Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-08-26
Ett äpple om dagen!

Jodå, det är faktiskt bevisat. Den gamla klassiska ”ett äpple om dagen, håller doktorn borta”. Enligt en studie som brittiska forskare har gjort (publicerad i British Medical Journal), har de fastslagit att det ligger sanning i påståendet. Det kan ge mycket goda effekter av att äta ett äpple om dagen. Och för människor över 50 år kan det minska risken för en hjärtinfarkt.

Mycket hälsosamma!

Äpplen är en mycket hälsosam frukt. Är det något livsmedel som förtjänar att kallas mirakelkost, så kan man räkna in äpplet där. Bra att tänka på nu när vi kommer in i ”äppeltider”. Ett äpple innehåller massor av bioaktiva ämnen. Ämnen som kommer från växtriket och som bidrar aktivt i cellernas kemi. Äpplen är bra för högt blodtryck och höga blodfetter. Det är också stabiliserande för blodsockret. Alla dessa faktorer bidrar tillsammans med att motverka många allvarliga sjukdomar.

Vilka är bäst?

Allra bäst är om du har egna äpplen i din trädgård. Eller om du köper svenska ekologiska äpplen i butik. Du hittar oftast mer C-vitamin i våra svenska äpplen, än de som kommer med import. Detta beroende på våra nordliga breddgrader. Väljer du ekologiskt så betyder det att äpplena är obesprutade.

Om du köper svenska obesprutade äpplen eller äter från egna trädgården, så är det bra att även äta skalet. För det är precis under skalet som du hittar flest nyttigheter. Köper man importerade äpplen så har de en vaxad hinna. Detta är för att de skall vara hållbara så länge som möjligt! Denna vaxade hinna bör man ta bort eller göra rent ordentligt. För man vet inte vart äpplet kommer ifrån och vilken typ av vax leverantören använt sig av. Att skrubba det med en borste innan man äter äpplet är ett bra tips för att få bort dessa eventuella kemikalier och den vaxade hinnan.

Något att tänka på är att äpplen innehåller syror som fräter på tänderna. Ät därför helst äpple i samband med måltid. Det är heller inte bra att äta för många äpplen. Fruktfibrerna i äpplet drar vatten till tarmen och detta kan ge magont.

Granatäpple!

Granatäpple är ju idag populärt att använda i exempelvis sallader. Även granatäpplet har flera fördelar för din hälsa. Bland annat har det uppmärksammats för att kunna hämma åderförkalkning och prostatacancer.

Granatäpple innehåller en mängd skyddande antioxidanter, och då speciellt av sorten flavonoider, som anses ha god effekt på vår hälsa. Flavonoider förknippas vanligtvis med kakao, rött vin och grönt te och kan ge skydd åt hjärta och kärl.

Text: Sofie Andersson
Källa: Vetenskap och hälsa
Bild: Thinkstock

Enkel och supergod äppelpaj!

Ingredienser:
125 g rumsvarmt smör
3 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
3-4 syrliga äpplen
kanel
socker
1 dl hackad eller flagad mandel (lika god utan)

Gör så här:
Rör socker och smör ljust och poröst.
Tillsätt ägget och vetemjölet som är blandat med bakpulvret.
Arbeta ihop till en deg och klä en pajform, (ca 24 cm) ställ svalt.
Skala och skär äpplena i tunna skivor.
Fyll pajskalet med äppleskivorna och strö kanel, socker och mandel över.
Grädda i 175° i 20-25 minuter.

Servera ljummen med en god vaniljsås eller vaniljglass!