Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-11-18
En vrmande kopp te!

Rött, svart, vitt eller grönt? Vad har ditt favorit-te för färg?

Oavsett vilken sort som är just din favorit, så är te helt klart en vinnardryck. Den innehåller mängder med arom och i stort sett noll kalorier.

Vad är egentligen te?

Häll hett vatten över blad och knoppar från tebusken, på det sättet tillagar man te.
Te är en mycket populär dryck och den konsumeras över hela världen, mer eller mindre. Te har druckits i minst 2000 år, och eftersom det funnits så länge, så vet ingen riktigt när, hur och vem som först upptäckte det. Det finns inga tillförlitliga bevis, dock finns det gamla skrönor och myter från Asien om teets bakgrund.

En kopp te innehåller näst intill bara vatten, ungefär 99,7%. Det är väl kanske därför som kineserna säger att ”vattnet är teets moder”. Och kvalitén på vattnet är faktiskt väldigt viktigt för hur man upplever smaken av ett sorts te.
Det som är självklart är att vattnet är rent, men det är också viktigt att vattnet inte innehåller för stora mängder av mineraler eller klor. Till en början fanns det endast grönt te, och användes då mestadels för medicinering.

Lite om de olika sorterna

Svart te kommer från tebusken Camelia sinensis. Då tebladen skördas så rullas de ihop för att de smakrika oljorna skall frigöras. Efter det jäser man bladen i ugnen så att de får den svarta färgen. Exempel på vanliga svarta teer är Earl Grey, Darjeeling, Ceylon.

Grönt te behandlar man inte genom jäsning utan ångas direkt efter skörden. Därav behåller tebladen mer av nyttiga antioxidanter. Många sorter av grönt te rullas i roliga former. Vanliga sorter av grönt te är Sencha och Matcha.

Rött te kommer från en buske som heter Aspalathus linearis och den växer bara i Sydafrika. Det röda teet är ett örtte som är helt koffeinfritt, därför är det en fördel att dricka på kvällen för nedvarvningens skull.

Vitt te började importeras till Sverige så sent som för några år sedan. Ursprunget liknar det svarta teet, skillnaden är att vitt te görs av unga blad och nya knoppar. Vitt te torkas direkt efter skörden och är i nästan helt ojästa. Vitt te innehåller mer antioxidanter än grönt och det har en mycket mild smak. Vitt te brukar också vara lite dyrare än andra sorter.

Positiva hälsoeffekter av te

Enligt flera olika undersökningar har det framkommit flera positiva hälsoeffekter av att dricka te:

  • Enligt studier kan tre koppar te om dagen minska risken för skelettfrakturer hos äldre.
  • Svart te kan minska risken för Parkinson och Stroke. De skyddar lungorna som är skadade av cigarettrök.
  • De som dricker svart te kan även löpa en minskad risk att uppvisa tecken på tidig demens.
  • Eventuellt kan grönt te motverka olika typer av cancer och ge skydd åt tandköttet.
  • Antioxidanterna i te skyddar din kropp mot åldrande samt hjälper kroppen att bygga upp immunsystemet.
  • Te ökar din förmåga till uthållighet under träning. De katekiner som finns i grönt te hjälper även till med fettförbränningen och omvandlar det till bränsle under pågående träning.


Text: Sofie Andersson
Källa: omte.se

Här kommer ytterligare ett recept från vår tävling tidigare i höstas. Bidraget är inskickat från Barbro Joelsson, stort tack till dig!

Fläskfilégryta med gorgonzola

Ingredienser:

800 gr fläskfilé
150 gr gorgonzolaost
5 dl grädde
1 st mellanstor purjolök
1 st gul lök
1 st röd lök
2 st gul/orange/röd paprika
150 gr färska champinjoner
Salt och peppar

Gör så här:

Skär löken i bitar och strimla purjolöken grovt.
Bryn löken på medelhög värme i smör tills den börjar bli mjuk.
Tillsätt strimlad paprika och hela champinjoner (dela dem om de är alltför stora).
Låt grönsakerna stekas medan fläskfilén förbereds.
Förbered och skiva köttet i bitar. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Bryn bitarna och lägg dem på en tallrik.
Skiva osten i kuber och tillsätt den och grädden till grytan.
Låt puttra på svag värme tills osten har smält.
Lägg ner köttet i grytan och låt den puttra några minuter innan den serveras.
Servera gärna med stekta Zucchinistavar.