Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-11-11
Mobilstress!

Har du också svårt att släppa taget om mobilen? Den stressar oss mer än vi kan tro.

Hur många gånger har man inte vänt hemåt igen på vägen till jobbet för att man kommer på att mobilen ligger kvar hemma?
Mobiltelefonen – som är med dig överallt. Du har den bredvid dig när du somnar och när du vaknar. Nästan vart vi än är så kan vi läsa nyheter, ha koll på familj/vänner och betala räkningar. Ja, listan kan göras lång med allt vad våra smartphones klarar av. Många handlar även mat och kläder via mobilen. De smarta telefonerna förenklar våra liv och tillvaron borde ha blivit lättare och resulterat i mindre stress, men studier visar att det faktiskt kan vara precis tvärtom.

Mobilstress eller mobilberoende

Står du inte ut med tanken på att lämna din mobil hemma för en dag, eller kanske bara för någon timme? Det kan vara ett tecken på mobilstress eller ett mobilberoende.

Ganska ofta så hör man att det pratas om mobilberoende; att inte kunna vara utan sin telefon. Men först när mobilen står i vägen för det vanliga och verkliga livet, det är först då som man har ett problem. Sedan smartphonerevolutionen satte fart på allvar, så har den faktiskt också gett möjligheter till att minska stressen. Du kan göra något åt dötiden på bussen eller i väntan på något.

Det som är problemet är att för en del kan det bli för mycket av det goda och svårt att hantera. Många av oss har idag även sin mail i telefonen, vilket gör att det kan vara svårt att låta bli att svara direkt när det dyker upp ett nytt i inkorgen. Du kollar mailen på helger, semestrar och mest hela tiden. Det gör att det aldrig finns tid till att koppla av, och ge kroppen den återhämtning och vila som den behöver.

Med andra ord – vi har då ett problem. Och det är först när vi kan förstå varför vi har så svårt att hålla tassarna borta från den digitala godisskålen, som vi kan göra något åt vårt beteende.

Vi vet att bra relationer är viktiga för vårt välmående och för att känna lycka. Dessa relationer behöver närvaro. Men om våra smartphones ständigt finns där och lockar och stör närvaron i våra sociala relationer. Vad händer med lyckonivåerna då?

Koppla ner och koppla av!

Det som är positivt är att det går att hitta en bra balans i sitt mobilanvändande. Utmaningen är att förändra sitt nuvarande beteende. Att förstå att hjärnan inte har koll. Och som alltid när det handlar om att förändra något så måste man inse att det är ett problem för dig och att motivationen till en förändring finns där. Gör gärna en lista på för och nackdelar med att förändra för att konkret kunna se varför det behövs.

Nästa steg är att sätta upp regler för sitt mobilanvändande: hur mycket du får använda mobilen per dag och vad du får göra med den. Några tips:

  • Bestäm att under vissa tider så får du inte ha mobilen framme. (som till exempel när du står i kassan på ICA) Eller prioritera att umgås här och nu med familjen när du är hemma, inför skärmfria tider.
  • Sätt på flygläge. Telefonen är då bortkopplad från datanät och wifi och kan ge dig tillfälle att koppla av en stund eftersom telefonen då inte går att nå och du under den tiden inte kan få några sms, mail och samtal.
  • Ljudlöst! De allra flesta telefonerna låter alarmklockan ringa även om mobilen är satt på ljudlöst. Utnyttja detta läge då du skall sova eller behöver vila en stund. Ljudlöst är också att rekommendera om du sitter vid exempelvis en middag eller i möte. Glöm inte att även koppla bort vibrationen.
  • Lämna mobilen hemma. En övning som kanske kan kännas extremt läskig. Men pröva! Att ta en promenad eller en timme på gym utan mobilen närvarande kan vara hälsa för själen.

 

Det är din mobiltelefon och det är ditt liv!

Trots ovan är det allra viktigast att utgå från ditt eget behov när det gäller att vara uppkopplad. Trivs du med att använda alla de funktioner som finns att tillgå i din smartphone och inte mår dåligt av det, så fortsätt med det och njut. Men glöm inte att lyfta blicken och se verkligheten också. Därför kan det ändå vara bra att reflektera över texten i detta inlägg, och känna efter hur det känns för just dig. Ta kontrollen över ditt mobilanvändande för ditt eget välmåendes skull.

Text: Sofie Andersson
Bild: Thinkstock

 

Här kommer ytterligare ett recept från höstens recepttävling. Bidraget är inskickat av Maria Andersson, tack till dig Maria!

Lasagne med tomat och oliver
(4 port)

10 stycken lasagneplattor

Spenatsåsen:
450 gr fryst spenat
1 hackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 dl crème fraiche
0.5 dl olivspad
1 dl oliver med pimiento
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar

Tomatsåsen:
400 gr krossade tomater
1 tsk torkad oregano
1 tsk socker
1tsk salt
0.5 tsk peppar

Topping:
4 färska tomater
2 dl smulad fetaost
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Tina spenaten. Stek lök och vitlök i oljan utan att det tar färg. Dela oliverna i halvor och blanda i crème fraiche och olivspad. Häll detta i spenatfräset och koka i 2 min.
Blanda krossad tomat med kryddorna.
Lägg ett lager med spenatsås i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor och de olika såserna. Avsluta med ett tunt lager tomatsås.
Skiva tomater och lägg dem överst på lasagnen. Strö över fetaost och den rivna osten.

Gratinera i ugn 40-45 min, täck med folie om du ser den blir för mörk. Känn på plattorna så de är mjuka innan du tar ut den! Låt svalna lite! Serveras med sallad!