Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-11-25
Drfr br du ta Gurkmeja!

Gurkmeja – en magisk liten krydda som har en otroligt vacker färg och är dessutom nyttig. Så är gärna lite varje dag!

Den är en knallgul liten rot och har använts i tusentals år inom asiatisk medicin då den visat sig ha starka antiinflammatoriska effekter.  Gurkmejan ingår i familjen ingefärsväxter och den är alltså en av de nyttigare kryddorna. Det är en flerårig ört med en kraftig jordstam, och som innehåller färgämnet kurkumin. Denna torkade jordstammen används både för att färga bakverk mat och växter. Den är en ingrediens i kryddblandningen curry, vilket man kan se på den lysande gula färgen.

Toppen för hälsan!

I flera delar av världen anses Gurkmejan vara en mycket hälsosam krydda. Som i Indien, där den kallas ”Indiens gyllene krydda”. Det som gurkmejan sägs vara bra för är bland annat:

  • Kan minska inflammationer Det anses att inflammation ligger bakom eller bidrar till många av de kroniska sjukdomar som idag finns. Den aktiva beståndsdelen kurkumin som finns i gurkmejan är kraftfullt antiinflammatoriskt och kan därmed hjälpa till att lindra bland annat alzheimers, MS, IBS och andra kroniska sjukdomar.
  • Artros även här kan ämnet kurkumin bidra i behandlingen mot artros, då den både kan minska inflammationen men även lindra smärtan. Studier i Thailand, Bangkok har faktiskt visat att effekten är likställd med effekten av vanlig medicin mot artros.

Hur kan jag använda det i matlagningen?

På senare tid har gurkmejan fått ett uppsving på grund av dess antiinflammatoriska effekt. Därav har den blivit en ingrediens i matlagningen inte bara i form av krydda och färg. Det som är positivt med kryddan är att de hälsosamma effekterna försvinner inte även om den hettas upp vid matlagningen.

Kryddan har en mild smak av senap och används mycket för att färgsätta och smaksätta olika grytor. Att färga riset gult är ett annat användningsområde. Riset ser smakligare ut samtidigt som man får i sig nyttiga ämnen. Smaken av gurkmeja passar bra ihop med både grönsaker och olika fiskrätter och det behövs inte så mycket av kryddan för att ge effekt.

Gurkmejan har även blivit populärt som topping på yoghurt och annan frukostmat. Detta beroende på att kryddan innehåller ämnen som kan höja förbränningen. Smoothies är också något som den med fördel kan ingå i. Rekommenderad daglig mängd är ca 1 matsked.

Något annat som också blivit populärt är att fixa till sig en ”guldmjölk”. Blanda ner 1 matsked gurkmeja i mandel eller kokosmjölk. Mjölken blir full av nyttigheter och får en gyllene färg.


Text: Sofie Andersson
Bild: Pixabay
Källa: Hälsonytt

Här kommer ytterligare ett recept från vår tävling tidigare i höstas. Bidraget är inskickat från Jennie Pettersson, stort tack till dig!

Keso- och purjolökspaj

Pajdeg:
100 g smör
3 dl mjöl (2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl)
2 msk kallt vatten

Fyllning:
cirka 1 purjolök
3 ägg
250 g keso
2 dl riven ost (smakrik)
chilipulver
salt och peppar

Blanda ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform och låt stå kallt i ca 30 min. Nagga degen och förgrädda i 10 min. 

Skiva purjolöken. Koka den i ca 3-4 min i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Täck sedan pajformen med purjolöken. Blanda ägg, keso, chilipulver, salt och peppar. Häll i fyllningen i pajformen. Strö över den rivna osten. Grädda i 20-25 min. i 225 grader.