Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-11-21
Hitta gldje i vardagen!

HEJA HEJA HEJA, alla som fortfarande kämpar på med vår höstaktivitet. Ni är fantastiska! Vi är inne på näst sista veckan och målet finns alldeles runt hörnet! Jag hoppas att ni börjar känna att jobbet gett resultat, och att ni är glada över att ni hängde på den där måndagen i september. Så sträck på er nu, slå er på bröstet så tar vi upploppet med ett leende på läpparna och mål i sikte.

Hur står det till med vardagsglädjen?

På tal om leende: en livsstilsförändring kräver en hel del av oss. Säkert har du märkt att alla dagar inte är lika. Vissa känns roliga och inspirerande, mat- och motionspoängen bara ramlar in. Sedan finns det andra dagar när man mest längtar till nästa dag. Idag skall mitt inlägg handla om glädjen i vardagen, arbetsglädje och hur man hittar den, även dagar då man helst hade stannat i sängen, för sådana dagar har vi väl alla? Och hur kommer det sig att vi känner så?

Livet skall vara glädjefyllt och inte kännas som en lång kamp. Vi är många som lägger mycket av tiden på att oroa oss för olika saker. Funderar över saker som vi misslyckats med. Hur vår kropp ser ut, hur trista vi är, eller kanske hur vi kunde lyckats bättre i vår karriär. Allt fokus på sådant ger oss mycket negativ energi. Tänk om vi istället kunde försöka fokusera lite mer på allt fint som finns i våra liv, och lägga vår energi där.

Kanske lätt att säga, svårare att göra. Men om du tar en blick tillbaka i din kalender; vad är det för saker du gjort senaste tiden som gett dig energi och glädje? Visst är mycket av vår tid fylld med saker som vi måste göra. Vi måste arbeta för att kunna betala hyra, räkningar och klara andra levnadskostnader. Vi måste också handla mat, laga mat och hålla hemmet rent. Men vi kanske skulle bli ännu lite bättre på att fylla på med saker som får oss att le både inom- och utombords.

Testa att färglägg din kalender! Använd olika färger beroende på vad aktiviteten ger dig. Det som tar av din energi ger du en färg. Det kan vara tråkiga rapporter, stressande projekt, tandläkartid för att bara nämna några. Sätt sedan en annan färg på det som är roligt och ger dig energi och glädje. Lunchen med vännen, biokvällen med familjen, yogatimmen eller vad det kan vara. Du kan använda flera färger för olika sinnesstämningar. Se över din kalender efter en veckas färgsättning. Vad är det för färg som dominerar?  Har du för mycket av de färger som påverkar dig negativt och tar energi, så kanske du nästa vecka behöver fylla på med lite ”energifärger”. Ett enkelt men bra sätt att kunna se hur veckorna ser ut. Reflektionen ger oss alltid en tankeställare.
Att ta vara på vardagen genom att vårda sina relationer, umgås med vänner och bekanta, ja allt som ger oss energi, är viktiga ingredienser för vårt välmående och vår livsglädje.

Arbetsglädjen!

Att känna glädje den tid vi spenderar på jobbet är oerhört viktigt för vårt välmående. Att känna glädje på jobbet bör betraktas som både en rättighet och en skyldighet. Som en rättighet med tanke på hur stor del av vårt liv som vi faktiskt är där. Men det bör även betraktas som en skyldighet. Och då menar jag att alla bör känna en glädje och intresse i sitt yrke, för att överhuvudtaget orka med den arbetsbelastning som vi utsätts för, och även för den konkurrens som idag finns ute på flertalet arbetsplatser.

Att känna en arbetsglädje bottnar i att vi kan känna en stolthet för det vi utför på jobbet och att vi trivs med kollegor, kunder/patienter och andra relationer. Utöver detta så kommer glädjen utav att vi har en trygghet och bra förhållanden på arbetsplatsen. Det kan handla om rimliga arbetstider, en rimlig arbetsbörda, möjlighet att kunna påverka sin situation och känna att man utvecklas. Även vetskapen om att sitt arbete är viktigt för organisationen och för andra runtomkring, ger en känsla av energiboost.

Arbetsglädje är något som är oerhört viktigt för ledningen också. Ju gladare medarbetarna är desto mer utvecklas lojaliteten. Glada medarbetare är även mer motiverade, kreativa, engagerade och klarar av att tampas med motgångar bättre.

Ett mål för arbetsglädje på jobbet är att känna sig gladare när man går hem efter dagens slut än man gjorde innan man kom dit på morgonen. Inte känna sig gladare för att man får gå hem utan för allt fantastiskt som dagen har berikat oss med, tillsammans med fina arbetskollegor. Därför är det viktigt att också sprida den arbetsglädjen runt omkring sig. Det skall vara samma värderingar på en arbetsplats som i hemmet. Vi skall bemöta och stärka varandra.
Tips för bra stämning på jobbet:

  • Hälsa på kollegorna och säg god morgon med energi. Se dem i ögonen och ”se personen”.
  • Ge komplimanger under dagen till dina kollegor, du kommer också få dem tillbaka då – jag lovar. Glöm inte chefen som också behöver en klapp på axeln då och då.
  • Var generös. Hämta en kopp kaffe åt kollegan, bjud på en frukt, prata med någon som du annars vanligen inte brukar prata med. Våga öppna dig för nya relationer.
  • Reflektera och notera efter dagens slut vad som fungerat bra idag, och vad som har fått dig att le, eller känna positiv energi.


Text: Sofie Andersson
Bild: Thinkstock