Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-07-29
Skogens röda hälsokälla!

Lingon är kanske mest känt för att sedan lång tid tillbaka ha höjt smaken på allt ifrån köttbullar med gräddsås, till blodpudding och kåldolmar, för att nämna några. Detta då i form av lingonsylt.

Men som jag tidigare skrev i blåbärsinlägget så har vi svenskar lättare att ta till oss tips från mer exotiska delar i världen än vad som erbjuds hemma runt stugknuten. Det glada bubblet i grytorna avtog ganska snabbt när de supertrendiga kusinerna acai och gojibären gjorde sin entré, inte minst för att dessa nykomlingar ansågs ha en slankande effekt. Men nu sågar svenska forskare till exempel det brasilianska acaibäret och lyfter istället fram lingon som ett mer hälsosamt alternativ.

Visste du detta om lingon?

Det finns många olika vilda och odlade varianter av lingon.
I det vilda växer lingon som en dvärgbuske på hedar, hyggen, myrmarker och i barrskog i nästan hela Sverige. De odlas också på åkermark.
Tillgången på blåbär kan variera mycket starkt, men tillgången på lingon blir sällan dålig.

Lingonet är det ekonomiskt viktigaste bäret i Sverige. Många människor på landsbygden tjänar pengar genom att plocka och sälja till uppköpare. I Tyskland och Österrike är lingonen populärare än i Sverige och vi exporterar stora mängder dit.

Osötade lingon och dess ris har länge använts i folkmedicinen som medel mot urinvägsinfektion. Förr såldes bären på Apoteket som bland annat febernedsättande medel.

Det är inte så många som känner till att det är möjligt att odla lingon själv. En fullvuxen lingonplanta kan under gynnsamma förhållanden ge upp till 1 liter bär. Du kan köpa lingonplantor i kruka på en plantskola. Plantering på våren rekommenderas.

Växten har bladen kvar året om. De är mycket tåliga mot kyla och kan tåla -40 °C och kanske till och med ännu lägre, men den växer dåligt där somrarna är mycket varma. De sprider sig med underjordiska rötter.

Vill man ha bär med lite sötare smak så skall man vänta med att plocka dem tills frosten har kommit.

För hälsan då?

Lingonen är mognar under augusti till september och växer i hela vårt land. Eftersom de sitter i klasar så är de ganska lätta att plocka.
Lingon är kanske inte fullproppat med nyttigheter, men det finns en hel del att nämna:

  • Innehåller värdefulla vitaminer och mineraler.
  • Rika på pektin, ett ämne som kan bidra till att förebygga cancer.
  • Detta hjälper även till att hålla blodsockret på en stabil nivå, vilket är bra inte minst för diabetiker.
  • Bäret innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra. Du behöver därför inte tillsätta något extra konserveringsmedel om du till exempel kokar sylt av dina lingon.
  • Lingon innehåller också många viktiga antioxidanter.

Text: Sofie Andersson
Källa: SVD, sund.nu
Bild: Thinkstock

Lingonkaka med havregryn i långpanna!

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 gr smör
1 ägg
2 dl lingonsylt

Ingredienser havretäcke:
50 gr smör
1 ½ dl havregryn
½ dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200° grader.
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke eller matberedare. Finfördela smöret i mjölblandningen.
Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en liten långpanna. (20 x 30)
Tryck ut degen och bred över lingonsylten.
Smält smöret. Blanda havregryn och socker i en bunke och häll sedan i det smälta smöret.
Fördela blandningen över sylten.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svalna och skär i rutor.