Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-11-04
Jag r inte bitter!

Vad är det att vara bitter egentligen? Ja, kanske har vi lite olika uppfattningar om det. Men många gånger beskrivs det som ett tillstånd där man ”förväntar” att det skall hända något negativt.

Men bitterheten kan slå klorna i dig genom en plötslig händelse. Denna händelse kan upplevas mycket orättvis och negativ för dig. Som för att nämna något exempel: att du förlorar jobbet efter en lång och trogen tjänst, eller blir övergiven av din man/hustru på grund av otrohet. Eller något annat, vad som helst som får dig att fastna i en känsla av maktlöshet. Att det känns som att hela världen är emot dig och du känner inte att du kan lita på någon. Detta syndrom kan kallas ”bitterhetssyndrom”. Faktiskt ett psykiskt tillstånd som kan få dig att må dåligt rent fysiskt.

Bitterhet är något som byggs upp långsamt för varje gång man känner att man blivit orättvist behandlad. Det ligger upplevda besvikelser bakom bitterheten. Ibland kan bitterheten vara så stor att den blivit en del av ens identitet, och att se saker och ting positivt känns helt omöjligt.
Bakom bitterheten ligger även en ilska. En ilska över att det inte blivit som man önskat eller som man tänkt sig.

Du skadar bara dig själv

Men den som framförallt drabbas av bitterheten är du själv. Den som är bitter blir mer skadad än den person eller de personer du riktar din bitterhet mot, och bitterheten äter upp dig inifrån.

Istället för att försöka bearbeta den förlust eller negativa händelse som skett, blir man istället hatisk och uppgiven. Det är helt omöjligt att se att det är man själv som har nyckeln till förändring. Och som jag skrev ovan så kan man få betala ett högt pris, inte bara genom känslomässig instabilitet och ilska. Det kan också leda till fysiologiska förändringar såsom sömnrubbningar, ett sämre immunförsvar och rubbningar i ämnesomsättningen.

För hälsans skull är det viktigt att släppa taget om sin bitterhet. Att släppa besvikelsen och öppna upp sig för nya positiva saker.

Vad kan man göra?

Det är viktigt att veta att bitterheten är ett val – ditt val. Kanske många som har svårt att tro på att det är så och tänker istället till exempel: ”Det är min partners fel att jag är bitter”. Det som händer då är att man fokuserar på något som man inte kan kontrollera – på vad någon annan gör. Fokusera istället på att:

Ta ansvar Det är din uppgift att ta ansvar för din bitterhet även som det känns lätt att som till exempel skylla på sin partner. Men kom ihåg att bitterheten är ett val, som också förlåtelse är. Med en förlåtande inställning så har du lättare för att lösa problem och konflikter.

Se dig själv i spegeln Granska dig själv och ställ frågor som: har jag en tendens till att bli bitter? Är jag lättstött? Har jag en förmåga att förstora upp saker och ting? Vissa människor är mer hetlevrade än andra och har därmed lättare för att bli arga.

Vad är det som betyder något Varje liten sak behöver inte alltid tas upp till diskussion, utan tänk efter om det verkligen är viktigt. Känner du att du måste – vänta i alla fall en stund så att du lugnat ner dig och inte är lika irriterad längre.

Förlåt Det är viktigt att förstå innebörden i ett förlåt så man inte bagatelliserar det som har hänt och slänger ur sig ett förlåt utan att egentligen mena det. Att förlåta innebär att man släpper det hela för att man inser att bitterhet kan skada ens hälsa mer än själva händelsen.

Text: Sofie Andersson

Här kommer ett recept från höstens recepttävling. Bidraget är inskickat av Regina Blomqvist, vuxenpsykiatrin, Vänersborg. Stort tack för ditt bidrag Regina!

Nötkaka (tårta)      Ugn: 200 grader i c:a 25 minuter
2 ägg
2 dl strösocker
100 g nötkärnor (malda)
¾ del vetemjöl
¾ del mjölk
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver och häll det i äggsmeten. Blanda i mjölken sist. In i ugnen.
När kakan kallnat dela kakan till två bottnar. Vispa 2 dl grädde och lägg emellan bottnarna.  

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Vatten

Blanda ihop ingredienserna till glasyren och häll över kakan. Den blir supergod!

Lycka till!