mår bra av. Ta hand om dig på allra bästa tänkbara sätt.
  • Var nöjd Känn en tacksamhet efter måltiden för vad den gav dig. Du njöt av den och den gav dig energi och styrka. En investering i ditt egna ”må bra konto”.

Text: Sofie Andersson
Källa: SvD, Ulrika Gabriel
Bild: Pixabay

Vi kör vidare med att publicera recept från vår tävling tidigare i höstas. Bidraget idag är inskickat från Martina Ehn, stort tack till dig!

Fiskgryta med curry

4 portioner

300g purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk curry (mer eller mindre efter tycke och smak)
4 dl krossade tomater
8-10 dl vatten (ev. mer)
2 fiskbuljongtärningar
500 g potatis
200 g morötter
½ -2 dl crème fraiche (beroende på hur smal du vill ha den)
400g torsk eller annan vit fisk
Salt och peppar
Ev. dill och/eller bladpersilja.
Toppa med lite räkor om du vill

Dela och skölj purjon väl och hacka den sedan i grova grytbitar. Skala och dela potatisen och morötterna i mindre grytbitar (har man ont om tid så gör man bitarna mindre).
Smält smöret i en stor gryta och lägg i purjon och pressa ner vitlöksklyftorna. Stek några minuter och se upp så purjon inte bränns vid. Pudra över curryn och fräs i någon minut.
Häll på tomaterna, vatten, buljong, potatis, morötter och låt koka till rotfrukterna är mjuka.
Dela fisken i mindre bitar och lägg i grytan när rotfrukterna är färdiga. Häll i crème fraiche (och dill) och låt sjuda till fisken är vit och fast ca 5 min. Salta och peppra efter behov.
Om grytan är för tjock så späd med vatten.
Om den är för stark eller för vattnig tillsätt mer crème fraiche.

Servera gärna med hårt eller mjukt bröd.