Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-08-01
Våga vägra vågen!

Slå lite på den, stampa på den och släng sedan ut den genom fönstret!

Nja, riktigt så drastisk kanske du inte behöver vara, men ta i alla fall med den till avfallsanläggningen, för det är där den bäst hör hemma!

Du har precis kommit igång med träningen, du känner dig mycket starkare och piggare. Du börjar också se resultat av träningen och känner dig fastare i kroppen. Så ställer du dig på vågen och i samma stund så förstörs allting. Vågen står helt stilla!

Det verkar inte spela någon som helst roll, hur många tydliga, härliga och starka resultat som din kropp, spegeln och dina kläder visar. I samma sekund som vågen visar upp sina orättvisa siffror, så försvinner lyckoruset.

Mät din hälsa på annat sätt!

En våg är bara en klump siffror som talar om vad något väger. Vikten säger i princip ingenting om din hälsa, och den gör dig definitivt inte lyckligare. Vågen talar inte om innehållet i din kropp på något sätt, därför är det ytterst få människor som behöver väga sig. Den är bara en siffra som spelar med dina känslor och som gör dig antingen nöjd eller ledsen i samma sekund som du kliver upp på den. Den visar till exempel inte fördelningen av fett, muskler och vätska. Den hänger heller inte med i hur muskelmassan ökar och hur matvanorna förändras.

Det finns många andra sätt att mäta din hälsa, som är långt mycket viktigare:

  • Måttbandet är ett bättre mått
  • Hur mår din mage?
  • Orkar du träna och känner du dig stark?
  • Sover du bra och tillräckligt?
  • Stressar du mycket?
  • Är du ofta sjuk?
  • Har du ont någonstans i kroppen?


Hur ofta tänker du på din vikt?

Enligt en brittisk undersökning så tänker kvinnor på sin vikt mer än tre gånger dagligen. Mycket av tiden och energin går alltså åt till att bekymra sig över vad siffran visade på vågen i morse. Det känns som att det då finns bättre saker att lägga den tiden på.

Så vad vågen gör är att bestämma över ditt självförtroende och ditt humör. Detta genom att visa siffror uppåt eller nedåt. Det känns som att vi mår bättre utan det, inte minst för vår självkänslas skull.
Försök istället att känna in din kropp. Vad ger den dig för signaler? Hitta en glädje i fysisk aktivitet och ge din kropp rätt bränsle. Då kommer du också att trivas med dig själv mycket lättare.

Övertygad?

Om du fortfarande inte känner dig helt bekväm med att kasta vågen, kommer några fler tankar:

  • Jämför dig inte med andra Du skall hitta en storlek och en vikt som fungerar för dig, din längd och din kroppstyp. Våra kroppar är olika och det finns ingen mening med att försöka se ut som någon annan.
  • Attraktiv Tro inte att en låg siffra på vågen gör dig mer attraktiv. Det finns inga siffror i världen som kan konkurrera ut ett vackert leende. Ett glatt leende och självförtroende så kommer du stråla fantastiskt.
  • Oxytoxin Lyckohormonet som gör dig glad. Detta utsöndras genom träning, kärlek, god mat, närhet, goda relationer bland annat. Dock inte av siffror. Dessa siffor kan istället göra dig ohälsosamt fixerad.

 
Så till sist:

Vågen är en usel mätare av ditt välmående och din hälsostatus. Så gör dig själv en tjänst och släng ut vågen en gång för alla!

Text: Sofie Andersson
Bild: Thinkstock