Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-08-15
Träning har ingen ålder!

Åldern har ingen betydelse – kroppen är alltid träningsbar och det är aldrig för sent att börja!

Man brukar ju säga att ”kärleken har ingen ålder”, men likadant är det med träningen.
Det är svårt att hitta argument för att INTE motionera. Oavsett ålder så är träningsresultaten vad det gäller kondition, muskelstyrka eller balans gynnsamma. Man är aldrig för gammal för att börja träna och en 70-åring kan vara minst lika vältränad som en 30-åring, om inte bättre.

Du kan inte springa ifrån din kronologiska ålder, men helt klart så kan du påverka din biologiska. Genom att leva hälsosamt och träna din kondition och styrka, så kan du fördröja kroppens åldringsprocess och hålla dig stark och aktiv. Att motionera regelbundet, inte röka, vara måttlig med alkohol, äta en nyttig och varierad kost samt ha en positiv inställning är fem viktiga grundläggande levnadsregler.

Varför?

Motion betyder rörelse och vår kropp är konstruerad för att vara i just rörelse. Vid motion skapar du åt dig själv och din kropp ett hälsokapital för framtiden. Du grundar den i yngre år och den räntar av sig senare i livet. Men, det är som sagt aldrig för sent att börja.
Att ha en god hälsokondition innefattar många faktorer som är viktiga och har en inverkan på vår hälsa. Blodcirkulation, energibalans, nervssystemet för att nämna några. Att har en hyfsad kondition ger dig en så kallad ”vardagskraft”. En grundkondition som behövs för att orka vardagen och ge kroppen en viss uthållighet. Att kunna anstränga sig måttligt utan att bli orimligt trött. En investering för livet!

Oavsett ålder!

Våra kroppar förändras med åren och vi orkar mindre som 60-åring än som 30-åring. Människan generellt är fysiskt på topp i 25-årsåldern. Då har man en stark kropp och kan jobba med allt. Men redan vid 40 så börjar kroppen förlora muskelmassa och efter 50 så börjar nedbrytningen av muskelmassa.
Oavsett ålder så är det viktigt att skelettet och musklerna belastas och används för att kroppen skall behålla sin styrka och spänst. Muskler som aldrig används förtvinar till sist. Det är också viktigt att anstränga sig för att träningen skall vara effektiv.
Styrketräning är extra viktigt. Forskning visar att den påverkar och bromsar det fysiska åldrandet. Det räcker med en halvtimma två gånger i veckan för att träningen skall ge effekt och visa tydliga resultat. Men det finns inget som säger att man måste ta sig till ett gym och ”lyfta skrot”. Det går alldeles utmärkt att träna funktionellt genom att använda sig av sin egen kroppsvikt.
Många kan kanske bli lite rädda, i takt med att åldern stiger för att träna för hårt och tror att man kan skada sig. I själva verket är det precis tvärtom. Istället är det om man tränar för lätt och lågintensivt som risken för skador ökar. Regelbunden träning är bra för alla. Men när du passerat 50 så är den än viktigare för att minska risken för benskörhet.

Träna för just din ålder!

30-årsåldern: Om du har tagit hand om dig så har du en frisk kropp med bra kondition och styrkan. Men redan i denna ålder så börjar du tappa muskelmassa om du inte tränar. Försök träna regelbundet och varierat. Hitta din träningsform och något som du tycker är roligt. Då är det lättare att träningen blir av. Din kropp har fortfarande ”lätt att lära” och ökar du din träning så ökar du också kroppens inlärningskapacitet. Planera in träningen i din kalender. Träna med vän eller partner om det passar dig. Träna både styrka och kondition och gärna explosivt. Cirkelträning är en varierad och bra form.

40-årsåldern:
Du är mitt i livet och det snurrar på med kanske barn, familj och karriär. Kanske sömnen blivit sämre. I denna åldern är det dags att bryta gamla vanor som din kropp inte mått bra av. Du har lättare för att gå upp i vikt. Detta kan bero på att du kanske har fullt upp och inte hinner röra på dig i den omfattning du behöver. Är du kvinna så har östrogenet börjat sjunka och kan vara en del av förklaringen.
Din kropp börjar förlora muskelmassa och elasticitet. Förslitningsskador kan börja kännas av så nu är det viktigt att stärka upp rygg och axlar. Roddövningar kan vara bra för axlar. Även mage och bål behöver sitt för en bättre hållning. Träna balans och håll uppe din kondition. Spinning och styrketräning kan vara en bra kombination.

50-årsåldern:
I den här åldern så börjar du vanligtvis få lite mer tid för dig själv igen efter att kanske barnen vuxit upp och flugit ur boet. Mer egen tid innebär att du kan satsa mer på dig själv och tiden finns till att starta upp goda vanor.
I denna åldern börjar kroppen kännas stelare och långsammare och muskelbristningar är vanligare. Därför är det nu viktigt att träna för att behålla smidigheten. Är du kvinna sjunker östrogenproduktionen ytterligare och benskörhet och risken för hjärt- kärlsjukdomar ökar i och med denna lägre produktion. Motion och en bra kost är då den bästa medicin för motverkan.
Träna det som du tycker är roligt tre gånger i veckan. Se också till att höja pulsen rejält så att hjärtat får jobba. Stärk kroppens baksida för att motverka ryggproblem. Din kropp behöver nu lite extra vila mellan träningspassen. Träna rumpan, gå i trappor och backar. Jobba med snabbhet, rörlighet och styrka.

60-årsåldern:
I denna ålder har du tappat muskelmassa. Skelettet har börjat försvagas och du klarar av mindre än tidigare. Men det beror också på det stillasittande livet många av oss lever. Det är viktigt att du fortsätter att vara aktiv för att motverka muskelbortfall och stelhet. Håll igång kroppen och sätt dig inte ner! Det finns mycket du fortfarande kan göra för att hejda det fysiska åldrandet. Träning har också en stor betydelse för att hålla hjärnan stimulerad.
Skador läker dock långsammare än tidigare. Styrketräning, balansträning och smidighetsträning kan hjälpa dig att undvika skador. I denna ålder är det viktigt att lyssna på kroppen och inte ta i för hårt i början om du tidigare inte tränat regelbundet. Cykling, promenader och styrketräning är bra träning.

Text: Sofie Andersson
Källa: Folkhälsan
Bild: Thinkstock