Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-09-05
Den perfekta fasaden stressar!

Hälsa handlar idag mer och mer om moral och den som inte lever upp till alla dessa kraven faller utanför normen. Ett samhälle där alla definierar sin identitet – och sitt varumärke. Utifrån det enda som tycks gå att påverka, dig själv och din kropp.

En utveckling med trendiga hälsoarmband och många olika sätt att lagra personliga data om hälsa och kroppsliga rutiner. Vikten av att välja ”rätt” motionsform, gå till det ”rätta” gymet och så vidare. Idag är det nästan bara en sund kropp som är idealet, och inte en sund själ.

Vårt fokus på hälsa och lycka som finns idag har dock sina baksidor när det blir för mycket av det goda. Ju mer vi tänker på och ”tävlar i” att vara hälsosamma och lyckliga, desto sämre mår vi. Den som misslyckas i sin jakt på det perfekta livet fylls ofta av skuldkänslor och självförebråelser.

Orsaken?

Träning, mat, vackra hem eller gulliga familjer. Idag läser du inte bara om kändisars perfekta liv i veckotidningen. På alla möjliga tänkbara sociala medier visar vanliga personer, som vi kan identifiera oss med, upp sina allra bästa sidor.

Mycket av det vi ser ute på de sociala medierna är dock endast en fasad. En fasad som ofta visar upp de allra lyckligaste delarna av vårt liv, och kanske ingenting annat. Vi väljer att visa ett liv på topp och en näst intill perfekt värld. Men skrapar man lite på ytan så ser man med ganska stor sannolikhet ett ganska normalt liv, med en vardag, konflikter, framgångar och motgångar, glädje och sorg.

Vad betyder perfekt?

Samtidigt som strävan efter det perfekta livet och det perfekta utseendet pågår, måste det konstateras att det ”perfekta” inte existerar.

Vad innebär det att vara perfekt? Det beror på vem och när vi ställer den frågan eftersom idealen skiftar och är olika för individen. Ändå existerar en ständig strävan efter att följa rådande skönhetsideal, modetrender och den mall som för tillfället gäller i din omgivning för att anses som ”lyckad”.

Sedan finns det en hel industri som vill att vi skall må dåligt och vara missnöjda med oss själva, för att vi skall konsumera oss lyckliga. Det räcker att slå på tv:n eller andra marknadsföringskanaler för att hitta det ”ideala.”

Hur kan jag tänka?

Sociala medier når oss vart på jordklotet vi än befinner oss, det är svårt att undvika allt flöde som vi översköljs av. Och eftersom det är i princip omöjligt att nå upp till det där ”perfekta livet” kan bilden av detta skapa en ohälsa hos oss. Därför är det viktigt att påminna sig själv om att det är just en fasad, som ser annorlunda ut på insidan.
Genomskåda den ständiga uppdateringen på nätet som får dig att känna att du kanske inte duger eller inte presterar tillräckligt i förhållande till andra.

Sociala medier har en stor plats i mångas liv. Det är både på gott och på ont så klart. Påminn dig själv om att det oftast är det positiva som lyfts fram, och den negativa sidan gärna håller sig ”gömd”. Viljan att vara perfekt bygger på en ouppnåelig dröm. Om du påminner dig om det så kanske den kan få dig att låta bli att tävla eller jämföra dig med andra. Försök istället fundera på om du verkligen har tid, energi och lust till att sträva efter det ouppnåeliga. Att istället då försöka finna en glädje och styrka i det som verkligen betyder något för dig. Våga gå din egen väg.
Vad har du för positiva egenskaper? Fokusera på dem så kommer du att utvecklas och känna dig lugnare och tryggare i dig själv. Vilka människor inspirerar dig? Kanske kan det vara de personer som verkligen vågar vara sig själva? Om du fokuserar mer på dig själv och vad du vill, så kommer du ha mindre tid och energi att lägga på oväsentligheter, eller sådant du känner missnöje med.

Ifrågasätt aldrig ditt sätt att vara. Du duger som du är!
Text: Sofie Andersson