Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-09-23
Crossfit vad r det egentligen?

Det går trender i allt, och så även inom träning och olika träningsformer. Något som varit på tapeten ett bra tag, och ett ord man hör titt som tätt är ”Crossfit”. Men även om ordet är vanligt förekommande så finns det många som inte har en aning om vad crossfit egentligen är.
Om du slår upp ordet Crossfit så får du en beskrivning som lyder:

”Crossfit är ett styrke- och konditionsprogram baserat på ständigt varierande funktionella rörelser utförda under hög intensitet”.

Vilket betyder?

Människans kropp är skapad så att den kan utföra ett mönster av olika grundrörelser. Det handlar om att kunna lyfta, dra, kasta, putta, springa och hoppa. Dessa rörelser är naturliga för oss människor och det är de som ligger till grund för övningarna som inkluderas i ett träningspass i form av Crossfit.

Träningsformen kretsar alltså runt naturliga rörelser. Att göra sådant som efterliknar de fysiska utmaningar som mötte våra förfäder, sådant som vi ibland idag har maskiner och andra hjälpmedel för att utföra: knuffa, släpa, kasta, lyfta osv…
Det innebär att du i Crossfit kommer att göra en massa olika övningar som kommer att träna olika delar av din kropp. Med målet att få din kropp så bra tränad som möjligt.

Det finns många olika versioner av denna träningsform, och det finns också lika många tränare som lär ut dem. Det kan vara i en variant som är riktad mot ett särskilt mål som till exempel ett långdistanslopp, tyngdlyftning, simning, gymnastik. Kanske kan det låta lite flummigt, men grundprincipen är densamma: konstant varierande funktionella rörelser utförda med hög intensitet. Detta för att uppnå en fysisk prestationsförmåga. Att söka arbetskapacitet i alla tänkbara rörelser och i olika utmaningar.

Träningen kan ske med skivstång, hantlar, kettlebells, rep, medicinbollar och andra enkla redskap. Crossfit är med andra ord inte en träningsform med ett exakt program eller schema, det handlar snarare om principer. Utövare i Crossfit gör sällan samma övningar under samma vecka, utan man kombinerar olika övningar. Ena dagen kan det handla om 5 km löpning, 25 situps och 30 utfall. För att nästa träningspass bestå av 10 armhävningar, 1000 meter rodd och 20 situps. Ja, ni fattar grejen!? Ett pass är normalt mellan 30–60 minuter.

Träna Crossfit!

Det är enkelt att komma igång med Crossfit. Har du bara rätt motivation och drivkraft till att förbättra din hälsa så är det bara att köra. Det finns pass på de flesta träningscentra som innefattar Crossfit. Du kan också så klart träna på egen hand hemma eller utomhus. Förslag till träningsschema kan du hitta på nätet.

Men en av de stora styrkorna i att träna Crossfit är den enorma sammanhållningen. Passens upplägg skapar perfekta förutsättningar för att svetsa samman en grupp människor. Som i psykologin: när en grupp gemensamt genomgår en svår och kanske lite smärtsam uppgift så får den gemensamma upplevelsen en väldigt starkt sammansvetsande effekt. Till slut kommer man inte bara till passet för träningens skull utan allt mer för själva sammanhållningen. Perfekt för de som inte tycker om att träna självständigt.

Text: Sofie Andersson
Bild Pixabay

Omelett med spenat, fetaost och räkor!

Omelett är suveränt för den som vill hålla nere på kolhydrater, och gott!!

Det här behöver du: (2pers)

150 g bladspenat
Lite smör att steka i
4 ägg
4 msk mjölk
salt och peppar
50 g fetaost
100 g skalade räkor
2 msk hackad dill

Gör så här:

Fräs spenaten mjuk i smöret.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Obs – tänk på att fetaosten också ger sälta.
Häll blandningen över spenatfräset och stek dig en omelett.
När omeletten stelnat till hälften, smula över osten.
Lägg sedan på räkor och dill och vik över ena halvan, stek färdigt.

Servera gärna med lite skivade tomat.