Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-08-12
Dunderhonung för alla!

Honungen är mångsidig. Den är ett naturligt sötningsmedel med mängder av hälsosamma egenskaper.
Förutom att den är nyttig i kosten, har den sedan länge använts för att förebygga och lindra förkylningar och infektioner. Naturfolken har i årtusenden använt sig av honungens läkande kraft.
Egypterna använde den redan för 4 000 år sedan och då utanpå kroppen, som på svårläkta sår till exempel. Den ingick också som energidryck vid de förhistoriska olympiska spelen. Men när antibiotikan kom efter andra världskriget så dalade intresset för honungens medicinska användning. Men idag så ökar åter den medicinska användningen av honung på grund av ett tilltagande problem med antibiotikaresistens.

Honung är en riktig dunderkur!

Studier visar att honungen även gör nytta inuti våra kroppar, och kan förbättra tarmhälsan. Under senare år har man hittat bakteriedödande ämnen i honungen. Honungens hälsosamhet hör ihop med de nyttiga mjölksyrebakterierna som finns i honungen.

Dessa mjölksyrebakterier kommer från biets mage, där nektarn förvaras. När sedan biet omvandlar nektarn till honung så följer dessa nyttiga bakterier med. Mjölksyrabakteriens främsta funktion är att skydda honungen från att angripas av dåliga bakterier, jäst och svampangrepp. Men de är även nyttiga för människan då de kan bilda ämnen som är bakteriedödande, samt ämnen som triggar vårt immunförsvar.

Mycket forskning kvarstår, men i arbetet ingår att dessa mjölksyra-bakterier skall kunna ingå i framtida läkemedel.

Honung i mat!

Honung framhäver inte bara smaken i maten utan lyfter också fram och balanserar de övriga ingredienserna. Den har dessutom fuktbevarande egenskaper och kan i de flesta sammanhang användas istället för socker.

Honung fungerar som förtjockningsmedel i såser, dressingar och marinader. Honung är dubbelt så sött som socker, och kan med fördel bytas ut till halva mängden.

Honungen är också rik på nyttiga enzymer vilka förstärker honungens antibakteriella effekt. Men viktigt att veta att denna kraftigt sänks, eller till och med förstörs, om man värmer upp honungen. Du ska därför undvika att hetta upp honung över 40-50 grader för att bevara dess aktiva enzymer.

Text: Sofie Andersson
Källa: Allt om honung
Bild: Hämtad från Internet

Ugnsbakade rotsaker med honung

Ingredienser:
Ca 1 kg valfria rotsaker
1 msk olivolja
1 msk honung
Saften av 1 liten citron eller annan citrusfrukt
Rosmarin eller annan kryddväxt
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°
Skär rotsakerna i mindre bitar.
Blanda med olja, honung, citrus, kryddväxt, salt och peppar i en ugnssäker form eller långpanna.
Baka ca 30 minuter tills rotsakerna är mjuka.

Servera till kött eller kyckling!