Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-10-03
I form fr livet vecka 4 med mat i fokus!

Vi går in i vecka 4 och jag hoppas att det fungerar för er? Har ni kommit så här långt så börjar det ofta kännas lite lättare, och de nya rutinerna börjar bli till en vana. I dagens inlägg skall vi fokusera på att äta, för ”äta bör man annars dör man”.

Mat är superviktigt för oss. Vårt val av mat kan påverka oss och vår kropps funktioner på många fascinerande sätt. Av rätt mat kan du bli piggare, du kan höja din fysiska prestation, bli gladare, få en bättre hy, bättre sömn, bli av med kroppsbesvär och så vidare.

Men det är viktigt att vårt fokus på mat inte går till överdrift. Hetsen som idag finns kring de optimala matvalen och den perfekta kroppen tar alldeles för mycket plats i våra liv. Nya råd och dieter poppar ideligen upp i media och skapar mest förvirring och hysteri omkring sig. Samtidigt som vi lever i denna hets och hysteri, så glömmer vi nästan bort varför vi egentligen äter och vi glömmer också bort att njuta av maten vi äter.

Olika syn på mat!

Som sagt, så matas vi varje dag med nya tips, råd och idéer om vad som är bra att äta och vad som är helt fel att äta. Det som är rätt den ena dagen kan istället nästa dag framstå som nästintill farligt att äta. Hur skall man kunna veta? Och varför är alla råd så olika och spretiga.

Mat fyller olika funktioner hos människan, men framförallt så är den vårt bränsle. Maten är för kroppen vad bensin är för bilen.
I maten vi äter finns fett, kolhydrater samt protein. Dessa näringsämnen kan vår kropp omvandla till energi – vårt bränsle.
Den mesta av vår energi vi omvandlar går faktiskt åt för att orka hålla vår kropp uppe och igång, inte för att vi skall kunna utföra något visst fysiskt arbete. Omkring 70% av energibehovet går åt till att bara hålla vår kropp vid liv.

Kalorier – ordet som många har en negativ känsla för. I motsats till energi, som känns lite mer positivt och ”aktivt”. Men orden är egentligen precis samma sak. Kalorier är enheten för energi, precis som meter är en enhet för längd. Sedan kan kanske ordet energi vara missvisande för oss ibland. Säg att du har satt i dig en hel pizza och gärna lite glass eller godis på det. Du har då fått i dig en hel del energi (kalorier). Men känner du dig så väldigt energisk efter det? Nej, snarare nog trött och orkeslös.

Jag skall nu kort gå igenom våra tre näringsämnen och ge lite tips och tankar om dem:

Kolhydrater:

Kolhydrater är väl kanske det näringsämne som det fokuseras på mest just nu. För ca 20 år sedan var det fett som vi var mest rädda för. Idag har det ersatts av nästintill skräck för kolhydrater.
Kolhydrater är naturligtvis inte farligt. Det handlar istället om att välja rätt kolhydratkälla och rätt mängd.

Idag tror många att det är kolhydrater som gör att du blir tjock, vilket inte stämmer om du bara inte, precis som med fett och protein, äter för mycket av dem. Kolhydrater är ett lättillgängligt bränsle för kroppen och de är viktiga för vår hjärna, så varför skulle vi inte äta kolhydrater? Jo, kanske om du vill gå ner i vikt, så kan det vara bra att hålla koll på att inte få i sig för mycket kolhydrater. De mättar nämligen sämst av de tre näringsämnena. Och då är det ganska lätt att äta lite mer än vad kroppen behöver. Kolhydrater behövs dock för vår kropp och tar du bort för mycket kolhydrater ur kosten så missar du också att få i dig andra viktiga ämnen.
Däremot är det då bra att välja rätt sorts kolhydrater, de som är näringstäta och inte äventyrar vårt blodsocker för mycket. De som på verkar blodsockret ganska lite kallas för långsamma kolhydrater, ( ex. råris, grovt bröd, fullkornspasta, bönor och linser) medan de som påverkar vårt blodsocker mycket kallas för snabba kolhydrater ( ex. vit pasta, vitt bröd, vitt ris, potatis, godis ).
Så genom att du väljer rätt sorts kolhydratkällor, äter av dem i lagom mängd så kan du undvika stora blodsockersvängningar, öka din fysiska prestation och underlätta för dig att stå emot sötsuget.

Fett:

Fett är energirikt, absolut! Vårt mest energirika bränsle. Men det mättar också bra mycket bättre än kolhydrater. Samma här gäller: Du blir inte fet av fett, bara om du äter för mycket! Fett har väl länge varit bantarens fiende nummer ett. Men perioden då alla skulle undvika fett gav snarare en omvänd effekt, människorna blev istället fetare. Nu finns det istället dieter som säger att man skall koncentrera sig på att äta fett.

Fettet är en viktig byggsten i våra kroppar och bidrar bland annat till att bygga upp vår hjärna. Återigen, feta blir vi av ett överskott av energi, inte genom att äta fett. Sedan är det även här, typen och kvalitén på fettet som gör det mer eller mindre bra för oss. Men vi behöver fett för att kunna bränna fett och fungera optimalt.

Bästa kvalitén när vi pratar om fett är att tänka så naturligt och orört som möjligt. Allra helst från växtriket eller från feta fiskar. Fett kan härskna och förstöras av syre, men där det förkommer naturligt som i exempelvis nötter eller oliver, finns antioxidanter, som skyddar mot denna förstörelse.
Så överdriv varken intaget eller rädslan för fett, utan välj rätt fett. Bra fettkällor i lagom mängd kan vara: avokado, olivolja, oliver, nötter, frön och fet fisk.

Protein:

När du tänker på protein så kanske du mest tänker på att bygga muskler!? Men för detta krävs faktiskt inte särskilt mycket protein. Protein är dock vår kropps främsta byggsten och det näringsämne som mättar allra mest. Detta leder till att upptaget av näring i tarmen går långsammare och håller blodsockret på en stabil nivå. Och vill man värna om sina muskler eller gå ner i vikt, så är det ganska smart att äta en relativt proteinrik kost på grund av den mättande effekten.

Att protein har en mättande effekt beror på att kroppstemperaturen ökar då man äter protein. Detta innebär att kroppen riskerar att bli överhettad, och som skydd för detta så säger kroppens hjärna ifrån, och du upplever mättnad. I och med en ökad värmeproduktion får du också en ökad förbränning. Värmeproduktionen ökar så mycket att 25% av de kalorier/energin du får i dig av proteinet försvinner som värme. Denna värmeproduktion kallas också för termogenes och hänger ihop med starka kryddors fettförbrännande och mättade effekt.

Blir du inte mätt av maten på din tallrik, så är det proteinet och grönsakerna du skall öka mängden av om du vill hålla vikten. Har du tvärtom svårt att få i dig allt, dra ner på proteindelen så att du ”orkar” få i dig den energin du behöver! Exempel på proteinkällor kan vara: ägg, kött, keso, kyckling, fisk och skaldjur.

Tänk lite extra på energikällorna när du samlar dina matpoäng och använd dem som hjälp. Lycka till i veckan!

Text: Sofie Andersson
Källa: Livsmedelsverket