Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-10-21
Ge jrnet!

Om du ofta känner dig trött och orkeslös så kan det bero på järnbrist. Något som oftare drabbar kvinnor än män.

 Därför uppstår järnbrist

Våra kroppar kan inte själva producera järn och det betyder att vi måste få i oss det via vår föda. Är denna tillförsel otillräcklig så kan järnbrist uppstå, vilket oftast sker på grund av att man har förlorat stora mängder blod såsom vid olyckshändelser, sjukdomar eller som för kvinnor med kraftig menstruation. Ålder kan också vara en orsak då ju äldre vi blir desto svårare har vår kropp för att ta upp järn från födan. Om järnförråden tömts får man så småningom blodbrist, som också kallas järnbristanemi. Det finns då inte tillräckligt med järn för att bilda hemoglobin, de röda blodkropparna.

Varför behövs järnet?

Vi behöver järnet i vår kropp för att syretransporten från lungorna till kroppens vävnader skall fungera. Det behövs även för borttransportering av restprodukten koldioxid från blodet till lungorna. I övrigt så behöver vi järn bland annat för vår koncentrationsförmåga, håret, blodets PH värde och cellernas avgiftning. Järn kan även hjälpa till att motverka stress.

Hur vet jag?

Typiska symptom vid järnbrist är att man känner sig trött, andfådd, blir blek och får ett nedsatt immunförsvar. Man kan också få problem med sömnen, få en lite dimmig syn och järnbrist kan öka risken för ångest och depression.

Via maten bör man få i sig 15-25 mg järn för att hålla sig på en bra nivå. För kvinnor gäller att av dessa 15-25 mg kommer endast 2-3 mg faktiskt tas upp av kroppen då kvinnokroppen har en sämre upptagningsförmåga när det gäller järn, därav att järnbrist är vanligare hos kvinnor.

 Hur undviker jag då järnbrist?

  • Via köttet Ät rött kött då och då. Det och även inälvsmat är utmärkta järnkällor. Är du vegetarian eller inte tycker om rött kött så välj istället att äta mycket bönor, linser och ärtor. Spenat, banan, persika och fullkornsprodukter är andra järnrika livsmedel.
  • C-vitamin För att underlätta upptaget av järn i din kropp så är det bra att komplettera måltiden med c-vitamin. Broccoli, paprika, eller att pressa lite citron över maten.
  • Kaffe och te Dessa drycker hämmar upptaget av järn i kroppen. Detsamma gäller även vin. Så vet du med dig att du lider av järnbrist, var försiktig med dessa drycker.
  • Via matlagningsredskap Lite extra järn kan du tillföra kroppen genom att exempelvis laga mat i en gjutjärnspanna. Ju längre tid du tillagar maten i pannan, desto mer ”lossnar” järnet från den och landar i maten. Mycket vätska i maten underlättar också, för ju större volym i grytan – desto mer järn.

Text: Sofie Andersson
Källa: Livsmedelsverket
Bild: Pixabay

Här kommer ett recept som innehåller lite järntillskott och som deltog i vår recepttävling. Martina Koch från koncernkontoret i Göteborg har skickat in denna härliga rätt med lammracks, tack!

Lammracks med blomkåls- och ärtmos

Ingredienser lammracks
Lammracks
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
1 msk torkad timjan
1 dl olivolja
Salt och peppar

Häll olivoljan i en skål. Hacka chilin och rosmarinen och lägg i skålen, pressa i vitlöksklyftorna och krydda med timjan, salt och peppar.

Sätt ugnen på 175 grader

Lägg lammracksen i en ugnsform, smeta in oljeblandningen över hela biten. Låt gärna ligga och marinera i kylskåpet någon timme, ta ut i god tid innan så köttet blir rumstempererat.

Dela gärna racket i två bitar om den är stor. Bryn i olivolja i en stekpanna så den får fin färg runt om. Lägg köttet i ugnsformen igen och sätt i en köttermometer. In i ugnen tills termometern visar 55 grader för rare.

Ta ut köttet och låt vila i aluminiumfolie i 10 min. Skär upp i skivor.

Ingredienser blomkål- och ärtmos (4 port)
Ett halvt stort blomkålshuvud
2 dl frysta ärtor
En skvätt vispgrädde, ca ½ dl
½ dl philadelphiaost
1 msk smör
Salt och peppar

Dela upp blomkålen i mindre bitar och koka ca 10 min. Häll i dom frysta ärtorna och koka någon minut till. Häll av vattnet och låt ånga av lite, inget vatten ska vara kvar.

Tillsätt övriga ingredienser och sätt ner en stavmixer och kör till ett mos, låt gärna ärtorna vara lite grova. Servera till lammet.