Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-09-30
Tid för vilt!

Vilt är enligt den svenska jaktlagen alla vilda däggdjur och fåglar. Ordet "vilt" har samma innebörd som det tidigare i jaktlagstiftningen använda "villebråd" och avser djur som inte är någons egendom.

För hälsans skull så är det bra att inte äta för mycket rött kött och chark. Med rött kött menas kött från gris, lamm, nöt och vilt. När man säger rött kött är det alltså inte om köttet är genomstekt, utan istället vad det är för sorts kött. Äter man mindre än 500 gram i veckan kan risken för tjock- och ändtarmscancer minska, enligt livsmedelsverket.

Men kött bidrar med många näringsämnen och inte minst är det en viktig källa till järn. Kött bidrar även med protein, vilket man i och för sig kan tillgodogöra sig på annat sätt, som till exempel genom bönor, kikärter eller linser. Vilka både mättar bra och ger dig viktiga näringsämnen såsom järn och protein.

Viltkött!

Vi äter i Sverige ca 2 kg viltkött per person och år. Det är bara 4% av vårt totala köttintag, vilket kan tyckas försvinnande lite. Men med dagens viltstammar finns det idag en begränsad tillgång på viltkött.

Viltkött är något som gärna framhålls som ett nyttigare alternativ till annat kött:

  • Eftersom det är magert och dessutom innehåller mer av viktiga mineraler såsom järn och zink.
  • Fettet i viltkött innehåller också höga halter av omega-3, samtidigt som det är ett fettsnålt kött.
  • Sedan är det också ett miljövänligt och klimatsmart producerat kött. Djuren betar inte på bearbetad mark och de transporteras inte så långt.
  • Viltkött är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit. Det innehåller heller inga andra främmande tillsatser.
  • Vilda djur föds fria, de väljer själva vad de äter.
  • Viltkött håller längre i frysen än annat kött, detta beroende på att det är så magert. Upp till 2 år så är det inga problem att ha köttet liggande i frysen.


Hjort

Kött från hjort är fint, smakrikt, mört och magert. Om de som föds upp inhägnade kan de ha en mildare viltsmak beroende på vad de har utfodras med.

Ren
Kött från ren får sin smak från betesmarkerna. Det är ett magert kött och därför bör man tänka på att inte steka det för länge då det lätt blir torrt och trådigt.

Rådjur
Precis som hjort har rådjur ett smakrikt, mört och magert kött. Köttet har i grunden en lite sötma i smaken som framhävs med vissa tillbehör. Frukt och bär ger en fin, rund smak och lyfter fram köttet.

Vildsvin
Köttet är saftigt och har en mild, fin viltsmak. Vid tillagning bör köttet hettas upp till minst 70-graders innertemperatur. Tillgången på vildsvinskött ökar i Sverige.

Älg
Köttet har en fin viltsmak som går att smaksätta med de flesta kryddor. Det är magert men har en något grövre struktur än renköttet. Köttets smak framhävs bra av exempelvis svamp, äpple, päron och rotfrukter.

Text: Sofie Andersson
Källa: Livsmedelsverket

 

Viltgryta!

Bra kött att använda till viltgrytor är framdelskött såsom högrev, bog och bringa. Låt den stå länge och puttra på spisen för ett mört och fint kött!

Det är behöver du: (4 portioner)

600 gr älgkött, grytbitar
2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
2 morötter i tjocka slantar
1,5 dl vitt vin
6 dl vatten
3 msk flytande kalvfond
10 krossade enbär
1 tsk torkad timjan
3 lagerblad
30 gr torkade trattkantareller
3 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk soja
1 msk maizenamjöl
salt
svartpeppar
smör att steka i

Gör så här:

Bryn köttet i smör runtom tills det fått en fin färg.
Tillsätt löken och låt allt fräsa några minuter.
Häll på vin, vatten, fond och lägg även i morötterna.
Tillsätt sedan timjan, enbär, lagerblad och kantarellerna.
Låt alltsammans puttra under lock i ca 1 timme. Lyft sedan på locket och tillsätt grädde, soja och gelé.
Låt grytan efter det puttra utan lock i ca 20 minuter, detta för att reducera vätskan något.
Rör ut maizenan i 2 msk vatten och häll i grytan under omrörning.
Smaka av med salt, peppar och ev. mer av soja och gelé.

Servera gärna grytan med pressad potatis gelé och kokta grönsaker!