Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-10-14
En korg fylld med svamp!

Svampsäsongen kan vara riktigt lång och härlig, och kanske har ni redan varit ute ett flertal gånger och har fått frysen full med svamp? Vissa år så kan svampar, så som den gula kantarellen dyka upp redan vid midsommar och i bästa fall kan man hitta trattkantareller så sent som i slutet av november, bara inte frosten kommer för tidigt.

För visst är det vara otroligt mysigt och avslappnande att traska runt i skogarna, andas in frisk luft och fylla sin korg med svamp, nästan lite som meditation.

Ja, det finns många anledningar till att ge sig ut i skogen på svampjakt, inte bara för att tävla med sina vänner. Svamp är gott och det kan också vara en extra inkomstkälla att plocka och sälja till lokala torghandlaren.

Men jag tror ändå att många av oss tar sig en tur till skogs på grund av att det ger oss något av psykologiska kickar att hitta en klunga kantareller som glimmar likt guld i skogsbrynet. Jakten på svampen kan vara väldigt nyttig, den ger ju oss både sol (kanske), frisk luft och motion.

Ibland kan man få strosa runt i timmar utan att dyka på en endaste liten herr kantarell, medan andra gånger så ser det ut som en mindre svampinvasion i skogen. Att plocka svamp är både trevligt och spännande.

Svampens bakgrund

Förr i tiden var svamp endast avsedda som mat åt djuren, och det var faktiskt så sent som på 1970-talet som svampplockning blev en svensk ”nationalsysselsättning” och då också att svampen blev alltmer populär som en ingrediens i matlagningen. Idag är det plockning av främst kantareller som är otroligt vanligt bland oss här i Sverige, och många av oss har sina hemliga svampställen i skogarna runtomkring.

De vanligaste sorterna

Kantarell – Kantarellen är en av våra absolut populäraste svampar. Den växer över hela landet, börjar synas i juni och säsongen kan som sagt fortsätta ända tills i slutet av november.

Karljohan – Också den en populär och vanlig svamp. Plockas oftast mellan juli och september. Karljohansvampen har en ganska mild och nötrik smak och passar till det mesta i matlagningsväg. Vissa år kan den dyka upp i stora mängder, medan andra år kan de vara lite svåra att hitta.

Trattkantarell – Ett annat ord för ”Trattisen” är höstkantarell. Den finns tillgänglig lite senare än den gula kantarellen. Säsongen för Trattkantarellen är augusti till november. Den växer i mossig barrskog över hela vårt avlånga land och den har en tunn trattformad hatt.

Tips för en lyckad svamptur

  • Ta med en svampbok, så kan du hålla koll på vad för sorts svamp du dyker på
  • Använd en korg att lägga svampen i. Gärna om du har en med flera olika fack för olika sorters svamp. Lägg inte svampen i en plastpåse, då det lätt utvecklas bakterier i den täta miljön
  • Plocka de svampar som du känner igen som ätliga, hellre fälla än fria de svampar som du är osäker på
  • Känn på svampen så att den känns fast och frisk
  • När du rensar svampen så skär bort det som ser maskätet eller insektsangripet ut
  • Tillaga svampen samma dag, eller förväll den endast om du får så mycket så att du kan frysa in

 

Text: Sofie Andersson
Källa: Svampguiden
Bild: Pixabay

Här kommer ett recept som innehåller kantareller och som deltog i vår recepttävling. Maria Sjöblom Hyllstam har skickat in denna härliga Kantarell och rödbetssallad, tack Maria!

Kantarell och Rödbetssallad de lux:

3 dl matvete

1 knippe färska rödbetor (spara blasten som också används)
1 tetra kikärtor
1 rödlök i klyftor
1 klyfta vitlök
Salt och peppar efter smak
1 tsk timjan
1 msk olivolja

Kantareller 1-2 hg
2 msk smör
Salt och peppar, rejält

2 st morot
1 bit stjälkselleri
1 tomat
1/4 gurka
3 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1/2 knippe persilja
1 pkt fetaost
Salt och peppar efter smak

Sätt på ugnen på 175 grader.

Koka matvetet enligt anvisningar på paketet. När det är klart spola av i kallt vatten och låt rinna av.

Skölj av och ansa rödbetor. Behöver inte skalas om de är färska. Lägg tillsammans med klyftad lök i smörjd ugnsfast form. Skölj noga av kikärtor och låt rinna av och lägg i formen. Salta och peppra efter smak. Strö över timjan och olivolja. Gratinera i ugn ca 25 min. Efter 20 min tillsätt pressad vitlök och rör ev om lite. Grönsakerna ska få fin grillyta.

Stek kantarellerna hårt i smör och salta och peppra rejält.

Finhacka morot och selleri. Dela tomat och gurka i små kuber. Skär ner blasten från ca tre rödbetor om den är fin annars rekommenderas ruccola eller romansallad som ersättning. Rör samman råa grönsaker med olja och vinäger. Blanda med det kalla matvetet och ljumna kantareller och ugnsgrönsaker. Smaka av med salt och peppar. Garnera med fetaost och persilja.